GRIP van Rick Pastoor: 5 belangrijke lessen die ik uit dit boek heb meegenomen
04/04/2019


grip rick pastoor tips blendle recensie boekrecensie

Onlangs las ik het boek GRIP van Rick Pastoor, binnenbaas bij Blendle en als ‘hoofd product’ verantwoordelijk voor de producten die de startup bouwt. Dit boek legt stap voor stap uit hoe je slimmer werkt voor meer rust, ruimte en richting in je werkweek. Het boek staat bomvol praktische tips om meer structuur aan te brengen in je werkweek. Tips zo waardevol dat ik het niet kan laten om een aantal fijne learnings ook met jullie te delen. Benieuwd?

Tips over productief en effectief werken. Zoals jullie inmiddels vast wel weten: ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik dan ook het boek GRIP van Rick Pastoor ontdekte, wist ik: die móét ik lezen. Als productiviteitsgek ontdekte ik dat ik veel tips al dagelijks toepas, maar sommige zaken kun je niet vaak genoeg horen. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om te laten zien wat je doet. En dat persoonlijke overwinningen voortkomen uit een lange lijst van kleine acties. Bovendien plan ik sinds het lezen van dit boek iedere dag bewust tijd in voor mijn e-mail. Hieronder deel ik nog meer belangrijke learnings die ik uit het boek haalde.

1. Niet ieder moment is geschikt voor elk soort werk

Hoe eerder je die momenten gaat herkennen en er gebruik van maakt, hoe effectiever je wordt en hoe prettiger je werkt. Je werkt met de stroom mee in plaats van dat je er tegenin zwemt. We hebben niet op elk moment van de dag dezelfde hoeveelheid energie. Hoe beter we ons eigen ritme kennen, hoe meer we uit onze dagen kunnen halen. Labels in je takenlijst zullen je op zo’n moment helpen om je tijd toch goed te besteden. Je kunt bijvoorbeeld een label ‘Korte taken’ of ‘Low energy’ gebruiken om taken die je vrijwel geen energie kosten te groeperen.

2. Laat zien wat je doet

“We gaan ervan uit dat ons werk vanzelf wel opgemerkt wordt. Is dat niet het geval, dan zal dat vast wel komen doordat we iets niet goed hebben gedaan. Dat is natuurlijk grote onzin. Iedereen is druk met zijn of haar eigen dingen, dus ga er altijd van uit dat iemand nog geen seconde over jou heeft nagedacht, in plaats van de radiostilte als slecht nieuws te beschouwen. Wees trots op wat je maakt en vertel er met enthousiasme over.”

3. Implementeer de ‘Boy Scout Rule’

“Oftewel: laat je werk altijd beter achter dan dat je het aantrof.”

4. Doe e-mail niet ‘even tussendoor’, maar plan het in

“Uit onderzoeken blijkt dat de gemiddelde werknemer maar liefst 13 uur per week spendeert aan e-mail. Plan daarom dagelijks concreet tijd vrij voor e-mail. Bovendien heeft elke e-mail vanaf nu vijf mogelijke uitkomsten:

1. Je wijst het werk af. Je communiceert dit besluit en archiveert de e-mail.
2. Er is geen actie nodig, dus je archiveert de e-mail.
3. Er is actie nodig die je binnen twee minuten kunt uitvoeren. Dit doe je direct.
4. Er is een actie nodig die meer tijd van je vraagt met een harde deadline: je plant de taak direct in je agenda.
5. Er is actie nodig die meer tijd van je vraagt, maar er is geen deadline: je voegt de taak toe aan je takenlijst. 

Reserveer elke week een halfuur in je agenda om je agenda te ordenen en je takenlijst op te schonen.”

5. Persoonlijke overwinningen komen voort uit een lange lijst van kleine acties

“Oefen structureel de techniek om klussen op te delen in kleine, behapbare taken en je zult versteld staan van hoeveel je kunt bereiken en hoe ver je kunt komen. Zie je er nog steeds tegenop om te beginnen? Maak de eerste stap nog kleiner, zodat je de eerste actie binnen een paar minuten kunt afronden. Is je doel bijvoorbeeld om beter te worden in Excel? Zet een timer om een les van vijf minuten over Excel op YouTube te kijken. Heeft je doel te maken met sporten? Doe tien minuten rek- en strekoefeningen.”

GRIP van Rick Pastoor is verkrijgbaar voor €18,99 bij o.a. Bol.com. Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar dit boek?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER3 reacties


  4 april 2019

  Ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek, dus is het fijn om alvast een voorproefje te kunnen lezen :-) het ziet er naar uit dat ik me hier wel in kan vinden!  5 april 2019

  Wat fijn dat je weer een aantal dingen deelt die je hebt geleerd uit dit boek. Het klinkt ook echt als een interessant en leerzaam boek!  5 april 2019

  Fijne tips! Als student zijn ze niet allemaal toepasbaar, maar een paar ook zeker wel!