Adobe Lighroom Presets: dé manier om je Instagram posts te bewerken
14/07/2019


instagram presets adobe lightroom presets adobe lightroom cc presets

Als freelance content creator ben ik vrijwel dagelijks bezig met het bewerken van foto’s. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, maar weet ook: het kan ontzettend veel tijd kosten. Er ging dan ook een wereld voor me open toen ik zogenaamde Adobe Lightroom Presets ontdekten. Met behulp van deze voorinstellingen kun je foto’s met één simpele klik bewerken én zo je eigen online handtekening creëren. 

Adobe Lightroom Presets

Om te beginnen bij het begin: Adobe Lightroom Presets zijn voorinstellingen voor de bewerking van een foto. Bij Adobe Lightroom Presets zijn dingen als ‘Belichting’, ‘Contrast’, ‘Temperatuur’ en ‘Verzadiging’ al vooraf ingesteld. Waarom zou je dit willen? Simpel: het zorgt ervoor dat je niet bij elke foto die je gaat bewerken vanaf ‘0’ hoeft te beginnen. Je hoeft alleen nog maar hier en daar te spelen met de instellingen voor het optimale resultaat.

instagram presets adobe lightroom presets adobe lightroom cc presets

 

Adobe Lightroom Presets & Instagram

Wat Adobe Lightroom Presets zo fijn maakt om mee te werken, is dat ze het makkelijk maken om een persoonlijke online handtekening te creëren. Heb je je bijvoorbeeld weleens afgevraagd hoe het komt dat de grootste influencers en bedrijven een perfecte feed hebben? In het merendeel van de gevallen gebruiken ze dezelfde preset om die eenheid te creëren.

instagram presets adobe lightroom presets adobe lightroom cc presets

Mijn ervaring met presets

Onder influencers en op platformen als Etsy is er een ware handel ontstaan in presets. Variërend van 4 euro tot soms wel ruim honderd euro voor een pakket. Zoek op ‘lightroom mobile presets’ en je vindt ook via Google tal van webshops die hun eigen Adobe Lightroom Presets aanbieden. Superhandig voor een vliegende start, maar persoonlijk zou ik er zeker niet meer dan 50 euro aan uitgeven. Zeker niet wanneer het alleen presets betreft die je alleen via de mobiele app van Lightroom kunt gebruiken.

instagram presets adobe lightroom presets adobe lightroom cc presets

Wees bij aankoop eerlijk tegen jezelf óf en hoe vaak je de preset daadwerkelijk gaat gebruiken. Zo heb ik ooit een pakket gekocht à 30 dollar van influencer Alexa Jean die ik vrijwel dagelijks met veel plezier gebruik. Dit terwijl een pakket van Etsy à 6 euro nauwelijks het daglicht ziet, omdat de presets slordig zijn uitgewerkt. In dit geval is dat duurdere pakket een véél betere investering geweest, dus.

instagram presets adobe lightroom presets adobe lightroom cc presets

Je eigen Adobe Lightroom Preset maken

Als je echter eenmaal weet welke instellingen bij jou passen, dan kun je natuurlijk ook je eigen voorinstellingen maken én opslaan. Met de mobiele Lightroom app is dit heel makkelijk. Hoe? Bewerk de foto zoals jij wilt, tik op de drie puntjes rechtsboven en kies voor ‘Voorinstelling maken’. Vervolgens kun je de voorinstelling een naam geven bijvoorbeeld ‘Persoonlijk’, ‘Instagram Stories’ of ‘Naam Opdrachtgever’. Wanneer je nu een nieuwe foto opent kies je in de taakbalk onderin voor de optie Voorinstellingen > Gebruikersvoorinstellingen en dan de gemaakte preset. Je kunt nu natuurlijk nog steeds spelen met de instellingen, als het effect (nog) niet helemaal naar wens is.

Waren jullie al bekend met Adobe Lightroom Presets? Zouden jullie dit willen gebruiken?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER1 reactie


    15 juli 2019

    Ik heb er echt nog nooit aan gedacht m’n eigen Presets te maken! Dat moet ik eens proberen.