Picture Perfect van Iep Bergsma: tips voor fotografie en nabewerken
21/07/2019


picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

Via Instagram stuitte ik ooit op het account van fotograaf Iep (@iepbergsma) en vanaf dag één ben ik verliefd op de mooie plaatjes die ze schiet. Ik was dan ook maar wat blij toen bekend werd dat ze een eigen boek zou uitbrengen: Picture Perfect. In dit artikel deel ik mijn eerste indruk van dit fotografieboek bomvol tips en tricks op het gebied van fotograferen en nabewerken.

Picture Perfect

Iep Bergsma is professioneel fotografe voor vrouwelijke ondernemers. Aan de hand van 9 verschillende hoofdstukken, verdeeld over de twee verschillende delen ‘knowhow’ en ‘praktijk’, maakt ze je wegwijs in het visuele landschap van fotograferen en nabewerken. Perfect voor beginners, maar natuurlijk ook fijn als naslagwerk voor wat verder gevorderden.

picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

Een sterke basis

In het eerste hoofdstuk vertelt Iep alles over het kopen en gebruiken van een camera. Waar moet je op letten? Wat betekenen de verschillende functies? Oftewel: alle informatie die je nodig hebt om je fotografieavontuur te beginnen. In de volgende hoofdstukken deelt Iep in Picture Perfect alle ins en outs over licht, styling en nabewerking. Hierin vertelt ze bijvoorbeeld meer over de invloed van sluitertijd, diafragma en ISO, maar biedt ze ook inspiratie hoe je styling kunt inzetten om een verhaal te vertellen. Hiermee legt het eerste deel een sterke basis om de mooiste foto’s te maken.

picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

Waardevol en inspirerend

In het tweede deel van Picture Perfect gaat Iep Bergsma in op het praktijkgedeelte van fotograferen en nabewerking. Denk hierbij niet alleen aan het maken van mooie flatlays en portretten, maar bijvoorbeeld ook hoe fotograferen in opdracht precies werkt. Waar moet je aan denken? Hoe kun je mensen voor de camera op hun gemak stellen? Zeer waardevol voor beginnende fotografen, maar ook gevorderden zullen zeker her en der iets voor zichzelf eruit kunnen halen.

picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

Sprankelende vormgeving en beelden

Naast de praktische tips is het boek -zoals een fotografieboek wellicht ook betaamd- onwijs leuk opgemaakt. De pasteltinten zijn helemaal Iep en natuurlijk mogen ook een aantal prachtige foto’s niet aan dit boek ontbreken. De frisse foto’s spatten van de pagina af en maken je nóg enthousiaster om met alle tips en tricks aan de slag te gaan. Daarnaast zijn in Picture Perfect ook verschillende casussen verweven van enthousiaste klanten van Iep – onwijs slim gedaan en het geeft het boek natuurlijk nóg meer beleving.

picture perfect iep bergsma fotografieboek fotgrafie boek fotograferen tips recensie review kosmos uitgevers

Conclusie

Mijn eerste indruk van Picture Perfect van Iep Bergsma? Die is zeker positief! Het is een onwijs mooi boek met tal van praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt. Wellicht minder interessant als je al wat verder gevorderd bent op het gebied van fotografie, maar ongetwijfeld inspirerend. Nieuwsgierig geworden? Picture Perfect van Iep Bergsma is verkrijgbaar voor €19,99 bij o.a. Bol.com.

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER4 reacties


  21 juli 2019

  Dit lijkt me zo’n leuk en handig boek voor fotografietips! Alleen al een feestje om door te bladeren (of gewoon op tafel te hebben liggen) met al die mooie foto’s volgens mij. Wat zijn toch prachtig!  21 juli 2019

  Ik denk dat naast dat het boek zoveel informatie bevat, het ook nog eens heel inspirerend is! Ik krijg bij die foto’s zelf zin om te gaan fotograferen. Mooi vormgegeven ook!  21 juli 2019

  Oeh dit gaat op mijn verlanglijstje!  21 juli 2019

  Ik volg Iep al een tijdje en ben echt benieuwd naar het boek!