Briljante tips om mooie foodfoto's te maken -
08/06/2015


zo maak je mooiere food foto's

Of je nou een foodie bent of niet: vanuit de meest mooie hoek een foto maken van je dish of snack blijft een dingetje. Maar hoe zet je je maal of tussendoortje nou het meest voordeligst op de foto? Ik deel mijn tricks voor mooie foodfoto’s.

Gebruik een neutrale ondergrond. Natuurlijk. Je servies met drukke bloemenprint is prachtig. Maar hoe wil jouw kleurrijke pasta ooit laten opvallen, als alle felle kleuren op de achtergrond de overhand hebben? Kies dus in het geval van foodfotografie bij voorkeur altijd voor een neutrale ondergrond. Dit betekent natuurlijk niet dat dit per se wit moet zijn. Ook een knalroze bord voldoet. (Pfiew!)

Neem de tijd het tafereel aan te kleden. In de strijd om de mooiste foodfoto’s is alles geoorloofd. Zelfs een sierlijk stukje tijm als topping van je gerecht -ook al krijgt deze na het nemen van de foto een enkeltje groenbak- is oké. Vind je het zonde om voedsel te verspillen ‘alleen voor een mooier kiekje’? Maak dan het tafereel speelser door er op nonchalante (maar stiekem: zeer gestylde) wijze een servet met grappige quote naast te leggen of kleurrijk bestek.

lichterVermijd een hoge ISO. Zoals je kan zien aan alle foto’s op mijn blog, geef ik de voorkeur om te fotograferen met een hoge ISO. Voor alle mede-liefhebbers van lichte foto’s: laat je hiertoe niet verleiden wanneer je foodfoto’s maakt. Door de hoge lichtinval komt de kleur van het eten vaak niet goed tot z’n recht. Fix die lichte tint gewoon later in photoshop, zoals ik in de foto hierboven heb gedaan. 

Laat je inspireren door anderen. Eerlijk is eerlijk: ook ik heb het wiel niet uitgevonden als het om foodfotografie gaat. Hoe goed deze post ook is bedoeld ;-). Het liefst blader ik door Pinterest om ideeën voor foodfoto’s op te doen, welke ik allemaal bewaar in dit mapje. Absoluut een aanrader om even door te bladeren qua inspiratie. Niet wanneer je al honger hebt ;-).

Vinden jullie het leuk om foodfoto’s te maken? Wat is jullie tip voor mooiere foodfotografie?

Categorie: Overig
Tags: , , , ,


45 reacties


  8 juni 2015

  Ik gebruik al vrij lang een neutrale ondergrond, maar dan het volledig tegenovergestelde. Een donkere, hihi. Ik vind dat er net wat mooier uitzien. (Lees:ik kan gewoon geen cleane foto’s nemen) Je foto’s zijn zo mooi Femke! ❤



  8 juni 2015

  Ik maakte regelmatig foto’s van mijn eten. Maar ga het niet eerst op de perfecte locatie zetten in het perfecte schaaltje. Zo zonde als eten lang ligt ;)



  8 juni 2015

  Ik heb geen aanvullende tips voor foodfoto’s, aangezien ik daar gewoon (nog) niet zo goed in ben.. Wel hou ik ook ontzettend van Pinterest om hiervoor o.a. inspiratie op te doen en te zoeken naar bruikbare tips!



  8 juni 2015

  Ik vind alle foto’s die je maakt zo mooi! Mooie achtergrond, kleur & belichting! Dus een artikel om te leren van de expert is altijd wel handig ;)



  8 juni 2015

  Fijne tips! Vooral die van de te hoge ISO, daar ga ik nog wel eens mee de mist in!



  8 juni 2015

  Dankjewel voor de tips! Ik vind jouw foto’s zo ontzettend mooi, heel licht en fleurig.


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Wat lief, dankjewel!



  8 juni 2015

  Ik vind het heel leuk om bezig te zijn met foodfoto’s! Heb nog een erg lange weg te gaan, maar wat je zegt rond styling is zó waar! Ik wil graag even een collectie props aanleggen die ik er bij kan doen voor de foto. Handige tips! X


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Oeh, dat is inderdaad ook een heel goed idee. Vaak ben ik op het moment supreme zelf het hele huis aan het afzoeken voor leuke props :’)



  8 juni 2015

  Haha leuk! :)
  Je maakt altijd hele mooie foto’s, dus jouw tips konden we wel gebruiken! Bedankt.
  Liefs


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Wat lief, dankjewel :-)!



  8 juni 2015

  Altijd handig! Ik klikte op dit artikel, omdat ik jouw foto’s altijd heel erg mooi vind. Complimenten! X


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Ah, zó lief! Dankjewel :-)



  8 juni 2015

  Goede tips want maak maar al te graag foto’s van eten!



  8 juni 2015

  Ik vind het superleuk om foodfoto’s te maken, maar ben daar pas net mee begonnen. Dat (soort van) talent moet nog een beetje groeien. Fijne post dus!



  8 juni 2015

  Aan deze tips heb ik zeker wat, bedankt :)



  8 juni 2015

  Haha dit kon ik wel gebruiken. Ik ben een ramp als het gaat om voedsel fotograferen..



  8 juni 2015

  handige tips voor andere! bedankt voor het delen liefs



  8 juni 2015

  Wat een goede tips. Ik hou er namelijk van om juist met een hoge ISO te fotograferen.



  8 juni 2015

  jij maakt altijd zulke mooie foto’s!

  mijn tip is om foto’s vanuit verschillende hoeken te maken, om te kijken hoe je gerecht het beste tot zn recht komt.


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Ah, dankjewel! Enne: daar ben ik het ook helemaal mee eens :-)



  8 juni 2015

  Ik vind foodfoto’s altijd zooo mooi, maar als ik ze zelf maak zien ze er nooit zo goed uit haha. Even je tips uitproberen dan dus! X



  8 juni 2015

  Leuke tips! Ik ben zelf gek op het spelen met licht!



  8 juni 2015

  Goeie tips..! Ik ben zelf vaak veel te ongeduldig, als er een bordje klaar staat, wil ik eten.. Behalve als ik onderweg (op reis) ben en bijzondere dingen eten: dan gaat alles online! Thanks voor je tips. :)



  8 juni 2015

  Fijne tips! ik maak zelden foto van eten en anders gewoon met mijn iphone hahaha



  8 juni 2015

  Wat een handige tips, zeg! Ik fotografeer mijn eten graag, maar of het er altijd even mooi opstaat? Nee. De tips zijn dus meer dan welkom! Liefs, Jis



  8 juni 2015

  Fijne tips, bedankt! :)



  8 juni 2015

  Handige tips!! En Pinterest heeft sowieso overal een oplossing voor, hoe mensen vroeger leefden zonder, dat vraag ik me wel eens af ;-)



  8 juni 2015

  Ook al ben ik een foodblogger, ik kook liever dan dat ik fotografeer :) Ik ben van plan om binnenkort even een rondje kringloopwinkels te doen om wat variatie in borden en schaaltjes (props) aan te schaffen!



  8 juni 2015

  Het maken van food foto’s vind ik ook zo lastig. Soms is iets ook heel lekker, maar ziet het er ook niet zo super smakelijk uit. Dan laat ik het meestal maar zitten want dan met of zonder bewerkingen komt het niet goed tot zijn recht.



  8 juni 2015

  Goede tip van die ISO, het is beter om dat inderdaad in photoshop te bewerken!



  8 juni 2015

  Één nadeel, ik krijg altijd honger bij het maken van de foto’s! Haha, vind het wel super leuk! Handige tips Femke! Veel Liefs


  Femke - Youniqueblog

  8 juni 2015

  Haha, dat is inderdaad een groot nadeel ;-) Heel herkenbaar!



  8 juni 2015

  Al jouw foto’s zijn altijd zo mooi! Ik zal die ISO tip onthouden. Ik snap niet zoveel van al die fotografie termen dusja :)



  8 juni 2015

  Mooie foto’s! Ik ben hier behoorlijk slecht in dus tips heb ik niet, haha.



  9 juni 2015

  Femke, ik krijg hier honger van.


  Femke - Youniqueblog

  9 juni 2015

  Hihi sorry ;-)



  9 juni 2015

  Oh wat een goede tips! Die ga ik onthouden!



  9 juni 2015

  Je foto’s zijn echt prachtig!



  14 juni 2015

  Ik betrap mezelf af en toe op een foodfoto die ik meteen op Instagram plaats. Meestal zijn ze geen denderende kwaliteit (dank u flut verouderde smartphone) dus ik vrees dat ik met een nieuwere smartphone er echt teveel ga maken .. :) Liefs! x



  30 september 2015

  r4mh1w Terrific work! This is the type of info that should be shared around the net. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site. Thanks =)



  30 september 2015

  LYHTzZ I really liked your post.Really thank you! Great.



  30 september 2015

  apLEp1 website and I ad like to find something more safe.



  30 september 2015

  DlsodH Im obliged for the article.Really looking forward to read more.



  1 oktober 2015

  I just want to say I am just newbie to blogs and certainly liked your website. Very likely I’m want to bookmark your site . You actually come with really good stories. Bless you for sharing with us your webpage.