Handige tips om uitstelgedrag te voorkomen -
18/06/2015


Uitstelgedrag def
Tijdens de laatste dagen voor de vakantie is alles zóveel verleidelijker dan datgene dat je daadwerkelijk moet doen. Zelfs nu ik mijn vakantie al achter de rug heb (hallo Bali!), moet ik mezelf dwingen niet hele dagen te spenderen met het bekijken van vlogs. Hoe ik het tóch voor elkaar krijg om nog even te knallen? Nou, zó dus.

Ruim je bureau op
“Huh?! Hier heb ik het toch te druk voor?”, hoor ik je -een tikkeltje verontwaardigd- denken. Ik snap heel goed dat het totaal tegennatuurlijk voelt om te gaan opruimen als je nog genoeg andere dingen te doen hebt. Maar echt: het helpt enórm. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat je productiever bent in een opgeruimde omgeving. Waarom? Omdat je dan niet (onbewust) wordt afgeleid door allerlei prikkels om jezelf heen (lees: die verdwaalde post-it en lege KitKat-verpakking). Een dekentje over de puinhoop leggen tel ik ook goed.

Focus je op één taak tegelijk
Iets waar ik mezelf ook vaak schuldig aan maak: ‘even’ iets tussendoor doen. Om even later te ontdekken dat je al 15 minuten hersenloos aan het rondbrowsen bent op Facebook. Ai. Ook al lonkt je mobiel nog zo verleidelijk naar je, probeer jezelf te dwingen om je op één taak tegelijk te focussen. Zo voorkom je dat je op het einde van de dag eigenlijk nog niet écht iets hebt gedaan.

Maak een planning met tijdsblokken
Als je veel te doen hebt, is het gemakkelijk om in lichte paniek te raken en hierdoor (onbewust) nóg meer taken voor jezelf uit te schuiven. Voorkom dit door een schema te maken. Noteer alles wat je nog moet doen, een (ruime) inschatting van hoeveel tijd dit kost en… Maak een planning. Op deze wijze hou je een simpele stok achter de deur voor jezelf én heb je een duidelijk overzicht wat te doen. Oh! Het is natuurlijk toegestaan om een taak als ‘Ijsje eten’ in te boeken.

Wees jezelf bewust van die afleidende gedachtes
Uitstelgedrag komt veelal doordat je opeens álles interessanter vindt dan datgene wat je daadwerkelijk moet doen. Het belangrijkste is dan ook om jezelf hiervan bewust te zijn. Heb je ineens de acute drang om door Instagram te scrollen? Of gewoonweg in de leegte te staren? Stel jezelf dan één vraag: is dit écht belangrijk? Grote kans dat het antwoord hierop een dikke vette ‘nee’ is. En in dit geval: ga gewoon verder met datgene waarmee je oorspronkelijk bezig was.

Hebben jullie ook met name voor de zomer last van uitstelgedrag? Hoe gaan jullie hiermee om?

Note: tijdens het schrijven van dit artikel raakte ik per ongeluk tóch verzeild op YouTube. En ontdekte ik dit grappige filmpje over het uitstelgedrag van Ellen DeGeneres.35 reacties


  18 juni 2015

  Hmmm, misschien moet ik wat tips eens proberen voor mijn strijk. Ik haat de strijk doen, ik denk dat mijn strijk dan ook al een half jaar staat… OEPS hihi!  18 juni 2015

  Super goeie tips. Ik heb t er nogal lastig mee om op één taak te focussen, wat er dan op het einde van de dag toe leidt dat ik zeven half afgewerkte taken heb, woops.  18 juni 2015

  Wat een handige tips! Kan ik zeker gebruiken in de laatste weken school… Nog even doorbijten!
  Liefs, Jis  18 juni 2015

  Handige tips! Bij mij helpt het inderdaad om een goede planning te maken, en verder vooral een beetje wilskracht te hebben. Ik hou mezelf maar in m’n hoofd dat het werken zal lonen en voor het goede doel is! X  18 juni 2015

  Dit zijn inderdaad dingen die echt helpen om uitsteller te voorkomen. Zelf heb ik er totaal geen last van en heb er ook nog nooit last van gehad gelukkig. Ik ben misschien een beetje té hard voor mezelf. Maar goed, ik doe wel de dingen die ik moet doen haha!  18 juni 2015

  Ho, uitsteller = uitstellen!  18 juni 2015

  Ja stiekem toch wel een beetje. Wanneer ik last heb van uitstelgedrag werkt ‘gewoon beginnen’ het beste. daarom probeer ik meteen in de ochtend al te beginnen en gebruik ik de 10 minuten werk regel. Ik moet dan van mezelf 10 minuten aan een taak werken, zodat het begin is gemaakt en het uitstelgedrag weg is.  18 juni 2015

  Haha, een dekentje erover leggen is inderdaad wel heel wat makkelijker dan het effectief opruimen :D De luie ik in mezelf verkiest toch wel dat dekentje! Toffe tips :D  18 juni 2015

  Ik heb al jaren last van mijn uitstel gedrag, en wat bij mij helpt zijn to-do lijstjes. Ik maak dan een lijstje met een paar dingen die ik die dag gedaan moet hebben, en eventuele opties (voor als ik meer tijd over houd). Werkt erg goed bij mij :)  18 juni 2015

  Handige tips!!  18 juni 2015

  Fijne tips! Ik moet mij echt aanleren om een betere planning te maken, want dat doe ik veel te weinig. Daardoor wordt alles in mijn hoofd vaak een chaotische benden. Dit artikel motiveert mij echt om wat ordelijker te werk gaan!  18 juni 2015

  Handige tips! Ik ben ook een uitsteller. weken voor de deadline doe ik niks, waardoor ik de dag ervoor alles moet doen. Op een of andere manier lukt het elke keer weer om 100 dingen in die ene dag te proppen, terwijl het normaal niet lukt..  18 juni 2015

  Ooh, ik ben echt nummer 1 in het uitstellen van dingen. Thanks voor de tips! Ik moet écht nog even knallen voordat de vakantie begint. Zucht.  18 juni 2015

  Fijn artikel om te lezen :)! Ik moet zeggen, gelukkig heb ik er heel weinig last van… Het liefst werk ik achter een opgeruimde eettafel, Macbook aan en gaan. Op het moment dat ik één taak heb afgewerkt ga ik 5 á 10 minuten wat anders doen en daarna weer lekker aan de slag. Probeer ook niet té veel te willen op één dag, dat scheelt ook enorm.  18 juni 2015

  Dit is precies wat ik nodig heb. Even concentratie en gaan met die banaan. Al is het lezen van je blog, voor mij op dit moment ook stiekem een afleiding.  18 juni 2015

  Oh this is just me! Op het laatste moment lukt alles me, maar een paar dagen van te voor? Echt niet!  18 juni 2015

  Hele handige tips!  18 juni 2015

  Handig, heb ik zeker nodig tijdens deze laatste dagen voor het inleveren van mijn scriptie!  18 juni 2015

  Ik moet ook echt een goede planning maken, anders is mijn uitstelgedrag gewoon niet normaal meer haha!  18 juni 2015

  Hele handige tips! Ik ben van nature al een uitsteller, het word wel iets minder de laatste jaren, maar toch ben ik dat gewoon. Ik probeer het laatste jaar wel wat realistische to do lists te maken, zodat ik toch veel gedaan krijg, maar me niet helemaal kapot werk elke dag en dat gaat al iets beter en ik heb eigenlijk altijd een opgeruimd bureau. Alleen vandaag is dat niet het geval, dus daar begin ik eerst maar zo is aan! En het is inderdaad erger in de zomer, dan heb ik heel erg last van uitstel gedrag haha!  18 juni 2015

  Wat een leuk artikel met goede tips! Ik heb erg veel last van uitstelgedrag, maar gelukkig is het tot nu toe altijd goed gekomen.  18 juni 2015

  Fijne tips! Ik kan soms wel wat tips gebruiken.
  Voor mij is het vooral belangrijk om alle andere tabjes te sluiten wanneer ik bijvoorbeeld een blog schrijf. Anders blijf ik maar afgeleid, haha.  18 juni 2015

  Goede tips! Ik volg maar één cursus waar ik veertien manden over mag doen. Juist dat zorgt echter ervoor dat ik veel ga soggen omdat ik toch nog lang genoeg de tijd heb. Mij helpt het nu om vaste tijden te plannen om te studeren en dan alleen mijn studiebenodigdheden mee te nemen naar een andere ruimte waar ik bv. geen internet heb.  18 juni 2015

  Herkenbaar! Ik moet er nu echt nog even tegenaan! Had echt al zo’n vakantiegevoel, omdat ik al een paar weken geen lessen meer heb etc. Maar heb nu toch nog een hertentamen en nog een paar portfolio’s en t liefst ben ik er zo snel mogelijk vanaf!  18 juni 2015

  Handig! Ik heb nu heerlijk vakantie, maar volgend jaar komen de tip zeker van pas!


  Femke - Youniqueblog

  18 juni 2015

  Oeh, heerlijk! Geniet :-)  18 juni 2015

  Dit is echt mijn levensstruggle haha… Ik ben zo erg wat uitstelgedrag betreft! Superhandige tips, vooral dat focussen..
  X Emma  18 juni 2015

  Handige tips! Ik heb echt last van uitstelgedrag nu het bijna zomervakantie is. Dan ga ik juist altijd mijn bureau opruimen, om vervolgens mezelf te verliezen in alle spulletjes die ik tegenkom. :’)  18 juni 2015

  Opruimen werkt voor mij met alles. Opgeruimd is voor mij ook meteen rust in mijn hoofd! :-)  18 juni 2015

  Tijdens het afstuderen had ik hier inderdaad wel last van ja! Zal het onthouden voor wanneer ik er weer last heb :D


  Femke - Youniqueblog

  18 juni 2015

  Haha! Goed punt ;-)  23 juni 2015

  Hii,

  Okee, eerlijk is eerlijk. Ik heb zelfs het lezen van deze post uitgesteld, omdat ik bang was voor bruikbare tips. Nu ik weet wat ik tegen uitstelgedrag kan doen, moet ik er namelijk ook echt mee aan de slag. Toch bedankt voor de tips, haha.

  Liefs,
  Nadeche  30 september 2015

  7jv4KL Welcome to Affordable Auto Body CARSTAR Auto Body Repair Experts Franklin, WI  1 oktober 2015

  b4tDXv There are certainly a number of particulars like that to take into consideration. That is a great point to bring up.  1 oktober 2015

  I simply want to say I am all new to blogging and site-building and honestly savored this web blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with good well written articles. Many thanks for revealing your blog.