5 Originele achtergronden voor fotografie -
30/10/2015


Originele achtergronden voor fotografie header

De laatste tijd ben ik een beetje klaar met spierwitte achtergronden. Ik weet het: ‘Shock! Horror!’ Ik probeer dan ook verschillende manieren uit om meer kleur aan mijn stillevens en portretten toe te voegen zónder dat dit storend is. Al snel ontdekte ik een aantal originele achtergronden voor fotografie: van kaftpapier tot dekbed. Kijk je mee?

Originele achtergronden voor fotografie 1
Craft papier – Van HEMA heb ik een boekje met een vijftigtal sheets met vrolijke prints. Toen ik tijdens mijn zoektocht naar een kleurrijke achtergrond hierop stuitte, dacht ik dan ook enthousiast: ‘Hé…. Dit zou weleens kunnen werken’. Ik zette mijn matchende Ari by Ariana Grande-parfum op dit vel en werd verrast door het resultaat. Het gaf de foto een iets meer girly touch zónder dat het te overheersend was. Dit pak met papier van HEMA kan ik dus enórm aanraden. Online kon ik ‘m helaas zo gauw niet vinden, maar dit pak is erg vergelijkbaar. Met een combinatie van bloemenprints en wat meer grafische prints heb je meteen een tiental originele achtergronden voor fotografie.

Originele achtergronden voor fotografie 2
Kaftpapier – Heb je nog kaftpapier over van dit schooljaar? Of vind je het helemaal prima om €0,50(!!!) te ‘investeren’ in een toffe achtergrond? Dan kan ik kaftpapier ten zeerste aanbevelen. Ik rol het kaftpapier uit over mijn bureau en zet dan mijn stilleven neer. Het is natuurlijk ook een optie om het kaftpapier af te knippen, maar dan krijg je nog meer rommel. Zelf vind ik het erg fijn om na afloop het kleurrijke papier weer gewoon te kunnen oprollen en op te bergen. Die kleine kreukjes die ontstaan zie je immers toch niet op de foto. Zelf heb ik kaftpapier in vier verschillende kleuren en prints: knalroze, knalgeel, zachtroze met doodles en een bloemenprint. Ook hiermee kan ik dus wel even vooruit.

Originele achtergronden voor fotografie 3
Kast – Voorheen maakte ik altijd zelfportretten voor de witte muur in mijn slaapkamer, maar al snel begon mij dit tegen te staan. Het zag er zo… Steriel uit. Dit moest en zou vrolijker. Na een mini-wandeling door mijn kamers (Verwend Nest-alert: ik heb twee kamers), kreeg ik opeens mijn IKEA-kast in het vizier. De welbekende KALLAX-kast. Dit is de plek waar ik allerlei oude tijdschriften en mijn favoriete do-it-yourself projecten in dump. Na een paar shots voor deze kast was ik om. Een nieuwe selfiespot was geboren.

Originele achtergronden voor fotografie 4
Dekbed – Toen ik naar New York vertrok had ik één groot probleem: ik had niet de mogelijkheid om mijn bureau mee te nemen of mijn koffer vol te proppen met papier. Hoe zou ik een godsnaam daar mooie foto’s moeten maken?! Gelukkig werd bij aankomst deze vraag meteen beantwoord: het dekbed! Mijn dekbed had een heel fijn, zacht bloemenpatroon wat zich bij uitstek leende voor productfoto’s. Het liefste had ik het dekbed meegenomen, zo mooi dat ik ‘m vond.

Originele achtergronden voor fotografie 5
Hout – Dit is de allernieuwste fotografieliefde in mijn leven. Hout geeft een foto al snel een warme en levendige uitstraling. Het liefst zou ik ook op een houten tafel willen fotograferen, maar gezien ik deze niet heb doe ik het voor nu maar met houten plankjes. Fun fact: deze houten plankjes waren ooit samen één geheel (lees: snijplank), maar zijn na een avontuur in de vaatwasser helaas van elkaar -erm- gescheiden. Oepsie! Gelukkig opperde mijn moeder dat het nog wel leuk kon zijn om de plankjes ergens los voor te gebruiken. Dit dus!

Welke achtergronden voor fotografie zijn jullie favoriet?48 reacties


  30 oktober 2015

  Ik ben nog hard op zoek naar leuke achtergronden, kaftpapier had ik nog nooit aan gedacht dus dat vind ik een hele goede tip :-)!  30 oktober 2015

  Ik gebruik ook vaak mijn dekbed als achtergrond voor producten of een houte plank voor gerechten. Soms maak ik ook foto’s op mijn witte ikea make-up tafel, ook heel mooi voor productfotografie.  30 oktober 2015

  Craft papier is een hele slimme! Ziet er super leuk uit zo. En hout.. hout blijft mijn favoriet maar vind vaak dat het het wel donkerder maakt. Al is dat bij jou helemaal niet!  30 oktober 2015

  Ik vind de achtergrond van je foto’s erg mooi. Leuk dat je experimenteert! Ik vind mooie kleurtjes op de achtergrond vaak wel het mooist, wit lijkt zo fotostudio achtig en dat vind ik minder persoonlijk  30 oktober 2015

  Wat een handige tips! Ik vind van dat gekleurd, geprint papier ook erg leuk (Action heeft veel van die blokken!) maar wij fotograferen meestal grote dingen en dan heb je wel heel veel vellen nodig, haha. Hout vind ik ook echt prachtig, het geeft zoveel karakter aan foto’s! En jouw selfie-achtergrond is heel vrolijk ;) X  30 oktober 2015

  Wat een fijne tips. Ik vind het vinden van een mooie en originele achtergrond van mijn foto’s altijd erg lastig. Op de een of andere manier ben ik daar gewoon niet creatief in. Ik ga binnenkort eens een paar van je tips uitproberen <3  30 oktober 2015

  Ik heb de laatste tijd inderdaad vaak houten snijplanken/tafels als ondergrond gebruikt, of een boekje met grote crafting-vellen van de Action! ;)  30 oktober 2015

  Ik wou dat ik zo creatief was! Je maakt echt prachtige foto’s, dus met deze achtergrondtips kan ik zeker uit de voeten. Oefenen, oefenen, oefenen! ;)  30 oktober 2015

  Wat handig zeg! Ik heb laatst bij de Action van die goedkope tafelkleden gekocht, die doen zich ook goed voor als achtergrond. Of een shirtje met een leuk printje ;)  30 oktober 2015

  Leuke achtergrondjes!  30 oktober 2015

  Superfijne tips. Je maakt echt hele mooie foto’s! Ik maak vaak foto’s op mijn witte salontafel, of mijn stijgerhouten eettafel, maar mijn foto’s kunnen af en toe wel wat meer kleur en vrolijkheid gebruiken. Ik zeker op zoek naar vrolijk kaftpapier! :)  30 oktober 2015

  Superleuke tips! Had ik eigenlijk helemaal nog niet zo over nagedacht! Ik heb enkele leuke rollen kaftpapier van de Ikea die ik nu zeker eens als achtergrond ga gebruiken, en zo’n blokken met kraftpapier heb ik ook nog liggen!  30 oktober 2015

  Ik gebruik mijn dekbed inderdaad af en toe!

  x  30 oktober 2015

  Ik zit met hetzelfde dilemma, dus ik vind je tips erg welkom en fijn! :)  30 oktober 2015

  Wat een handige tips! Ik maak nooit zelf foto’s en één van de redenen is dat ik nooit leuke achtergronden heb. Met deze tips kan ik misschien ook wel eens gaan proberen om zelf foto’s te maken.  30 oktober 2015

  Leuke tips! Ik gebruik ook vaak inpakpapier of hout (na een witte achtergrond, oeps..)! Op een dekbed vind ik ook erg leuk!  30 oktober 2015

  Heel leuk om te zien! En creatief bezig zijn met achtergronden voor je foto’s is ook ontzettend leuk!  30 oktober 2015

  Wat een interessante blogpost. Ik ben al even op zoek naar leuke en originele achtergronden, want altijd wit begon nogal eentonig te worden ;). Ik heb hier indd nog wat inpakpapier liggen en ga deze meteen van zolder halen! dankje voor de tips!  30 oktober 2015

  Wat een leuke tips! Ik ben ook heel erg benieuwd naar jouw fototoestel en lens. Al kan ik dit hier misschien wel al vinden?


  Femke - Youniqueblog

  2 november 2015

  Het staat inderdaad vast ook ergens op mijn blog, maar mijn camera is de Canon eos 600D en de lens is EF 50MM F1.8 II. Allebei ENORME aanraders!  30 oktober 2015

  Leuke tips van dat craftpapier !  30 oktober 2015

  Hele handige tips! Ik ga ze zeker opvolgen.  30 oktober 2015

  Ah, fotografie kriebels on deck!
  Erg creatief en heb meteen zin om wat kiekjes te schieten :)
  x Rowan  30 oktober 2015

  Wat een leuke blogpost! ik heb houten planken , die ik wel eens gebruik als achtergrond. Maar kleedjes en kussentjes doen het ook goed! Ik moet eens rondkijken voor leuk inpakpapier!  30 oktober 2015

  Heel mooi die kleurrijke achtergronden, eens wat anders dan altijd wit :)  30 oktober 2015

  Goede tips! Ik vind het zelf leuk om op mijn witte, wollen kleedje te fotograferen. Ziet er heel cozy en tegelijkertijd clean uit.  30 oktober 2015

  Kaftpapier is een leuk idee! En whut? Twee kamers? :-)


  Femke - Youniqueblog

  2 november 2015

  Verwend ben ik hè ;-)? Ik mocht gelukkig de kamer van mijn broer overnemen toen hij uit huis ging. WIEHOE!  30 oktober 2015

  Leuk! Geeft inderdaad net even wat meer aan de foto’s.  30 oktober 2015

  Ik maak vooral foto’s van eten, dus voor mij helaas geen te schattige achtergronden. Vind het er bij producten wel altijd tof uitzien.

  Ik heb zelf tafelzeil met een houtprint. Makkelijk schoon te maken (fijn met eten) en ik heb meerdere verschillende houtprintjes. Gewoon omdat je soms niet je hele huis wil inrichten als een fotostudio, haha.  30 oktober 2015

  Leuke blogpost! Ik gebruik ook zo’n houten schrijf van bij Action, of een placemat, of behangstalen. Dat craftpapier ga ik eens bekijken!  30 oktober 2015

  Leuk artikel ! Altijd een hele zoektocht voor die foto’s :p  30 oktober 2015

  Ik was net een beetje op zoek naar leuke achtergronden, deze tips hou ik zeker in mijn achterhoofd tijdens het zoeken. Thanks!  30 oktober 2015

  Dit vind ik leuk!  30 oktober 2015

  Hello,
  Ik heb al eens een groen kastje, de laminaatvloer, de verpakking van een speelgoedauto of idd het dekbed als achtergrond gebruikt. Naast kaftpapier kan cadeaupapier of behangpapier verzamelen (vraag anderen stukken te bewaren) een goede optie zijn!
  Wat ik regelmatig heb gebruikt: de vellen papier die soms bij de Flow zitten (mn bij een verzamelnummer, bijv winterboek)!
  Wilde hier een afbeelding plaatsen, maar dat lukt helaas niet. In ieder geval zijn er best veel mogelijkheden!  30 oktober 2015

  Gave achtergronden. Ik vind witte achtergronden wel heel mooi, maar is lastig met de tweeling te portretteren ;-). Met welke lens fotografeer jij trouwens? Je maakt mooie foto’s!


  Femke - Youniqueblog

  2 november 2015

  Ah, wat een leuk compliment. Dankjewel! Ik gebruik de EF 50MM F1.8 II – enórme aanrader :-)  30 oktober 2015

  Wat een leuke blogpost. Ik was eerst ook into de foto’s met een spierwitte achtergrond maar tegenwoordig niet meer. Inderdaad wat jij zegt: te steriel. Je hebt leuke tips gegeven. De Action verkoopt ook vaak blokken met allerlei soorten papier die ik graag als achtergrond gebruik. Hier een linkje naar de blokken van de Action, misschien vind je dat ook wel leuk: http://www.action.nl/mix-match-design-blok-24vel-30-5×30-5cm-div-varianten  31 oktober 2015

  Handige tips, thanks! Wat voor belichting gebruik jij? Ik vind je foto’s zo’n mooie witte tint hebben!


  Femke - Youniqueblog

  2 november 2015

  Wat een mooi compliment, dankjewel! Maar eerlijk? Ik gebruik helemaal geen kunstmatige belichting. Puur gebruik van de buitenlucht (ik fotografeer in het licht van de ramen van een dakkapel). Ik wil wel met kunstlicht beginnen, want nu het donkerder wordt, is het natuurlijk wel wat lastiger…  31 oktober 2015

  Eigenlijk zien deze kleurrijke achtergronden er zo mooi uit. Toch ben ik nog steeds verslaafd aan witte achtergronden, met bijvoorbeeld een houtenplankje. Wie weet, ooit. x  31 oktober 2015

  Handige tips! Zeker van het kaftpapier. Ik fotograaf de laatste tijd ook regelmatig op mijn salontafeltje :-).  31 oktober 2015

  Wat een heerlijke post met leuke tips en foto’s! Ik kan hier echt van genieten. En wat heb je een ontzettend fijn bloemetjes dekbed :) Die zijn bij mij uit den boze sinds ik samenwoon.  31 oktober 2015

  Wat een leuke tips! Ik experimenteer de laatste tijd ook om vooral de eerste foto zeg maar een beetje extra te geven en ik fotografeer sowieso altijd op hout. Ik vind hout net iets warmere uitstraling geven dan wit en ik heb toevallig wel een houten tafeltje! Ik heb vooral een fotografieliefde met bloemen ontwikkelt de laatste tijd, dat is echt mijn ding! maar de kaftpapier en craft paper vindt ik ook een goeie, daar ga ik ook is mee experimenteren!  31 oktober 2015

  Supergoede tips! Jouw foto’s zijn altijd prachtig!  1 november 2015

  Het ligt natuurlijk een beetje aan de foto, maar ik gebruik het liefst mijn witte bureau of mijn beddensprei, roze met een mooi bloemenpatroon.  1 november 2015

  Superleuke en vrolijke tips!  2 november 2015

  Leuk om te zien wat jij zoal gebruikt! Ik zet de producten steeds vaker in mijn interieur (vensterbank, kast, dressoir etc.) neer om ze daar te fotograferen..