Tips als je langere tijd in New York wil wonen -
27/10/2015


tips als je langere tijd in New York wil wonen
Voor mij was het een droom die uitkwam: in New York wonen. Ook al duurde deze droom ‘slechts’ een maand, heb ik voor mijn gevoel wel van het echte New Yorkse leven kunnen proeven. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben met deze droom, heb ik een overzicht gemaakt met tips als je langere tijd in New York wil wonen. Handig om te bookmarken of hearten voor later!

Vraag een ESTA en/of Visum aan
Hier heb ik al over geschreven in een vorige post, maar ik kan het natuurlijk niet vaak genoeg benadrukken. Zorg ervoor dat je ruim voor vertrek (maar uiterlijk: 72 uur!) je ESTA hebt aangevraagd. Dit kost $14 dollar en is voor iedereen verplicht. Je hoeft pas een Visum aan te vragen wanneer je voor langer dan 6 weken naar New York gaat. Dit neemt behoorlijk wat papierwerk met zich mee, dus vandaar dat ik zelf liever voor vier weken ging. Kies je er wel voor om langer dan 6 weken te gaan, dan moet je bijvoorbeeld bewijzen door middel van bankafschriften dat je de financiële verplichting aankan om jezelf zolang te onderhouden (lees: spaargeld).

Zoek ruim van tevoren naar een kamer/appartement
Zelf dacht ik dat ik in juni ruim op tijd was met zoeken als ik in september naar New York wilde gaan, maar ik had het goed mis. Zeker als je voor langere tijd een kamer wilt boeken valt de beschikbaarheid van kamers flink tegen. Weet je dus nu al dat je over een half jaar naar New York wilt gaan? Dan raad ik je zeker aan om nu al naar een kamer te zoeken en deze te boeken. Dan is de kans ook groter dat je in een leuke wijk terecht komt. Zelf was ik groot fan van East & West Village en The Upper East & West Side! Deze wijken voelde voor mij een beetje als het ‘echte’ New York, zoals je deze in films en series ziet. Een kamer zoeken kan -net als mij- via AirBnB, maar bijvoorbeeld ook via Craigslist en speciale instellingen voor internationale studenten en toeristen als Webster Apartments en Morningside Inn.  

Doe boodschappen bij Trader Joe’s
Ik schrok me een hoedje toen ik voor het eerst bij de plaatselijke supermarkt één avocado, een pak koekjes en een tijdschrift afrekende. “Dat is dan $20!” Erm… Wat?! Bijna huilend overhandigde ik mijn creditcard. Gelukkig wees mijn host mij op de goedkope supermarkt Trader Joe’s: het duurde misschien een half uur om daar te komen, maar het was de investering meer dan waard. Hier rekende ik gemiddeld $40 af voor één week(!) aan boodschappen. Trader Joe’s heeft drie verschillende vestigingen in New York: één in de Upper West Side, één vlakbij Union Square en de andere in Brooklyn.

Schaf een metrokaart aan
Wat de trein voor Nederland is, is de metro voor New York. Het is niet alleen de snelste manier om naar je bestemming toe te komen, maar ook de goedkoopste. Je kan namelijk een week- of maandabonnement afsluiten. Omdat ik precies een maand verbleef, koos ik natuurlijk voor deze laatste optie. Voor $116,50 kon ik dus de gehele maand onbeperkt met de metro reizen. En dat is een stuk aangenamer dan in Nederland. Hoewel de tunnels misschien benauwend warm zijn, zijn alle metro’s zelf voorzien van een airco. Probeer alleen wel de spits te vermijden: anders sta je alsnog hutje mutje op elkaar. Oh: en download Embark NYC. Dit is de New Yorkse-versie van 9292ov.

Vraag een creditcard aan
Met je creditcard zwaaien om slechts één drankje à $2 af te rekenen is in New York heel normaal. Sterker nog: het is eigenlijk een must. De ‘gewone’ Europese bankpas werkt in vele winkels en restaurants niet, waardoor je bent aangewezen op cash óf die welbekende creditcard. In sommige gevallen is betalen met een creditcard zelfs verplicht. Voor je eigen gemoedsrust en gemak is het dus zeker aan te raden deze ruim op tijd voor vertrek aan te vragen. Dan weet je zeker dat je altijd en overal kan betalen.

Koop een lokale simkaart
Dit is in talloze gevallen mijn redder in nood geweest. Voor $59,99 per maand kon ik onbeperkt bellen en sms’en binnen de VS (handig voor mijn werk en contact te onderhouden met mijn host), maar had ik ook 1,5 GB aan data. Vooral dit laatste was enorm fijn. Zo kon ik eindeloos Embark NYC en Google Maps checken. En natuurlijke leuke kiekjes uploaden via Instagram. Mijn internationale simkaart bestelde ik hier en werd binnen twee werkdagen geleverd.

Update: Ik krijg ook altijd veel vragen over hoe veel het mij nou heeft gekost om een maand in NYC te wonen. Het is een inschatting, maar mijn vader en ik hebben uitgerekend dat dit zo’n 4500 tot 5000 euro is geweest. Een behoorlijk smak geld dus, maar zeker geen vereist bedrag. Zo woonde ik in een dure wijk (Upper East Side – €1670 per maand – ‘Friends of Femke’ krijgen 10% korting), wilde ik per se met KLM vliegen (€720) en heb ik daar ook uitbundig geshopt. Dit bedrag is dus een indicatie, maar je zou dit nog kunnen verlagen door bijvoorbeeld in Brooklyn te wonen en gewoonweg te wachten op de KLM Werelddeal Weken of een andere vliegtuigmaatschappij kiezen. Ook datgene wat je uitgeeft met shoppen heb je natuurlijk zelf in de hand. Wel heb ik -in plaats van een yellow cab te nemen- een shuttlebus gehuurd van en naar het vliegveld. Voor een taxirit betaal je namelijk als snel €60,- en voor een shuttlebus ongeveer €20,-. Een stuk goedkoper dus als je in je uppie reist. Oh: en ik kan de New York City Pass ook héél erg aanbevelen. En de app ‘TodayTix’ voor goedekopere tickets voor Broadway-voorstellingen (een soort digitale versie van de TKTS-boots op Times Square).

Waarschijnlijk ben ik nog steeds vergeten om bepaalde dingen te vertellen. Dus heb je nog vragen: laat ze achter en ik beantwoord ze hieronder!21 reacties


  27 oktober 2015

  Ook al ben ik niet van plan om langere tijd naar New York te gaan (zou het wel willen hoor!), vind ik het toch erg leuk om dit soort artikelen te lezen! Handige tips geef je mee :-)!  27 oktober 2015

  Oh wat een fijne tips. Niet alleen voor als je er wilt wonen, maar ook als je op vakantie gaat! Ik wist niet dat veel supermarkten in New York zo verschrikkelijk duur waren!


  Femke - Youniqueblog

  27 oktober 2015

  Oh ja, het is echt om te huilen… Daarom gaan zoveel New Yorkers uit eten of kiezen ze voor take-out. Het is in verhouding eigenlijk goedkoper. Héél bizar.  27 oktober 2015

  Leuk dit! Ik ga zelf voor maar 5 dagen, maar toch heb ik Trader Joe’s opgeslagen op mijn lijstje en neem ik inderdaad mijn creditcard mee!  27 oktober 2015

  Superhandig en leuk om dit eens te lezen! Hoewel ik zelf nog niet echt plannen heb om voor langere tijd naar New York te gaan, vind ik het wel leuk om wat tips te zien. Wat is het trouwens een duur tripje geweest zeg, wauw! Maar het was vast ook onvergetelijk :D. X  27 oktober 2015

  Ik heb ook al vaak gehoord dat je in amerika veter uit eten kunt gaan dan naar de supermarkt…
  Maar jeetje Femke dat bedrag voor je kamer…. Pfoe, dat is een smak net geld. Dat is ruim 3x zoveel dan het woonhuis waar ik woon…! Maja, dat is gewoon in het boerse schijndel… ;)  27 oktober 2015

  Wat een handige tips! I heart NY. Ik zit er ook aan te denken om eens een tijdje in m’n eentje te vertrekken. Je kunt nergens zo goed vertoeven als in New York.

  In je eentje uit eten gaan is daar volkomen normaal terwijl je hier raar wordt aangestaard. Oh, ik wil, ik wil, ik wil!  27 oktober 2015

  Fijn artikel. Thanks for the tips! Ik vind 5000eu nog best netjes. Maar goed om een idee te hebben.  27 oktober 2015

  Wat een handig artikel! Deze tips ga ik zeker in mijn achterhoofd houden :)  27 oktober 2015

  Ik krijg spontaan zin om te verhuizen…  27 oktober 2015

  Oh, super handige tips voor als ik ooit eens naar NYC reis!  27 oktober 2015

  Dit is iets wat ik al heel erg lang van plan ben om te gaan doen, dus dit artikel helpt mij echt heel erg veel!  27 oktober 2015

  Wat een fijn artikel, dankjewel! Trader Joe’s is erg fijn om te weten, zelf koken in NYC is echt killing voor je portemonnee haha. Ik ga vanaf februari/maart 6 maanden in NYC wonen om stage te lopen! Ik heb er echt zo ontzettend veel zin in, kan haast niet wachten. Maar ik vind het toch ook wel dood eng haha… Daarom vind ik het erg leuk om jouw verhalen te lezen! Keep up the good work :-)  27 oktober 2015

  Ik wil héél graag een jaar naar Amerika ( het liefst New York) om daar te werken. Kost en inwoning zou ik dan wel hebben, maar toch is dit heel fijn om te weten. Nu hopen dat het allemaal doorgaat. Door jouw verhalen heb ik er in iedergeval nu al zin in :)  27 oktober 2015

  Wauwie, wat een geweldig artikel. Echt een handig artikel. Was wel een duur maandje NYC, maar ik heb wel het gevoel dat je nu wel echt het uiterste eruit heb gehaald om een droom te verwezenlijken. Kun je misschien ook een artikeltje schrijven over voor altijd in New York willen blijven haha.  27 oktober 2015

  super handige tips!
  Het staat not op mijn bucketlist om een tijdje in new york te wonen  27 oktober 2015

  Super leuke tips Femke!!


  Lotte

  28 oktober 2015

  Zondag vertrek ik voor een maand naar Amerika, ik heb hiervoor een simkaart gekocht via internationalsim.nl. Even een vraagje, hoe deed jij dat met jouw telefoon? Met jouw nieuwe sim, downloadde jij nieuwe whatsapp etc.? Of kon je dat gewoon op je oude nummer behouden?  29 oktober 2015

  Hele fijn tips! Thanks. Ik zou er zooo graag eens paar maanden willen wonen (of misschien toch een maandje, als ik t zo lees, als t best een gedoe is)! Lijkt me echt geweldig!

  Is trouwens eerste keer dat ik je blog bezoek. Erg leuk tot nu toe!!
  xoxo


  Femke - Youniqueblog

  30 oktober 2015

  In dat geval… WELKOM! Superleuk om te horen :-)  11 november 2015

  Ah dit is zo’n interessant artikel, wat enorm veel geld heb je uitgegeven, maar het zal het vast helemaal waard zijn, want het was een hele toffe ervaring! Dat van de boodschappen doen, dat herken ik enorm in Canada haha. :) Leuk artikel in ieder geval haha.