Handige tips als je gaat samenwonen -
27/01/2016


Handige tips wanneer je gaat samenwonen
“Je moet even doen alsof je blij met me bent,” aldus ik, terwijl ik alle spulletjes aan het klaarzetten was. “En hoe moet ik dat doen dan?,” antwoordde mijn vriend een beetje schamper. “Ja, weet ik veel. Gewoon me liefdevol aankijken,” opperde ik. “Ik schenk anders wel fictief wat te drinken bij je in!” Vriend: “Zal ik anders doen of ik iets pak?” Ik: “NEE!”  Speciaal voor HEMA deelde ik mijn beste tips wanneer je wilt gaan samenwonen.

Mijn vriend en ik wonen nu net enkele weken samen. We kwamen allebei rechtstreeks van ons ouderlijk huis, dus we moesten letterlijk bij ‘0’ beginnen. Niet alleen als het aankwam om met iemand anders onder één dak te wonen, maar ook qua inboedel. We hadden misschien een paar kasten en een bureau, maar daar hield het wel zo’n beetje bij op. Voordat we op zoek gingen, wogen we dan ook eerst de volgende vraag af: waar willen we in investeren en waar willen we op besparen? Al snel kwamen we tot de conclusie dat we in onze zit- en ligmeubelen wilden investeren. Denk hierbij aan de bank, eetkamerstoelen en het bed. Immers breng je hier vele uurtjes op door, dus het leek voor ons een logische keuze om bij deze producten iets dieper in de buidel te tasten. In het geval van de overige inboedel wilden we besparen. Hoe? Nou, zo.

  • Wees creatief. Mijn vriend en ik hadden beide al éénzelfde kast. Door deze tegen elkaar te schuiven en hier een ladekast onder te zetten hebben we nu zelf een héél groot wandmeubel gecreëerd. Grappig genoeg krijgen we hier veel complimenten over, terwijl het eigenlijk gewoon een bijeen geraapt zootje is. Ook hebben we de garderobekast van mijn vriend nieuw leven ingeblazen door deze onder te dompelen in verf. Simpel, maar effectief.
  • Ga tweedehands shoppen. Als er één ding is wat mijn vriend en ik allebei leuk vinden, dan is het wel koopjes jagen. Dit kan zowel online als offline. Onze ‘pronkstukken’? De eettafel die we kochten voor €20,- en tv-meubel voor slechts €15,-. En nee: niemand wil geloven dat deze meubelstukken zo goedkoop waren.
  • Wacht op kortingsacties. Er zijn van die dingen waar je niet per se veel geld aan wilt uitgeven, maar wat eigenlijk wel noodzakelijk is. Voor ons waren dit gordijnen. Wat viel ons dit vies tegen! Hoewel het natuurlijk verleidelijk is om alles snel te kopen (want: je wilt immers alles snel in huis hebben), kan het je soms wel een aantal tientjes tot zelfs honderden euro’s schelen als je nét iets langer wacht totdat er een kortingsactie de revue passeert. En hé… Wat is nou een week/maand in de (hopelijk héél lange) tijd dat jullie gaan samenwonen?

Handige tips wanneer je gaat samenwonen def
Daarnaast vinden wij het ook fijn om een aantal basisbenodigdheden in huis te hebben. Wat jullie precies iedere avond gaan eten, moeten jullie natuurlijk zelf uitvechten. Wel kan het enorm veel gedoe, geld en stress besparen als je zorgt dat je een aantal makkelijk te combineren producten in huis hebt. Zo hebben mijn vriend en ik standaard een groot pak zilvervliesrijst, pasta en een aantal blikproducten (tonijnmoot, tomatenpuree e.d.) in onze voorraadkast staan. Mochten we onverhoopt vergeten zijn om boodschappen te doen of écht geen zin hebben om deze nog te halen, dan kunnen we in ieder geval nog een prima maaltijd bereiden. En omdat ik een huis niet compleet vind zonder iets lekkers om te serveren, staat er in mijn keukenkastjes ook standaard ook een cakemix paraat. En sprinkles. Héél veel sprinkles.

Last but not least: écht samenwonen. Samen, ja. ‘Ik vind dat we het best goed doen, zo samen,’ deelde ik destijds tevreden mee aan mijn vriend. ‘We wonen nog geen twee dagen samen,’ wist hij me toentertijd uit de droom te helpen. Toch liet ik hem weten dat ik het belangrijk vond om te benoemen wat goed gaat. Het is namelijk makkelijker om geïrriteerd te raken over kleine dingen, maar eerlijk is eerlijk: jullie zullen je waarschijnlijk allebei schuldig gaan maken aan deze ‘fouten’. Door ook te benoemen wat wél goed gaat (lees: ‘dankjewel voor het opruimen van de afwas/stofzuigen/brood uit de vriezer halen’) zal de ander ook meer ontvankelijk zijn voor ‘opbouwende kritiek’ op datgene wat hij of zij kan verbeteren. Klinkt cheesy, maar werkt écht. Beloofd.

Wat zijn jullie beste tips als je nét gaat samenwonen? Wat is/was jullie grootste struikelblok?

P.s. Het originele artikel is verschenen op HEMA Blog, waar je ook héél veel andere toffe blogs vindt. Een beetje nieuwsgierig aangelegd? Al mijn eerder verschenen posts vind je hier.

Categorie: Persoonlijk
Tags:


31 reacties


    27 januari 2016

    Leuk artikel. Ik ben nu net voor de tweede keer gaan samenwonen. Of althans mijn vriend komt bij mij inwonen. Gelukkig had hij niet heel veel meubels om mee te nemen en heeft alles inmiddels een plekje. Maar toen die net al zijn spullen had gebracht stond ik wel even met mijn handen in het haar.



    27 januari 2016

    Handige tips! Mijn vriend en ik zijn ook druk aan het zoeken en wonen nu tijdelijk in een studentenkamer met zijn tweeen. En inderdaad de weekboodschappen is even plannen



    27 januari 2016

    Wij kwamen ook van bij onze ouders thuis, dus we moesten ook helemaal van 0 beginnen. De taakverdeling hebben we wel een beetje moeten regelen en daar kregen we al eens discussie over. In het begin waren er ook wel kleine ergernissen over slechte gewoontes van de ander. Maar dat is inmiddels allemaal verdwenen. We wonen nu al 5 jaar samen in harmonie :-).



    27 januari 2016

    Haha, jou vriend is volgens mij lekker nuchter. Zeker handige tips! Ooit zal ik ze ook moeten gaan toepassen!



    27 januari 2016

    Hahaha, je inleiding, geweldig! Voor mij is het nog lang geen tijd om samen te wonen (ik bedoel: laat ik eerst maar is zien dat ik een relatie krijg) maar zulke tips zijn altijd handig om te delen! Liefs!



    27 januari 2016

    Ah super leuke blog! Joost en ik zijn ook van plan om binnenkort het ouderlijk huis te gaan verlaten, spannend!



    27 januari 2016

    Wat een leuk artikel, en die beschrijving bij de eerste foto: hilarisch! Ik ben echt heel benieuwd hoe het gaat verlopen als ik en mijn vriend gaan samenwonen, maar dat van elkaar complimenteren is echt een goede tip :-) Die neem ik zeker mee.



    27 januari 2016

    Ik vind de foto’s geweldig, hahaha. Dubbele pluspunten voor je woorden over het gesprek dat jullie voerden :’)! Verder is het artikel voor mij niet relevant maar dat moest even vertellen hoe leuk de foto’s zijn!



    27 januari 2016

    Haha, heel leuk geschreven weer! Grappig die foto’s met je commentaar erbij :-D Mijn vriend en ik gaan dit jaar ook samenwonen, dus ik heb wel wat aan je tips! Ik ben heel benieuwd hoe het bij ons gaat lopen! :-)



    27 januari 2016

    Wat een leuke foto’s haha! Mijn vriend en ik wonen nog niet samen, ik ben wel heel erg benieuwd hoe dat zal gaan en zijn. Goede tips heb je gegeven! :) X



    27 januari 2016

    Leuk artikel! Wij konden gelukkig veel meubels overnemen van zijn ouders. Meubels die anders toch op zolder blijven staan. Veel dingen voor in de keuken en aankleding komen van de Xenos, Action of Ikea. Je moet inderdaad gewoon een beetje slim zijn, want anders kosten samen gaan wonen ongelooflijk veel.



    27 januari 2016

    Ook al ken je elkaar nog zo lang, wanneer je gaat samenwonen ontdek je weer allerlei nieuwe gewoonten van elkaar. Vooral als die te maken hebben met de boel draaiende te houden kan dat nog wat strubbelingen opleveren ;) Ik leerde al gauw dat je die frustraties beter snel kunt laten varen, en soms maar beter de boel de boel kunt laten.

    Ik vind het nog steeds super gezellig om te zien hoe jullie samenwonen <3 :)



    27 januari 2016

    Toen wij gingen samenwonen, had ik al een compleet ingericht appartement. Mijn vriendin (inmiddels vrouw) Linda kwam vanuit ouderlijk huis bij mij intrekken en was het over het algemeen eens met mijn smaak qua meubels en verdere inrichting. Dat was wel handig. :) Inmiddels woont zij al bijna 3,5 jaar bij mij en heeft ze nog steeds vrijwel geen veranderingen ingevoerd. Dan deed ik het daarvoor dus blijkbaar “best wel goed in m’n eentje”, en nu dus “best goed, zo samen”. ;)



    27 januari 2016

    Wat een leuk artikel, fijne tips! Je vergeet ‘Geen boodschappen kunnen doen, omdat je ingesneeuwd zit’, hahaha. Of is dat alleen in Groningen zo ;-)?



    27 januari 2016

    Haha, die eerste foto’s zijn echt heel leuk! Ik wil dit jaar samen gaan wonen met mijn vriend, nadat we allebei afgestudeerd zijn en een baantje hebben gevonden. In ieder geval hele handige tips, tweedehands meubels kunnen ook prachtig zijn, je kunt ze altijd nog zelf pimpen. x


    aniek

    27 januari 2016

    Leuk gezegd. Ik woon nu 3 maanden samen. Inderdaad meer geld voor bed bank enz. En wij hebben ook minder uitgegeven aan andere meubels. Heb ook tip met uitzoeken van meubels 2 keer na denken. Wij waren te enthousiast en alles wat we gelijk leuk vonden gekocht. Bij elkaar stond het nergens naar en weer een bult moeten verkopen en opnieuw moeten kopen



    27 januari 2016

    Oef, die gordijnen vielen mij ook zo ontzettend tegen! Wat een godsvermogen ben je kwijt aan die krengen. Geduld is inderdaad de beste optie, ik heb een paar weken gewacht en toen waren ze opeens overal in de aanbieding!



    27 januari 2016

    Zeker goede tips! Mijn vriend is gewoon bij me ingetrokken dus ik had al een volledig ingericht huis. Als we nu iets veranderen gebeurt dat inderdaad veelal door aankopen bij de kringloopwinkel etc.



    27 januari 2016

    Handig! Ik woon inmiddels op kamer en mijn lief is heel vaak bij mij, eigenlijk ook een soort van samenwonen dus. En eigenlijk gaat het heel goed en hebben we inmidddels eigen taken: hij doet altijd de afwas en ik droog altijd af.



    27 januari 2016

    Haha leuk! Wij wonen nu net een maandje samen en het bevalt goed! Wel gingen wij van twee volledig ingerichte huizen naar één (dat van mijn vriend) dus dat hield in dat ik mijn hele inboedel weg moest doen. Wat dat betreft is het leuker om vanuit niets naar een huis te gaan, lekker shoppen! :-)



    27 januari 2016

    Haha zo leuk je inleiding! Voor de rest ook handige tips. Voor mij is samenwonen nog best ver weg, maar af en toe kan ik er al wel een beetje over dromen :)



    27 januari 2016

    Leuk artikel met handige tips. Ik ben denk ik nog niet klaar om samen te gaan wonen met mijn vriend. Hij zou het heel graag willen maar het moet ook van mijn kant komen. Ten eerste vind ik het belangrijk dat hij het huis netjes kunt houden, ook als ik er niet ben. Helaas doet hij dit niet en laat hij gewoon gerust een week de vaat staan en ik kan echt niet tegen troep, haha. :-) Daar gaat het al mis. Hopelijk kan ik over een tijdje, een jaar of twee wel beslissen of ik bij hem ga intrekken!



    27 januari 2016

    Wat een leuk artikel. Ik ging al een twee jaar geleden samenwonen met mijn vriend, maar herinner het me nog goed. Wij zijn allemaal dezelfde meubelen gaan halen bij IKEA en hopen deze te vervangen door prachtige stuks op termijn! Een taakverdeling is essentieel :D



    27 januari 2016

    Heel leuk artikel! Het lijkt mij zo gezellig om samen te wonen maar vooraf moet er wel een hoop geregeld worden. Van veel mensen in mijn omgeving hoor ik dat ze zulke leuke dingetjes tweedehands kunnen scoren dus dit is zeker wel een goede tip! Zelf vind ik het ook belangrijk om te investeren in de meubelen waar je veel tijd op doorbrengt, zoals bank en bed. En de ikea heeft natuurlijk ook leuke spullen voor relatief weinig!



    27 januari 2016

    Whaha ik lach me rot! Fictief iets inschenken, geweldig. Tja samenwonen is een kunst apart :)



    27 januari 2016

    Leuk artikel! En wat handig van die kast die jullie tegen mekaar konden schuiven! :D



    28 januari 2016

    Haha heerlijke inleiding! De tips zijn trouwens ook altijd welkom. Vooralsnog geen plannen, but you never know. Eigenlijk zo logisch, maar echt handig om het eens op een rjitje te zien staan.



    28 januari 2016

    wat een leuke foto’s en tip en die inleiding onder de foto’s van de eerste foto. Leuk! Haha


    Peggy de Cocq

    28 januari 2016

    Wat leuk om te lezen! Na een aantal bezichtigingen en een project van driekwart jaar voor ons uiteindelijke nieuwbouwwoning is de bouw gestart en is de verwachting dat wij in juni de sleutel krijgen! Wij wonen beide nu ook nog thuis en beginnen bij niets en ik heb er zoooo ontzettend veel zin in! We zijn nu bijna 4,5 jaar samen en er beide enorm aan toe om het ouderlijk huis te verlaten (24 en 28 jaar).



    29 januari 2016

    Echt super leuk dat jullie samenwonen! Ik ga toevallig wel het huis uit, maar niet samenwonen, haha! Dat kan nog wel een paar jaar wachten.
    Liefs



    10 februari 2016

    Leuk dat je bent gaan samenwonen! Mijn vriend en ik woonden allebei al op kamers, dus voor ons was het alleen wennen om zoveel bij elkaar te zijn. Dan ga je je inderdaad irriteren aan kleine dingen, maar bij ons was dat eigenlijk zo opgelost om het te laten gaan, want niemand is perfect. Misschien zijn die imperfecties ook wel een beetje schattig, haha.