How-to: fotograferen op donkere dagen -
14/01/2016


Fotograferen op donkere dagen
Tip één: doe het niet *wink wink*. Zelf probeer ik altijd te vermijden om te fotograferen op donkere dagen. Toch is dit in de winter vrijwel onmogelijk. Hoewel ik op mijn oude kamer zelfs op winterse dagen nog behoorlijk veel lichtinval had, moet ik in ons nieuwe appartement zo nu en dan een beetje improviseren. Ik deel mijn favoriete tips.

Maak gebruik van studiolampen
Het is een investering (hoewel: ze verkopen regelmatig goedkope softboxen bij winkels als Xenos), maar persoonlijk kan ik dit enórm aanraden. Sinds ik ben verhuisd maak ik ook gebruik van studiolampen en heus: er is een wereld voor me opengegaan. Vooral omdat ik nu nét iets minder afhankelijk ben van het weer en tijdstip van de dag. Zo maakte ik vorige week om 8 uur ‘s avonds nog foto’s voor mijn blog, omdat dit gewoonweg míj het beste uitkwam. Het kost wel een paar extra minuten om de lampen op te zetten, maar dit vergroot mijn tijdspanne om te kunnen fotograferen wel met een paar uur.

Zet ‘normale’ lampen uit
Of je nou gebruikt maakt van studiolampen of niet: zet al-tijd je normale lampen uit. Dit zorgt namelijk voor een gele gloed op je foto’s waar niemand blij van wordt. Zelfs een studiolamp kan dit niet corrigeren. Toen ik begon met het fotograferen met studiolampen heb ik ook nog een aantal keer deze fout gemaakt. Héél irritant: heb je een mooi shot, wordt deze verpest door die gele gloed. Natuurlijk valt dit te corrigeren met photoshop, maar dit probeer ik altijd zoveel mogelijk te vermijden.

Fotograferen op donkere dagen 1
Positioneer een statief
Als het lichtinval schaars is, dan is de kans op ‘schokkende’ beelde gróót. Het is daarom zeker slim om gebruik te maken van een statief. Hiermee is het eindresultaat niet afhankelijk van de natuurlijk trilling in je handen. Bovendien geeft dit je ook de mogelijkheid om de sluitertijd van je camera te verhogen, waardoor het eindresultaat lichter oogt omdat je je camera de kans hebt gegeven om meer licht op te vangen.

Probeer verschillende concepten uit
Grote kans dat je een bepaald idee hebt hoe je de uiteindelijke foto van dat ene product of item eruit wilt laten zien. Probeer alleen wanneer je gaat fotograferen op donkere dagen jezelf hier niet te veel in vast te bijten. Het kan namelijk baten om tóch vanuit een andere hoek of op een andere plek te fotograferen. Soms moet je nou eenmaal even schuiven (en nóg een keer schuiven) om tot het perfecte plaatje te komen.

Fotografeer jij ook weleens in het donker? Wat is jouw beste tip?

Categorie: Overig


40 reacties


  14 januari 2016

  Ik fotografeer dus niet in het donker, omdat ik geen lampen heb. Welke lampen gebruik jij precies?

  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2016

  Ik heb ze al heel lang geleden gekocht, maar ze zijn het meest vergelijkbaar met deze: http://www.cameranu.nl/nl/p235384/godox-ac-slave-kit-s45t-f?utm_source=beslist&utm_medium=site&utm_campaign=affiliates&utm_content=studio-hardware,studio-flitsersets. Gewoon een lamp à 45 watt met paraplu :-)  14 januari 2016

  Goeie tips, ik heb wel een kleine inklapbare studiobox met lampen, maar ik laat wel altijd het gewone licht aan. Die de volgende keer eens uitzetten.  14 januari 2016

  Ik vermijd het fotograferen in de donker. Maar soms kan het niet anders idd. Welke studiolampen heb jij?

  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2016

  Ik heb ze al heel lang geleden gekocht, maar ze zijn het meest vergelijkbaar met deze: http://www.cameranu.nl/nl/p235384/godox-ac-slave-kit-s45t-f?utm_source=beslist&utm_medium=site&utm_campaign=affiliates&utm_content=studio-hardware,studio-flitsersets. Gewoon een lamp à 45 watt met paraplu :-)  14 januari 2016

  Ik ben zo blij dat we de kortste dag gehad hebben en je kan merken dat het iets langer licht is. Al zijn donkere dagen natuurlijk niet te vermijden, dus deze tips neem ik zeker mee!  14 januari 2016

  Ik hoop dat ik na mm verjaardag een lamp kan aanschaffen.. want t is zoo donker hier!  14 januari 2016

  Goede tips die ik kan gebruiken. Ik vind namelijk nooit “het perfecte licht” als het weer slecht is.  14 januari 2016

  Ik wacht helaas altijd tot het weekend om foto’s te maken. Dit is best jammer, want in de zomer had ik veel meer mooie plaatjes om random te delen :) die lampen twijfel ik al zooo lang over. Bedoelde jij met softbox zo’n heel studiootje, of alleen lampen? Ik ga de Xenos in de gaten houden :)

  Femke - Youniqueblog

  14 januari 2016

  Je hebt bij de Xenos een aantal keer zo’n mini-studio gehad. Heel handig voor (beauty)product foto’s!


  14 januari 2016

  Ha, ook gewoon op Bol.com: studiolampen voor rond de 40 euro. Heb ze ook, zijn prima!  14 januari 2016

  Goede tips! Die lampen lijken me zeker erg handig maar ik heb daar helaas echt geen ruimte voor in mijn kamer op dit moment :(  14 januari 2016

  Goede tips! Ik vind het erg vervelend om in het donker te fotograferen, en daarom fotografeer ik ook alleen in het weekend. Studiolampen lijken me ideaal! Het is inderdaad een investering, maar dan kun je wel lekker aan de slag! Fijn artikel Femke! :)  14 januari 2016

  Inderdaad heel vervelend, zeker omdat ik vier dagen per week op het werk ben en dan dus niet kan fotograferen wanneer het licht is… Ik probeer dan meestal op vrije dagen overdag te fotograferen, maar als dat niet uitkomt of als ik last minute toch nog ‘s avonds een foto moet maken, dan het het niet anders. Ik brand dan wel mijn gewone lampen omdat ik geen softboxen heb, maar speel dan zo goed mogelijk met we instellingen van mijn camera. Als je dan de instellingen op ‘gloeilamplicht’ zet, gaat de gele gloed wel een beetje weg, maar heel erg mooi zijn de foto’s dan meestal niet helaas… Ik wil ook eens softboxlampen aanschaffen!  14 januari 2016

  Wat een fijne tips, die helemaal als geroepen komen met het grauwe weer van de laatste tijd. Ik moet echt mijn statief er vaker bij pakken, maar daar ben ik soms gewoon te lui voor haha. En misschien toch ook maar eens investeren in studiolampen. Ideaal dat je met de lampen gewoon in de avond nog foto’s kan maken!  14 januari 2016

  Fijne tips! Ik fotografeer alleen overdag en dan het liefst bij mijn dakraam. Maar ik overweeg om ook eens een set lampen aan te schaffen!  14 januari 2016

  Ik probeer het ook te voorkomen, het wordt er tenslotte niks mooier op! Helemaal aangezien ik het met een simpele digitale camera (of mn iphone 4s) moet doen en geen lampen heb. Geen aanrader dus.. Die tip van een statief gebruiken is dan weer wel erg slim :)  14 januari 2016

  Wat een handige tips! Ik maak altijd overdag foto’s, dus mij studiolamp ligt momenteel op zolder. Nu Sofie er is, merk ik dat ik minder tijd heb.. dus ik ga ze snel weer tevoorschijn halen en in de avond foto’s proberen te maken.  14 januari 2016

  Deze tips had ik nodig, dankjewel!

  x  14 januari 2016

  Goede tips hoor! ik doe het of met daglicht en picmonkey of met mijn ringlamp en daglicht! liefs  14 januari 2016

  Ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk te fotograferen overdag met natuurlijk daglicht. Maar wanneer het niet lukt, of omdat ik het te druk heb ik het weekend. Dan gebruik ik graag een kleine foto studio. Voor het fotograferen van make up gaat dat prima. Voor grotere beauty producten al wat lastiger.

  Handige tips!  14 januari 2016

  Super handige tips! Ik maak zelf altijd foto’s bij daglicht, maar als ik zulke lange dagen heb is dit soms onmogelijk. Ik ga zeker eens rondkijken naar een lamp of softbox, zodat er ‘s avonds ook foto’s gemaakt kunnen worden. Leuk artikel!  14 januari 2016

  Ja, dit zocht ik! Het is inderdaad wel een investering, maar het is het wel waard denk ik. Heel handig! :)  14 januari 2016

  Dit probleem heb ik nu dus ook. Ben benieuwd hoe duur zo’n softbox nou eigenlijk is. -x-  14 januari 2016

  Fotograferen in het donker kan best mooi worden, maar echt alleen met een statief of de camera totaal stabiel neerzetten. Beter is inderdaad altijd natuurlicht :)  14 januari 2016

  Fijne tips! Ik ben er pasgeleden ook achter gekomen dat je de lichten beter uit kunt zetten omdat er anders wel heel raar uit komen te zien qua belichting. Voor de rest zet ik de diafragma altijd op 1.8 en gebruik ik mijn softbox als dat echt moet..  14 januari 2016

  Fijne tips! Ik probeer als het even kan gewoon overdag te fotograferen, maar soms heb je inderdaad van die grauwe dagen waarop het zelfs ‘s middags halfdonker lijkt en dan zet ik altijd mijn softbox erbij aan. Voor bij video’s vind ik dat sowieso onmisbaar in de winter; die worden voor mijn gevoel nog veel sneller grauw dan foto’s.  14 januari 2016

  Handige tips! Het is hier ook veel te donker, helaas. Softboxen lijken mij een uitvinding, iets voor op mijn verjaardagsverlanglijstje.  14 januari 2016

  Lampen helpen inderdaad ZO goed!  14 januari 2016

  Die studiolampen moet ik misschien ook maar een keer aanschaffen! Op dit moment probeer ik alleen overdag en het liefste s morgens foto’s te maken! Zo’n mini foto studiootje voor beauty foto’s ben ik niet zo’n fan van…  14 januari 2016

  Ik gebruik mijn softbox echt super fijn!  14 januari 2016

  Fijne tips. Vooral die van de lampen uitzetten. Studiolampen twijfel ik steeds over. Niet over de werking ervan maar over de ruimte die het in beslag neemt. Fotografeer dus nog steeds alleen bij daglicht.  15 januari 2016

  Fijn artikel! Inderdaad een struggle, fotograferen in de winter.. Ik woon midden in het centrum omringd door allerlei gebouwen dus zelfs op zonnige dagen heb ik niet echt zon in mijn huis :( ik heb inmiddels een ringlamp en een hele studioset met twee softboxen en een paraplu waarmee het fantastisch lukt! X  15 januari 2016

  Ik doe het echt alleen als het noodzakelijk is, maar het is wel een stuk lastiger als overdag fotograferen. Daarom stel ik het vaak liever uit. Dit jaar heb ik voor het eerst ‘s avonds laat gefotografeerd met m’n lampen en ik was echt verbaasd over het resultaat. x  15 januari 2016

  Ik ben mee eens om vooral te voorkomen om op donkere dagen te fotograferen. Ik doe dit eigenlijk nooit, maar inderdaad in de winter is dat bijna gewoon niet mogelijk om dat te vermijden. Ik fotografeer altijd buiten, dat is ontzettend koud brrr, maar krijg ik wel de mooiste foto’s! Ik heb ieder geval al een externe flitser aangeschaft als ik ooit iets ‘s avonds wil vast leggen of als het binnen is en het wat donkerder is dat werkt al heel goed (behalve als er lichtjes bij komen, de kerstboom op de foto zetten met een externe flitser is weer geen goed idee, want dan gaat de hele sfeer van de kerstverlichting weg!).
  Daarbij gebruik ik vooral Photoshop. Ik bewerk alle foto’s met wat actions er over heen en maak ik ze wat lichter en helderder.
  En binnenkort ga ik ook studiolampen aanschaffen én eindelijk is na al die jaren leren hoe het zit met diafragma en isowaarde enzo haha. De theorie ken ik, maar ik voer het zelf nog steeds niet uit!
  Ik twijfelde telkens nog over studiolampen, maar na dit artikel weet ik eigenlijk zeker dat ik ze toch wel nodig heb!  19 januari 2016

  Fijne tip. Studiolamp lijkt mij handig om te hebben en ook niet te duur. Al heb ik ook nog geen één. Ik ben bang dat mijn foto in een keer mooi wordt en dan is het niet leuk meer als het te makkelijk is. ;-) Net als Renate heb ik ook geleerd over diafragma, isowaarde en witbalans. Waarom dat niet gebruik is mij een raadsel. Verschillende concepten uitproberen dat is zeker leuk om te doen. Ik fotografeer graag.  20 januari 2016

  Wat een goede tips zeg. Ik zat al een tijdje te denken aan iets van studiolampen of softboxen, dus ik denk dat ik me daar nu wat meer in ga verdiepen. Ik heb zo een hekel aan die verschrikkelijke gele gloed op m’n foto’s haha.  29 januari 2016

  Wat een goede tips! Ik ben heel hard aan het twijfelen om ook studiolampen aan te schaffen. Is de paraplu belangrijk, denk je? Ik kwam vaak lampen tegen zonder paraplu (bijvoorbeeld: http://www.studioverlichtingshop.be/product/207617/category-219615/falcon-eyes-lhk-240.html). Mijn verjaardag komt eraan dus misschien wel het ideale moment om er eindelijk eens in te investeren!  26 februari 2016

  Goeie tips. Zelf fotografeer ik altijd en altijd met daglicht. Dat siert mijn foto’s het meest. Dus donkere dagen vermijd ik altijd. Maar voor mensen die wel met studio licht fotograferen is het ideaal als je het gewenste effect wilt hebben en het is een donkere dag.
  Liefs Iep xo  26 februari 2016

  Ik heb geen studiolampen, wil graag een ringlamp maar tot die tijd zal ik het moeten doen met het schaarse zonlicht :P