Mijn eerste weken als ‘kattenvrouwtje’ -
29/01/2016


Mijn eerste weken als kattenvrouwtje
“Ja hoor, zul je zien dat ik het voor elkaar krijg om onze poes op dag twee al om zeep te helpen,” aldus mijn paniekerige gedachte toen Wikkie één dag na aankomst meerdere keren aan het overgeven was. Tja. Dat het écht niet altijd makkelijk is om een kat te hebben, bleek al vrij snel na de komst van ons nieuwe huisgenootje. Wat ik in mijn eerste weken als ‘kattenvrouwtje’ nog meer heb geleerd? Dat deel ik in deze post. 

Planten = ook eten
Even terug naar het onsmakelijke scenario dat Wikkie meerdere malen aan het overgeven was. Na de derde keer binnen een kwartier raakte ik toch wel lichtelijk in paniek. Al googelend naar mogelijke oorzaken en gevolgen van meermaals overgeven (Geloof me. Dan denk je helemaal dat je kat het loodje gaat leggen) en op zoek te gaan naar verschillende dierenartsen in de omgeving, besloot ik Wikkie nog een half uur geven om beter te worden. Mijn opluchting was gróót toen ze een twintigtal minuten later eindelijk ophield met overgeven. Toch bleef het een mysterie waar ze opeens last van had gehad. Stress? Ander voer? Na thuiskomst van mijn vriend werd Wikkie’s ‘momentje’ verklaard: “Euhm schatje… Waar is mijn kleine bonsai boom?” Ahá.

Je bent minder standvastig als je dacht
“De kat mag niet op de bank”, “De kat mag niet op de bank zonder kleedje“, “De kat mag niet… Aaaaw!” Yep. Dat was grofweg het proces voor- en nadat Wikkie was aangekomen. Neemt meteen alle vertrouwen weg in ons als toekomstige ouders ;-) Toch hebben we nog steeds wel ‘harde’ grenzen hoor. Heus. Zo mag ze wél in de slaapkamer komen, maar niet op bed liggen. Ook bedelen om eten is uit den boze. En dat gaat eigenlijk best prima. Zo eet ik regelmatig een boterham op de bank, terwijl Wikkie er ongestoord naast ligt. Misschien is er dus toch nog hoop voor ons.

KatGif1
Touwtjes zijn fantástisch
Hoewel mijn vriend en ik nog hebben geprobeerd om allerlei ‘luxe’ speelgoed aan Wikkie op te dringen, heeft ze slechts één grote liefde: een touwtje. Daar kan ze werkelijk minutenlang mee spelen. Het liefst wanneer ik met het touwtje door de kamer ren, zodat zij op het knoopje kan jagen. Al moet ik met trots zeggen dat Wikkie zichzelf ook prima kan vermaken. Het is niet zelden dat ze ineens uit het niets in jachtpositie gaat liggen, met haar kont heen en weer wiebelt en vervolgens keihard op het touwtje afstormt. Of ieder ander voorwerp dat op de grond ligt. Zó grappig! Oh, en laserstralen vindt ze ook fantástisch.

Poezen kunnen óók ijdel zijn
… En Wikkie is zo’n exemplaar. Ze wordt -begrijpelijk- enorm chagrijnig wanneer iemand tegen haar haarrichting in aait en ze is ook niet te beroerd om tijdens de jacht op het touwtje even zichzelf te wassen. Dat kan soms zó random gaan: het ene moment is met volle focus aan het spelen met het touwtje, het volgende is ze opeens druk bezig met haar pootjes te poetsen. Het allerliefste wat mijn vriend en ik overigens ooit hebben gezien, is toen ze haar staart aan het schoonmaken was. Lees: ze lag op haar rug en pakte met haar voorpoten haar staart om deze te kunnen likken. Als je kunt sterven aan cuteness overload, dan is dat toen gebeurd.

 Heb jij ook een kat of poes? Wat zijn de leukste en belangrijkste lessen die jij hebt geleerd?27 reacties


  29 januari 2016

  Speelgoed hoef je inderdaad niet te kopen! Die van ons spelen met elastiekjes en doppen. Wanneer je een pakketje krijgt, zeker even de doos bewaren. Dozen vinden de meeste katten ook helemaal geweldig! Weer erg leuk artikel meid!
  Liefs


  Lianne

  29 januari 2016

  Nog een maand en dan ga ik mijn ragdoll kitten ophalen (;  29 januari 2016

  aaaaah, het staart likken zie ik helemaal voor me. Zoooo lief. Kartonnen dozen zijn inderdaad ook echt het speel paradijs voor katten.


  Eveline

  29 januari 2016

  Haha heel herkenbaar dit! Les 1 voor katten: ze willen alles besnuffelen en graag ook even proeven. Ja, ook jouw eten en vooral ook planten. Let wel op met planten, bloemen en kruiden, veel zijn giftig voor ze. Kattengras vinden ze vaak wel fijn en dat kunnen ze prima eten.

  Katten kotsen trouwens een aantal keer per jaar zonder reden. Niet schrikken als Wikkie opeens kotst dus, hoeft niets te betekenen.

  En als laatste: dure speeltjes kun je inderdaad vergeten. Mijn kat speelt graag met bierdopjes, veertjes, touwtjes, elastiekjes, aanstekers en wc-papier. Dure balletjes en muisjes raakt ze 1x aan en laat ze vervolgens liggen  29 januari 2016

  Ahhhh zo leuk! Hihi, heerlijk he katten :-) Ja, plantjes en boompjes zijn uit den boze! Touwtjes en kartonnen dozen; daar maak je ze ZIELsgelukkig mee :D  29 januari 2016

  Haha, zo herkenbaar dit! Grappig stukje. Katten zijn soms maar vreemde beestjes. Tja, planten eten ze inderdaad gewoon op… Bijzonder maar waar! Fijn weekend!  29 januari 2016

  Hahah zo herkenbaar allemaal! Onze planten gaan er ook vaak aan door onze poes, al dat dure speelgoed vindt ze niks aan omdat ze lege (schoenen) dozen veel leuker vindt en ook wij hebben thuis de regels wat aangepast haha. Maar het blijven schatjes <3  29 januari 2016

  Haha jep speelgoed kunnen we ook wel aansmeren bij onze kat, maar dat werkt niet. Het enige waar je haar blij mee maakt zijn de ”beessies” van de AH, die wormen dingen. Daar kan ze zich uren mee vermaken.
  Tsja eerst mocht mevrouw ook niet in bed etc., nu vinden we dat wel gezellig. Enige wat ze niet mag is op tafels en kasten springen en zitten. Dat weet ze gelukkig. Consequent zijn is soms heel moeilijk bij zo’n lief kijkende kat :P


  Marrit

  29 januari 2016

  aaaawh! Super leuk om te horen dat het goed gaat!
  Een touwtje doet inderdaad wonderen! Die van ons drinkt ook altijd uit de vissenkom, maar raakt de vissen niet aan! haha heel bijzonder. En ik zou trouwens niet al teveel met die laser spelen, anders blijft ze voor altijd naar het lichtje zoeken. ;p  29 januari 2016

  Hahaha zo herkenbaar om dit te lezen! Onze kat is precies hetzelfde. Alleen eet die geen hele bonsaiboom maar gras uit de tuin. Meestal doen katten dat als ze last hebben van hun maag :) Dan eten ze gras en kotsen ze alles uit zodat ze zich daarna weer beter gaan voelen. Ik heb geleerd van mijn kat dat vaste momenten voor eten heel belangrijk is. Hij weet precies wanneer het etenstijd is en tussendoor heb je nergens last van ^^ Hoewel hij soms nog wel eens probeert om de tijden aan te passen haha, maar dat lukt hem niet!  29 januari 2016

  ik ben zelf moeder van 2 kattenzonen :)  29 januari 2016

  Wanneer je met je kat speelt, noooit je handen gebruiken :D Dan associëren ze je handen met aaitjes én met heftige speeltjes. Het kan dan zeer vaak gebeuren dat je kat opeens zomaar uit het niets je handen aanvalt. Ja, die fout zullen wij geen tweede keer meer maken :D  29 januari 2016

  Zo herkenbaar haha! Vooral onze poes DeeDee houdt van planten, alleen zijn er zoveel giftig voor katten dat wij eerst wel even goed de lijst hebben gecheckt voor we een nieuwe in huis namen. En als ze ervan wil eten krijgt ze een spray water in dr snoet. Ook zo’n eigenwijze draak die van ons.
  En catnip speeltjes..(heb de link even erbij gedaan) deze zijn AWESOME! Blijven heel lang goed en je kat is zo stoned als wat haaa hilarisch! http://www.zooplus.nl/shop/katten/speelgoed/catnip_speelgoed/catnip_kussens/380370  29 januari 2016

  Wat een leuk katje! Klopt het trouwens dat als ik je blog aanklik op Bloglovin’, ik helemaal niet meer terug kan en Bloglovin’ weer opnieuw moet opstarten?  29 januari 2016

  Aaahw zo lief en heel herkenbaar hahaha!  29 januari 2016

  Je hele GIF’jes update vind ik zo tof! Nu zie ik Wikkie ook eens in de levende lijve in een blogpostje, hihi. Hoe cute!! Ik kan niet wachten tot ik ook eentje kan kopen.  29 januari 2016

  Ik heb geen kat, maar wel twee konijnenkinderen: Elodie en Pixie. Ook ik kan uuuuuuren naar hen kijken en ben een pak minder streng dan ik op voorhand had gedacht.


  Brechtje

  29 januari 2016

  Aah wat leuk! Oh van dat overgeven zou ik ook schrikken, gelukkig gaat het nu beter met Wikkie. Dat random wassen tijdens het spelen doet mijn kat ook vaak! Ik heb ergens gelezen dat dit een soort tactiek is, zodat het lijkt alsof ze niet met het touwtje bezig is, maar ondertussen.. :p  30 januari 2016

  Ik wil ook echt graag een poes <3  30 januari 2016

  Mijn katten zijn ook enorm ijdel. Iedere keer nadat je ze hebt aangeraakt moet en zal er een grondige was beurt plaatsvinden. Als ik de ene aanraak zal de andere er meteen op af rennen om haar zus te wassen. Echt wel schattig om te zien :)  31 januari 2016

  Yup, touwtjes, elastiekjes en bolletjes aluminiumfolie; naar de ‘dure’ speeltjes kijkt Chuck niet om. Ondankbaar ding.. ;P  31 januari 2016

  Wat lieeeef! Ik heb zelf ook een kat, maar die is ontzettend rustig. Mijn moeder is wel echt haar beste vriendin dat merk je heel goed. Wanneer zij in de buurt is miauwt ze ontzettend hard (de poes, niet mijn moeder) en gaat ze rondrennen, heel leuk om te zien!  1 februari 2016

  Heeeeeeel veel liefde voor deze post! Ik herken het trouwens enorm haha, vooral dat random wassen en die grenzen. Tip: zorg er echt voor dat je streng blijft in wat je echt niet wilt, want voor je het weet is ze te groot om nog dingen aan te leren.  1 februari 2016

  Aah ik vind Wikkie zo’n leuke naam! Ik ga binnenkort verhuizen naar een nieuwe woning en dan heb ik EINDELIJK plek om een kitten in huis te nemen, kan niet wachten!!


  Femke - Youniqueblog

  2 februari 2016

  Aaaw, wat een súperleuk vooruitzicht <3  11 februari 2016

  Let wel op met touwtjes/koordjes. Als ze eraan likt op op sabbelt gaan dat soms in hun keel. Ik heb al een paar keer wat uit de keel getrokken. Dus ook niet laten slingeren.


  Femke - Youniqueblog

  12 februari 2016

  Ooo, goed dat je het zegt! Dat wist ik helemaal niet…