5 manieren om 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel -
23/02/2016


Nee zeggen zonder schuldgevoel
“Deze week heb ik geleerd om ‘nee’ te zeggen,” vertelde ik trots tegen mijn beste vriendin toen we afgelopen zaterdag wat gingen drinken. En hé: Wat voelt dat fijn! Daarom deel ik vandaag graag mijn tips met jullie, omdat ik vast niet de enige ben die het moeilijk vind (nee: vond!) om ‘nee’ te zeggen. Nee zeggen zonder schuldgevoel? Zo doe je dat.

Wat zou je tegen je beste vriendin zeggen?
“Dan zeg je dat toch gewoon?,” is meestal de steevaste reactie van mijn vriend wanneer ik tegen hem uitraas waarom ik dólgraag tegen iets of iemand ‘nee’ zou willen zeggen. Enne: Ik ben vast niet de enige die aan mijn vriend of een vriendin makkelijk tientallen redenen kan opsommen waarom ik iets niet kan en/of wil doen. Soms kan het daarom ook helpen wanneer je diegene inbeeld wanneer je tegen iemand anders ‘nee’ zegt. Uiteraard is het niet verstandig om dit op dezelfde toon te brengen. Het enige wat je hoeft te denken is: ‘Wat zou ik tegen mijn beste vriendin zeggen?’. Aan je beste vriendin zou je bijvoorbeeld vertellen dat je niet op dat ene verzoek kan ingaan, omdat je al erg krap zit in je tijd. Of dat een dergelijke stap gewoon niet past bij wat je wilt bereiken.

Draag een oplossing aan
Eén van de belangrijkste redenen waarom ik het moeilijk vind om ‘nee’ te zeggen, is omdat ik het vervelend dat de ander met een probleem blijft zitten. Daarom heb ik zelf altijd geleerd dat wanneer je iets niet uit handen kan nemen, het wel belangrijk is om een oplossing aan te dragen. Heb je bijvoorbeeld écht geen tijd om die ene taak uit te voeren? Stel een andere vriendin/collega voor die hier wel tijd voor kan vrijmaken (uiteraard nadat je het even hebt nagevraagd ;-)). Of help iemand op weg door aan te dragen wat jij in deze situatie zou doen.

Het is niet jouw probleem
Het klinkt misschien lullig, maar in de meeste gevallen is het wél waar: Het is niet jouw probleem. Misschien heeft een ander het jouw probleem gemáákt, maar dat betekent niet dat jij hier de verantwoordelijkheid voor hoeft te dragen. Dat iemand anders zijn of haar zaakjes niet op orde heeft of iets ongelukkig heeft gepland, is niet jóúw probleem. Overigens moet je dit soms meermaals voor jezelf herhalen voordat het pas doordringt. Dat is tenminste mijn ervaring ;-)

Denk er niet te lang over na
Ken je dat gevoel dat je jezelf helemaal opvreet omdat je éígenlijk ‘nee’ wilt zeggen, maar het gewoonweg niet ‘durft’? Mijn favoriete tip is dan ook altijd: ‘Just get it over with.’ Wanneer je onderbuikgevoel zegt dat je iets niet moet doen, luister hier dan naar. Natuurlijk mag je jezelf (wanneer het bijvoorbeeld gaat om grote verzoeken) enige bedenktijd geven, maar wanneer het om kleine taken gaat: Zeg meteen ‘nee’ wanneer het niet goed voelt en bespaar jezelf onnodige energieverspilling.

Je bent niemand een verklaring schuldig
Iets wat ik zelf ook soms vergeet. Wanneer iemand iets aan jóú vraagt, hoef je -ondanks punt één- echt geen lijst met tien redenen aan te dragen waarom je iets niet zou kunnen of willen doen. In vele gevallen voldoet ‘Nee, sorry’. Het voordeel van geen argumenten aandragen? Iemand kan hier geen weerwoord op hebben. Wanneer je zegt ‘Nee, sorry’, zullen maar weinig mensen vragen ‘Waarom niet?’. Wanneer je zegt ‘Nee, sorry ik heb het druk’, kan de ander zeggen: “Maar ik heb het óók heel erg druk en jij doet dit binnen vijf minuten, terwijl mij dit tien minuten zou kosten.” Tja. Zeg dan nog maar eens ‘nee’…

Wat vinden jullie de beste tip? Vinden jullie het lastig om ‘nee’ te zeggen?22 reacties


  23 februari 2016

  Wat een superfijn artikel dame. Nee leren zeggen leer je echt -hoe stom het ook klinkt- door het te doen, EN vaak te doen haha (althans dat heeft mij bij gewerkt). Je slaat dan ook de spijker op zijn kop als je zegt dat het niet altijd jouw probleem is en je daar dus niet naar hoeft te gedragen. Echt goed ook om te horen dat jij hier veel beter mee leert om gaan :-)  23 februari 2016

  Het aandragen van een oplossing vind ik echt de beste manier. Dan weet je dat het probleem is opgelost en voel je je inderdaad niet schuldig dat de persoon in kwestie nog steeds met iets zit. (: Fijne tips Femke!  23 februari 2016

  Goede tips! Ik vind het enorm lastig om neen te zeggen, maar aan deze tips heb ik zeker wat aan. Vooral de laatste tip is goed om me niet schuldig te voelen.  23 februari 2016

  Je bent niemand een verklaring schuldig. Ik leef echt bij die uitspraak!  23 februari 2016

  Mooi artikel Femke!
  Nee zeggen is af en toe zo belangrijk. Maar wordt vaak wordt de waarde ervan nog onderschat.
  Liefs Lonneke  23 februari 2016

  Het is zo een verademing om nee te zeggen en daarmee voor jezelf te kiezen. Het is zo zonde dat we het altijd willen inpakken met excuses en redenen en dat terwijl voor jezelf kiezen eigenlijk nooit uitgelegd hoeft te worden! Fijne tips!  23 februari 2016

  Fijn artikel zeg! Ik ben super slecht in ‘nee’ zeggen. Ik hoop dat deze tips daarbij gaan helpen!  23 februari 2016

  Vooral die laatste is waar, je bent niemand iets schuldig, ik kon vroeger heel slecht nee zegen en soms nog maar ik ben nu zo druk met van alles, mijn blog, youtube kanaal, 40 uur per week werken, sporten 3x per week, ik kan gewoon niet alles doen en de extra dingen moet ik ook echt van te voren plannen..  23 februari 2016

  wat een goede tips geef je!  23 februari 2016

  Mooi artikel! Ik vind het ook best vaak lastig om nee te zeggen, maar denk zeker dat het gemakkelijker kan worden wanneer je wel een oplossing aandraagt. Goede tip, dat ga ik echt eens even onthouden! :)  23 februari 2016

  Oef, zo’n lijstje kan ik zó goed gebruiken, vooral de ‘Het is niet jouw probleem’ en ‘Denk er niet te lang over na’, thanks ;)  23 februari 2016

  Ja fijne tips zijn dit! Inderdaad goed om te onthouden dat het niet jouw probleem is en dat je niemand een verklaring schuldig bent :-)  23 februari 2016

  Op bloggebied moet ik vaker nee zeggen en mij niet laten doen door bedrijven. Moeilijk maar nodig!  23 februari 2016

  Erg goede tips, goed om af en toe eventjes bij stil te staan.  23 februari 2016

  DIT! Dit is echt handig voor mij! Thanks!  23 februari 2016

  Wat een goed én handig artikel. Ik vind het zelf heel erg moeilijk om nee te zeggen. Na het lezen van deze tips ga ik het toch proberen te doen!  23 februari 2016

  Nee leren zeggen is erg moeilijk maar heel erg fijn!  23 februari 2016

  Het aandragen van een oplossing vind ik een erg goed punt! Ik heb zelf af en toe ook moeite met nee zeggen, maar ik denk dat vrijwel iedereen dit heeft. Soms moet je nou eenmaal concessies doen en dingen doen die je liever niet doet. Dat hoort er nou eenmaal af en toe bij. Dit moet natuurlijk niet te vaak voorkomen, want dan breng je jezelf wel in hele vervelende situaties.  24 februari 2016

  Yup: waarheid als een koe en de spijker op z’n kop :-)
  Zo stom dat je je schuldig kunt voelen over nee zeggen, terwijl je dat dus niet moet doen, want het is (zoals je zegt) niet jouw probleem. Ik heb hier steeds minder moeite mee. En ohw… dat argument: “Ja maar jij bent hier zo goed in en jij bent veel sneller klaar dan ik….!”
  Hoe vaak ik daardoor niet alsnog met tegenzin toch (gratis) scripties/CV’s/sollocitaties/bedrijfsplannen gratis in mijn vrije tijd nagelezen en gecorrigeerd heb :-)
  Weet je wat grappig is trouwens? Sinds mijn dochter er is, hoor ik vaker: “Je hebt er natuurlijk geen tijd voor, druk zat met die kleine, maar ik heb een dingetje waar ik graag van jouw expertise….”
  Een baby is een geldig excuus om niet ergens mee te hoeven helpen. Geen zin, fulltime baan/studie of een sociaal leven, zijn geen goede redenen.
  Gek toch?  24 februari 2016

  Fijne tips! Ik voel mij vrijwel altijd schuldig als ik ergens nee tegen zeg, maar de laatste tijd probeer ik het toch vaker te doen. Naderhand ben ik er dan wel blij mee :)  25 februari 2016

  Wat een goede tips! Ik vind nee zeggen soms echt ontzettend moeilijk, ik ga je tips opslaan, dan kan ik ze erbij pakken als ik ze nodig heb :-)  26 februari 2016

  Goeie tips! Ik kan op zich ook wel nee zeggen, maar het ook nog eens zonder schuldgevoel doen is wel wat lastiger. Die eerste vind ik vooral een mooie!