3 redenen waarom ik freelancer ben geworden -
18/04/2016


Freelancer definitief
Toen ik vorig jaar in maart was afgestudeerd heb ik niet gesolliciteerd naar een vaste baan, maar ben ik meteen fulltime gaan freelancen. Een keuze waar natuurlijk wel maandenlang wikken en wegen aan voorafging. Toch had ik drie goede redenen om niet vast in dienst te gaan en die wil ik vandaag graag met jullie delen.

Het is veelzijdig
Eén ding wat ik enorm leuk vind aan freelancen is dat het héél veelzijdig is. Ik denk dat dit voor de meeste freelancers ook wel opgaat. Het ene moment ben ik over een socialmediaplan aan het nadenken voor Shoeby, een andere moment ben ik bezig met een dossier voor Cosmopolitan en het volgende geef ik een socialmediaworkshop. Het is misschien cliché om te zeggen, maar er is écht geen enkele week hetzelfde. Die veelzijdigheid heb ik ook echt nodig, want ik kan me snel vervelen als ik iedere dag eenzelfde soort ‘rol’ zou moeten vervullen. Ik vind het juist leuk dat ik de ene dag tekstschrijver ben, en de volgende dag socialmediaexpert. Never a dull moment.

Hard work pays off
Natuurlijk werken veel werkgevers ook wel met een beloningssysteem, maar toch is dit tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Als freelancer krijg je eigenlijk altijd een beloning wanneer je hard(er) werkt. Immers: Hoe meer je werkt, hoe hoger je inkomen. Natuurlijk is het hierdoor soms ook wat moeilijker om je grenzen te bewaken (want hé: Je wilt overal ‘ja’ op zeggen), maar het geeft mij persoonlijk wel meer voldoening. Wanneer ik het enorm druk heb, wéét ik dat hier ook daadwerkelijk iets tegenover staat. Hierdoor is het ook niet zo frustrerend om het druk te hebben, omdat je simpelweg een incentive hebt waarvoor je het doet. *doet een dansje op Bo$$*

Je hebt meer vrijheid
Voor sommige is het misschien een valkuil, maar ik vind het heerlijk om mijn eigen tijd in te delen. Natuurlijk heb je tegelijkertijd ook meer verantwoordelijkheden als freelancer (urenregistratie, BTW-aangifte) die je ook ‘ergens’ moet inplannen, maar dit neem ik voor lief. Ik vind het bovenal gewoon heerlijk om zélf te bepalen wanneer ik waaraan werk en bijvoorbeeld ook wanneer ik vrij neem. Op een random woensdag in februari naar de Efteling? Tja. Waarom niet. Een enorme luxe die ik dan ook heel erg kan waarderen.

Ik ben héél benieuwd: Zouden jullie willen freelancen? Waarom wel/niet?35 reacties


  18 april 2016

  Ik heb altijd veel bewondering voor freelancers. Ik vind mezelf niet goed genoeg in iets om freelancer te worden maar ik vind het altijd zo leuk als mensen op deze manier hun geld kunnen verdienen. De drie redenen die jij opnoemt kan ik me heel goed voorstellen.  18 april 2016

  Het is dat ik nu pas bezig ben men mijn laatste jaar VWO, maar stel ik zou nu al moeten gaan werken, dan zou freelancen wel iets voor mij zijn denk ik. Al zou ik wel echt grenzen moeten gaan stellen, ik denk dat ik dat nog best lastig vind.. :) Leuk artikeltje!  18 april 2016

  Heerlijk lijkt mij dat! Sinds januari heb ik mijn eerste volwassen baan gevonden en werk ik ruim 40 uur op kantoor. Ik mis héél erg mijn vrijheid. Dus ik snap dat dat een groot voordeel is.


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Ja, dat snap ik heel goed! Zelfs zit ik twee dagen in de week de gehele dag op kantoor, en hoewel ik dat prima vind zou ik dit niet meer dan deze twee dagen willen doen. Nu niet, in ieder geval ;-)  18 april 2016

  Ik snap het heel goed. Ik heb zelf ook een mooi beeld voor de toekomst wat ik allemaal zou willen doen en dat betekent ook voor mij geen directe (een) vaste baan.  18 april 2016

  Ik zou HEEL graag freelancer willen worden na mijn studie, het lijkt me fantastisch om zelf gewoon alles in handen te hebben. Ik ben jaloers!  18 april 2016

  Een vaste baan na mijn studie zie ik zelf ook niet zo zitten, dat wist ik eigenlijk al vrij snel. Ik ben dan ook druk aan de weg aan het timmeren om nu al mijn eigen communicatie bureau op te zetten samen met mijn vriend. Dit verloopt gelukkig heel goed, dus ik hoop na mijn studie hier gewoon verder in te kunnen gaan.


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Wauw, wat knap! Heel leuk dat jullie dit ook samen gaan doen. Ik ben benieuwd – wie weet kom ik je nog tegen!  18 april 2016

  Dat laatste is echt onbetaalbaar.  18 april 2016

  Oh god ja, lijkt me ideaal! Liefs.x  18 april 2016

  Ik zou het doodeng vinden. Mijn vriend doet het én ik zie dat ondanks dat alle dingen die jij ook opnoemt het ook enorme stress met zich mee kan brengen, dat zou ik dan persoonlijk wat minder fijn vinden. Daarbij is het natuurlijk wel een onzeker bestaan, want je kan het ene moment klus na klus hebben en het andere moment niks.


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Het brengt ook zeker z’n ‘mindere’ kanten met zich mee – dit is zeker iets waar ik ook op korte termijn nog over zal schrijven. Ik wil ook absoluut geen sprookjesbestaan creëren.  18 april 2016

  Ik denk dat ik het best lastig zou vinden als freelancer. Vooral de vrijheid. Hoe gek het ook klinkt want nou ja het is je baan en je doet wat je leuk vindt: ik ben bang dat ik alles uitstel en alleen nog maar ontspannende dingen ga doen. Klinkt vast belachelijk, want het is ook niet zo dat ik nu ik in loondienst ben soms denk “nou vandaag even niet en me ziek meld” dat echt niet.


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Toch is dit wel een valkuil voor veel mensen hoor! Goed juist dat je jezelf zo goed kent. Het vraagt namelijk véél zelfmotivatie wanneer je gaat freelancen, en dat is toch een andere manier van motiveren dan wanneer je in loondienst werkt.  18 april 2016

  Ik zou het zeker niet van mn lijstje afstrepen, als t mogelijk is, ja, dan zou ik het zeker overwegen!  18 april 2016

  Mis jij geen mensen/collega’s om mee te sparren?


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Gelukkig werk ik standaard twee dagen per week wél op kantoor (Shoeby), dus ik denk dat dat veel scheelt. Daarnaast heb ik dankzij mijn werk ook andere freelancers en bloggers ontmoet, waarvan ik met sommige ook echt bevriend ben geraakt. Daarmee kan ik ook altijd lekker sparren!  5 mei 2016

  Dat lijkt me inderdaad al heel erg schelen. Leuk dat je op deze manier ook echt vrienden hebt gemaakt!  18 april 2016

  Het lijkt mij echt super om van mijn blog te kunnen leven bijvoorbeeld en er daarnaast dingen bij te doen. Maar het is omdat ik echt financieel afhankelijk ben van mijn fulltime baan op dit moment, anders had ik het zo gedaan.  18 april 2016

  Heerlijk lijkt me, die vrijheid. Ik ben erg onafhankelijk ingesteld en ik vind het gewoon niet fijn om geen eigen baas te kunnen zijn. Maar we zien wel wat de toekomst brengt, haha.


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Je weet het inderdaad nooit ;-)  18 april 2016

  Ik zou het zeker wel willen proberen! Lijkt me ideaal om te doen, en eigen baas te zijn. Wie weet komt het er ooit van!  18 april 2016

  Helaas ben ik er op het moment niet voor in de positie… Maar het klinkt awesome zoals je het beschrijft. Ga het zeker proberen :)  18 april 2016

  Stoer dat je direct na je opleiding bent begonnen als freelancer!


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Lief! Ik vond het zelf ook wel even eng hoor…  18 april 2016

  Ik werk zelf fulltime bij een dagblad. Dat is eigenlijk per ongeluk zo gelopen. In eerste instantie wilde ik gaan freelancen maar toen kreeg ik deze baan aangeboden en koos ik even voor zekerheid. En ik kan tegelijkertijd ervaring opdoen. Maar ik sluit niet uit dat ik ooit nog ga freelancen. Mijn ideaalbeeld is een vaste baan voor 3 dagen en de overige tijd freelancen en lekker zelf mijn tijd indelen. Leuk om te lezen hoe jij hierover denkt!  18 april 2016

  Ik vind het altijd erg knap wat freelancers doen  18 april 2016

  Wat gaaf dat je direct na het afstuderen bent gaan freelancen. Respect! Het lijkt mij erg gaaf ook om te doen omdat je inderdaad ook heel wat vrijheid hebt.  18 april 2016

  Je doet me zin krijgen om te gaan freelancen. Maar helaas, in een winkel werkt dat zo niet! Er zullen vast ook nadelen zitten aan het freelancen, maar waar is dat niet hé? :) De ideale job bestaat niet! Als je het maar graag doet, dat is ook al veel!  18 april 2016

  Héél herkenbaar dit! Dit zijn ook dé 3 voornaamste redenen waarom ik zo graag voor mezelf werk. Ik vind het zalig om bijvoorbeeld tussen het werk door eens te stofzuigen, de hond uit te laten of boodschappen te doen op een rustig moment, hoef ik dat ‘s avonds niet in de grote drukte te doen. Die afwisseling maakt het veel makkelijker om veel uren per week te werken :-)


  Femke - Youniqueblog

  19 april 2016

  Ben ik he-le-maal met je eens. Misschien maak ik vaak meer uren dan anderen, maar dat vind ik op deze wijze helemaal niet erg.  19 april 2016

  Ik kan me voorstellen dat dit zo z’n voordelen heeft! Ergens zou ik dat ook echt graag willen, maar aan de andere kant is het dan heel lastig om grenzen te bewaken: wanneer begin/stop je met werken, etc. Of als je even geen klussen hebt.. Dat lijkt me ook wel spannend hoor!  19 april 2016

  Ik zou het ook graag willen doen, ook op hetzelfde gebied als jij, social media en tekstschrijver. Het lijkt me heerlijk om gewoon thuis m’n eigen ding te kunnen doen en niet in een druk kantoor te zitten. Ik denk alleen niet dat ik het al “durf” als ik dit jaar afstudeer, haha.  22 april 2016

  Ik denk dat dit zeker wel iets voor mij zou zijn, maar ik heb ook echt een buitenshuis-ritme en mensen om me heen nodig, dus ik zou er dan nog wel iets naast moeten hebben denk ik.  24 april 2016

  Het lijkt me echt iets voor mij. Ik verveel me ook snel en doe graag allerlei dingen door elkaar heen, dat is ook juist wat ik zo leuk vind aan het bloggen. Ik heb nu wel gesolliciteerd voor een fulltime baan, maar wel bij een online magazine, dat lijkt me ook fantastisch! x