Mijn grote (verrassende!) blog blunder... -
02/05/2016


blog blunder
Nou, jongens ik heb vandaag weer een verhaal voor jullie. Iets wat overduidelijk écht weer alleen mij kan overkomen, volgens mij. Dit keer is het overigens wel véél leuker dan die ‘oeps-we-hebben-al-4-maanden-de-huur-niet-meer-betaald’-stunt. En deze ‘blog blunder’ is niet écht mijn schuld. Oh, én ik heb heb een héél toffe winactie in petto waar ik jullie alvast iets meer over wil vertellen.

‘Wat? Zó weinig?! Ik had verwacht dat jij véél meer bezoekers had,’ was meestal de reactie wanneer ik het met blogvriendinnen over bezoekersaantallen had. Hoe ik daar op moest reageren wist ik nooit zo goed. Het was nou eenmaal wat het was, en ik vond het eigenlijk allemaal wel prima dat ik minder bezoekers had dan andere mensen dachten. Bloggen doe ik immers omdat ik dit leuk vind en iedereen die ervan geniet om mee te lezen is mooi meegenomen. Al zal ik niet ontkennen dat er momenten zijn geweest waarop ik dacht: “Hmm, toch wel gek dat blogger X -die nog niet zo lang blogt en bijna geen reacties heeft- meer bezoekers heeft dan ik”. Bovendien vond ik het verdacht dat iedereen mijn blog bezocht via desktop of tablet. Toch had ik er wel iedere keer een verklaring voor en zelfs een ‘expert’ zei dat de Google Analytics-trackingcode goed op mijn site was geïnstalleerd. Ik liet mijn ‘maar…’-gedachtegang los en besloot mezelf niet te veel vast te pinnen op mijn statistieken.

Tótdat ik afgelopen week experimenteerde met adverteren op Facebook. De kliks op het (gesponsorde) artikel -welke ik kon monitoren op Facebook- bleken totáál niet stroken met het aantal bezoeken op mijn blog. Wat bleek (na héél veel graven)? De trackingcode was helemaal niet juist geïmplementeerd in mijn HTML. De bezoekers die mijn blog bezochten op hun mobiel werden namelijk in mijn metingen overgeslagen. Ahá! Dat verklaarde opeens zoveel. Toen ik dit met een handige plugin rechtzette, schoot het bezoekersaantal opeens immens omhoog. En ja: Ik had opeens wél mensen die via hun mobiel mijn blog bezochten. Zo’n 75 à 80% zelfs…

GA def
Links: Het moment dat ik de plugin activeerde. | Rechts: De dag waarop ik ‘s middags de plugin activeerde – wat een verschil!

Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik nét voor het slapen gaan naar mijn bezoekersaantallen keek. Waren er echt zóveel mensen actief op mijn blog? Terwijl ik gewoon op bed lag? Natuurlijk zijn bezoekersaantallen niet het belangrijkste, maar toch voelde dit toch opeens wel als Christmas in July. Ik was opeens klaarwakker van alle exitcement. Dus bij dezen: ook een officiële welkom voor alle mobiele bezoekers ;-). En ik ga mezelf even in een hoekje zitten schamen vanwege deze grote blog blunder…

Winactie…
En, wat doe je wanneer je in een feestelijke bui bent vanwege de onverwachtse ‘stijging’ qua bezoekers? Juist. Dan ga je een heel toffe winactie opzetten. Toevallig speelde ik al de hele tijd met het idee om deze winactie op te zetten, maar om de één of andere reden hield iets me tegen. Tótdat ik dus ineens een boost kreeg van dit fijne nieuwtje en dacht: fuck it! Ik wil graag nog even geheim houden wát de winactie precies inhoudt, maar ik kan jullie wel alvast zeggen dat het om een héél gaaf -euhm- evenement gaat waar je samen met mij naartoe mag. En ja: Dat is natuurlijk voor mij ook enorm spannend, maar ik kijk er vooral ook heel erg naar uit. Wat overigens ook kan omdat het niet op korte termijn zal plaatsvinden. Oké, nu hou ik op met teasen. Binnenkort meer!

Liefs,
Femke



62 reacties


    2 mei 2016

    Jeetje, hou het lekker spannend met je winactie haha.. Ik ben erg nieuwsgierig! Wat grappig ook dat je zo op onderzoek uit bent gegaan. Dit laat mij eraan denken om dit ook eens uit te gaan zoeken haha :-)!


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ja, niemand bezocht mijn blog via hun mobiel dus dat vond ik enórm verdacht in dit ‘tijdperk’, haha.



    2 mei 2016

    Leuk om er zo achter te komen. Ik was dan één van je onzichtbare bezoekers ;) altijd met mijn mobiel in mijn handen hahaha


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Yay, nou bij deze heb ik je ook (officieel!) in het vizier ;-)



    2 mei 2016

    De mysterieuze wijze van Google Analytics haha! Denk dat ik ook 1 van je onzichtbare volgers ben, reageer altijd via mijn telefoon :)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Nou vanaf nu ‘zie’ ik je ook (eindelijk!) terug in Google Analytics – yay!



    2 mei 2016

    Pff ik heb er ook een hele poos over gedaan om überhaupt te begrijpen hoe die diagrammen allemaal in elkaar steken! En ik moet eerlijk toegeven dat ik het nog niet echt bijhoud. Misschien moet ik er ook eens naar laten kijken door iemand die er verstand van heeft :-P Ik ben heel nieuwsgierig naar je winactie! hahaha


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Hoe je Google Analytics moet analyseren weet ik gelukkig wel. Alleen dan die HTML, hè ;-) Ik had gewoon de instructies gevolgd, maar om de één of andere vage reden nam hij mijn mobiele bezoekers niet mee. Zo gek!



    2 mei 2016

    Wow dat percentage dat via telefoon je blog bezoekt is ook gewoon heel erg groot! Wel super dat je veel meer bezoekers hebt dan je dacht. Maar je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt naar die winactie haha :-)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Jaaaa, binnenkort meer!



    2 mei 2016

    Haha wauuuw wat een positieve blunder! Super fijn dat je nu je werkelijke bezoekersaantallen kunt zien. Leuk! :-)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ja, echt een héél fijne verrassing :-)!!



    2 mei 2016

    Wat leuk dat je er achter bent gekomen dat de mobielgebruikers niet meegeteld waren! Ik lees je artikels ook altijd op mijn telefoon


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Zie je! Ik vond het al zo gek dat zogenaamd niemand mijn blog via hun mobiel bezocht. Zeker voor dit ‘tijdperk’. Nu zie ik je ook :-)



    2 mei 2016

    Fijn dat je er achter gekomen bent. En wat fijn dat je het deelt.. ga gelijk mijn eigen instellingen checken :) Welke handige plugin heb je gebruikt?
    Oe leuk, ben benieuwd naar je winactie!


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    MonsterInsights! Die wist de ontbrekende code op te sporen en toen had ik dus ‘opeens’ wél bezoekers die mijn blog met hun mobiel bezochten. Handige plugin dus!



    2 mei 2016

    Ah super handig! thanks :-)



    2 mei 2016

    Oké, dit heb ik dus ook. Zeer waarschijnlijk, want op sommige dagen geeft Analytics 0 bezoekers aan terwijl er wel gewoon mensen reageren, dus ergens zit er iets goed mis :’) Ik ben heel benieuwd naar je winactie trouwens! X


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Dat soort taferelen had ik dus ook! Al schijnt dit ook iets te maken kunnen hebben met JavaScript – schijnbaar analyseert Google Analytics je bezoekers niet wanneer ze JavaScript niet hebben geactiveerd. Hoe dit precies zit, weet ik alleen niet. Ik heb in ieder geval gebruik gemaakt van MonsterInsights! Misschien ook het proberen waard?



    2 mei 2016

    Oeh thanks, ik ga er even achteraan!



    2 mei 2016

    Haha wat gaaf dat je uiteindelijk veel meer bezoekers had dan dat je dacht! Gelukkig heb je het gevonden in ieder geval, anders zat je nu nog steeds met die vraag in je hoofd :)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ja precies! Ik zat echt al sinds de overstap op WordPress met deze vraag, en nu (na ruim een jaar!) ein-de-lijk het antwoord :-)



    2 mei 2016

    Wooow is dat even balen, heb je al die tijd super veel bezoekers gemist! Nu ben ik wel benieuwd hoe je er achter kwam dat ie verkeerd ingesteld was! Ik zal je vertellen, ik lees jouw blog eigenlijk wel altijd via mijn laptop haha. Lekker ‘ouderwets’ :)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Met behulp van de plugin Monster Insights! Ik kreeg alleen bezoek vanuit ‘desktop’ of ‘tablet’ wat ik heel raar vond om twee redenen: 1) Dit ‘tijdperk’, iedereen doet alles met hun mobiel ;-) 2) Ik kreeg vaak reactie met ‘Ik bezocht je blog met mijn mobiel en…’. En dan dacht ik echt: Huh? Die plugin controleert of de GA-code goed is ingesteld en dat bleek in mijn geval dus niet zo te zijn… Waarschijnlijk als gevolg van mijn overstap naar WordPress, want daar kwam opeens die flinke ‘dip’ in bezoekersaantallen.



    2 mei 2016

    Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Gek dat die expert dan toch zei dat je ‘m goed geïnstalleerd had.
    Nou.. ik kan die plugin niet vinden haha! Heet ie misschien anders of kan ik m op een andere manier vinden? :)



    2 mei 2016

    Oh, ik had ‘m met spatie geschreven haha. Gevonden!


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ik vond het al zo gek! Gelukkig heb je ‘m gevonden ;-)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ja, inderdaad ook héél gek. Maar hij stond dus voor desktop goed geïnstalleerd en ik denk daarom dat het over het hoofd is gezien – ook voor mij. Wat gek dat je ‘m niet kan vinden! Het is deze: https://yoast.com/new-home-google-analytics-plugins/



    2 mei 2016

    Haha, nee dit zou mij sowiso ook kunnen overkomen. Ik kijk zelf altijd nog in de statistieken van blogger, geen idee of die betrouwbaar zijn.
    Ik ben erg benieuwd naar je win-actie!


    Eva

    2 mei 2016

    Haha dat klinkt echt als iets typisch voor jou! Alhoewel, het zou mij ook kunnen gebeuren (het is dat ik zelf geen blog heb, maar anders…). Ik lees je blog altijd op mijn mobiel, dus nu hoor ik er officieel bij. Ben benieuwd naar de winactie!


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Yesss, WELKOM :-)! Officieel dan ;-)



    2 mei 2016

    Ik heb dit denk ik ook voor! Ik ga de plugin eens installeren en dan kijken of dit iets veranderd! Door de overstap van blogger naar wordpress zijn mijn bezoekers echt gedaald!


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Ik had inderdaad precies hetzelfde, maar dacht dat dit te maken had met verandering in url etc. Bleek dus (gelukkig!) niet zo te zijn ;-)



    2 mei 2016

    Oh wat goed dat je dit ontdekt hebt!



    2 mei 2016

    Hahaha, mooi verhaal dit! Best lekker af en toe – zo’n groeispurt. :-)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    Precies! Voelde toch wel een beetje als een cadeautje dit ;-)



    2 mei 2016

    Haha dat is nog eens een leuke verrassing! :)



    2 mei 2016

    Ow Jeetje. Ja soms maak je inderdaad van zulke blunders, maar ach al doende leert men zou ik maar zeggen. Gelukkig analyseer jij je site grondig. Er zijn genoeg bloggers die dit niet doen en er dus nooit achter zouden zijn gekomen. Lang leven de mobiele bezoeker zullen we maar zeggen. Je blogger hart gaat toch weer wat sneller kloppen als je al die extra bezoekers ziet!



    2 mei 2016

    Oeps! Koppelen met analytics blijft nog wel een dingetje. Gelukkig dat je nu écht weet hoeveel mensen je blog bezoeken!



    2 mei 2016

    Hahaha, wat een goeie! Ik heb meteen even mijn eigen settings gecheckt, maar ‘helaas’ staat bij mij alles goed. Ik kijk niet zo heel vaak in GA en vind het ook allemaal maar ingewikkeld. Maar de ‘realtime’ optie, dat vind ik echt tof. Een beetje als op een terrasje zitten en kijken wie er allemaal langskomt en wat ze doen haha.



    2 mei 2016

    ben benieuwd naar de actie ;)



    2 mei 2016

    Oeps, haha. Het zou ook wel zo’n blunder à la Renske kunnen zijn: “Goh, niemand bezoekt mijn blog met de mobiele telefoon, het zal wel…” Eigenlijk kijk er nooit naar. Misschien moet ik dat eens doen. ;-)

    Enne… Je weet ons wel allemaal nieuwsgierig te maken naar jouw winactie. Spannend!



    2 mei 2016

    Ik heb ook heel lang de verkeerde statistieken gekregen, maar dan is het daarna wel een opluchting als blijkt dat het toch beter gaat dan je dacht.

    Liefs,
    Nadeche



    2 mei 2016

    Hrmm, misschien moet ik dan ook die plugin eens gaan installeren. Ik kijk eigenlijk nooit op Google analytics aangezien ik er maar weinig van snap. Maar misschien als ik werk met een goede plugin dat het nog eens goed komt.
    En ik ben erg benieuwd naar je winactie.



    2 mei 2016

    Hahah oh wat geweldig! Kan je nagaan wat je statistieken dan de aankomende tijd gaat doormaken zeg. Ik heb altijd het idee dat mijn analytics niet overeen komt, maar geen idee hoe ik dat kan controleren..



    2 mei 2016

    Een blogblunder die toch omslaat in een heel leuke verrassing toch?



    2 mei 2016

    Oehh, nu ben ik wel heel benieuwd naar de winactie zeg!



    2 mei 2016

    Ohhh, dit zou ook wel wat voor mij zijn! Welke plugin heb je geïnstalleerd? :-)


    Femke - Youniqueblog

    2 mei 2016

    MonsterInsights :-)!



    2 mei 2016

    Gelukkig is het niet zo’n erge blunder! Ik ben benieuwd naar de winactie.



    2 mei 2016

    Wat grappig haha, ik behoorde wel tot de zichtbare groep overigens hihi. Ik ben wel heel benieuwd naar je winactie nu. :)



    2 mei 2016

    Ah, dan is het inderdaad jammer dat het niet eerlijk geteld is.. maar goed dat het is opgelost! :)



    2 mei 2016

    Dat soort verrassingen zijn gewoon heel fijn! En ik ben héél benieuwd naar de winactie!



    2 mei 2016

    Fijn dat het voor je is opgelost!



    2 mei 2016

    Haha “Christmas in July” geweldig. Ik kan me helemaal voorstellen dat dit als een cadeautje voelt. Wat fijn dat je er toch op deze manier achter bent gekomen. Ik ga de MonsterInsights plugin ook meteen even installeren. Ik denk dat alles wel goed in geïnstalleerd maar een extra check kan nooit kwaad!



    2 mei 2016

    Oh zoiets had mij ook echt kunnen overkomen hoor! Helemaal geen gekke blunder dus eigenlijk.. Heel dat html gedoe is ook behoorlijk verwarrend haha! Maar super dat je dus veel meer bezoekers hebt dan gedacht, mooie meevaller!!



    3 mei 2016

    Wauw! Ik heb het toegepast en ik zag de zelfde dag nog de verschillen, echt fantastisch. Heel erg bedankt!

    Liefs, Sanne



    3 mei 2016

    Nou, het is net alsof ik mijn eigen verhaal aan het lezen ben. Ik ga ook maar eens checken of alles bij mij wel goed geïnstalleerd is!



    4 mei 2016

    Haha wat een leuke verrassing! Ik ben heel benieuwd naar de winactie :)



    5 mei 2016

    Hahaha ik zei het toch!!!


    Femke - Youniqueblog

    5 mei 2016

    Hahaha JA! You were right – as usual O:)



    16 mei 2016

    Oh misschien is dat bij mij ook wel het probleem! Mijn hosting gaf namelijk aan dat ik 700 bezoekers had op een dag terwijl Google Analytics er 200 liet zien. Ik ga die plugin ook even proberen!