Harry Potter and the Cursed Child - Boekrecensie van Youniqueblog.nl
03/08/2016


Harry Potter and The Cursed Child recensie review

*I solemnly swear dat deze post geen spoilers bevat.* Ik maak er geen geheim van dat ik een gróót Harry Potter-fan ben. En hé… Waarom zou ik? Mocht je de moeite hebben genomen om de boeken te hebben gelezen (of in mijn geval: een stuk of vijf keer) dan weet je dat de verhaallijn ijzersterk in elkaar zit. Hoopvol, doch een beetje angstig nam ik afgelopen maandag het (écht) allerlaatste deel van de Harry Potter-reeks in ontvangst: Harry Potter and the Cursed Child. Ik las het boek binnen 24 uur na ontvangst uit en deel graag mijn mening. 

In Harry Potter and the Cursed Child wordt het verhaal 19 jaar later opgepikt. Het moment waarvan het eerste hoofdstuk ook te lezen was in Harry Potter en de Relieken van de Dood. Harry is inmiddels 37 jaar, is getrouwd met Ginny en heeft drie kinderen: James, Albus en Lily. Ook Hermelien en Ron zijn in het huwelijksbootje gestapt en hebben samen een dochter genaamd Rose. Oftewel: het verhaal gaat verder waar het laatste boek destijds is geëindigd. Hoewel ik zelf enorm bang was door dit boek teleurgesteld te worden gezien het a) in scriptvorm is geschreven en b) het een onmogelijk idee leek dat dit boek kon tippen aan zijn voorgangers, is het tegendeel het geval. Sterker nog: het boek steeg ruimschoots boven al mijn verwachtingen uit. Natuurlijk is het even wennen om het verhaal in scriptvorm te lezen en zijn de hoofdstukken (lees: scènes) véél korter dan de originele boeken, maar toch stoorde dit mij niet. Na enkele pagina’s was ik er volledig aan gewend.

Harry Potter and The Cursed Child def2
Qua verhaallijn ga ik natuurlijk niks verklappen, behalve datgene wat al algemeen bekend is: het ouderschap gaat Harry niet bepaald makkelijk af en vooral met zijn jongste zoon Albus heeft hij behoorlijk wat struggles. Aanvankelijk vond ik dit zelf een beetje klinken als een suf plot, maar na het boek eenmaal te hebben gelezen is hier beslist niets van waar. Persoonlijk vind ik dit boek zelfs een waardevolle aanvulling op de bestaande reeks. Het geeft namelijk antwoorden op grote en kleine vragen die je misschien hebt (gehad) na het lezen van het laatste Harry Potter-deel. Niet alleen ‘wat voor beroep heeft ons favoriete trio nu?’, maar ook op -nu ondenkbare- ‘Wat als..?’-vragen. Bovendien vond ik dit boek ook oprecht heel spannend. Albus heeft namelijk overduidelijk één talent van zijn vader heeft geërfd: zichzelf in de nesten werken. En dan doel ik echt niet op onschuldige ‘mischief’. Ooo, ik zou jullie dólgraag meer willen vertellen maar ik wil niets voor jullie verpesten. Het enige wat ik kan zeggen is: gaat dat lezen, gaat dat lezen! From one Potterhead to another: you will not be disappointed. En dan heb ik niet eens gesproken over het feit hoe práchtig dit boek in je boekenkast staat…

Hebben jullie Harry Potter and the Cursed Child al gelezen? Of heb ik jullie nu héél nieuwsgierig gemaakt?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER35 reacties


  3 augustus 2016

  Oh wat goed!! Ik wil hem hebben!! Ik twijfel of ik nog even op de Nederlandse versie wacht of niet. Die komt in november uit


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Hihi, zelf kon ik écht niet wachten ;-)  3 augustus 2016

  Ik ben er enorm benieuwd naar!  3 augustus 2016

  Haha fijn dat je zo enthousiast bent en dat het boek je verwachtingen oversteeg! Ik kan me inbeelden dat het leuk is om nu eindelijk de echte afsluiter te kunnen lezen. Ik heb zelf nooit meer dan twee pagina’s uit een Harry Potter boek gelezen, dus deel je enthousiasme niet, maar wie weet kom ik er ooit wel aan toe :-). Haha! X


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Aaah, nooo. Daar begrijp ik nou helemaal niks van, haha ;-)  3 augustus 2016

  Je maakt mij alleen nog maar nieuwsgieriger! Ik heb hem nog niet besteld, maar wil dit nog wel gaan doen.  3 augustus 2016

  Ik heb nog geen enkel boek van Harry Potter gelezen (wel alle films vaak gezien) maar je hebt me toch ontzettend nieuwsgierig gemaakt!  3 augustus 2016

  Ik ben ook een enorme Potterfan en ik ging maandag naar de winkel. Ik had het boek in een paar uurtjes uit… Scriptvorm was even wennen inderdaad. Ik was in het begin enorm enthousiast en het einde is zeker ook mooi, maar ergens mis ik iets in het midden. Misschien wel iets in het personage van Harry? Ik kan er mijn vinger niet op leggen. Ik ben blij dat ik het boek heb en hem heb gelezen, maar het was niet dezelfde magie als eerst ;)


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Ik snap inderdaad wel je mening over Harry. Zijn rol is niet per se veelzeggend in dit boek, maar ergens vond ik dat ook juist wel weer sterk. Zijn karakter is namelijk al zo tot in detail uitgewerkt in de voorgaande boeken. Dat hadden ze met dit boek alleen maar kunnen ‘verpesten’. Ik vind het juist ontzettend tof dat ze zich meer richten om nieuwe karakters. Voor mij was de magie er zeker wel :-)  3 augustus 2016

  Ja, ik vond het leuk om over de nieuwe karakters te lezen. Zeker! En die magie was er ook zeker. Ook vanwege Griffoendor en Zwadderich! Maar Harry vond ik niet teleurstellend vanwege zijn kleine rol, maar zijn karakter ;)


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Ooo, dat gevoel deel ik wel een beetje. Er zat niet per se diepgang in, en hij was vooral ‘vader’ in dit boek en niet meer écht ‘Harry’. Misschien was het ook gewoon wennen, omdat het verhaal niet meer vanuit zijn perspectief werd geschreven :-)  3 augustus 2016

  Ik had het boek in mijn handen in de winkel en werd toen teleurgesteld door de scriptvorm, daarom had ik hem laten liggen. Maar nu ben ik toch wel weer heel erg nieuwsgierig naar het verhaal! Misschien dat ik hem toch nog wel koop, want wachten tot hij in de bieb ligt dat lukt waarschijnlijk niet :P


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Dat snap ik héél goed! Ik was er in eerste instantie ook bang voor, maar het went écht snel ;-)  3 augustus 2016

  Wow, jij bent snel! Ik ben heeel erg benieuwd! Ik ben inderdaad ook een beetje bang voor de dingen die jij noemt (vaag plot, scriptvorm…), maar door jouw ‘review’ ben ik toch wel overtuigd: ik moet dit boek lezen! Snel langs de boekwinkel dus… :)


  Nienke

  3 augustus 2016

  Helemaal met je eens! Ik was in eerste instantie ook bang dat het plot saai zou zijn, maar dat was inderdaad helemaal niet zo. Ik kan hem ook iedereen aanraden :)


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Ah, wat goed om te horen dat jij dit gevoel deelt :-)!!  3 augustus 2016

  O nu wil ik hem misschien toch hebben… Heb bij al die boeken na HP altijd verwacht dat ze me zouden tegenvallen! Een van de belangrijkste dingen aan een boek is toch wel de schrijfstijl, en die is bij de ‘normale’ boeken zo goed. Twijfelde dus best wel aan die script-vorm.

  Trouwens: ik vind 5x niet zo veel… :D ik heb ze jarenlang 2x per jaar gelezen (zomervakantie en rond kerst) en nu meestal nog wel 1x. Als ik een schatting moet doen, denk ik dat ik de hele serie zeker 15 keer heb gelezen… Maar oké, iedereen verklaart me ook voor gek.


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Daar was ik ook écht bang voor, maar zelf ben ik allesbehalve teleurgesteld. Aan die scriptvorm ben je echt zo gewend! Tenminste, vind ik ;-) Haha! Ik denk dat ik de eerste paar delen ook vaker heb gelezen dan 5 keer. Enne: ik vind je helemaal niet gek hoor. Ik zou nu alweer opnieuw willen beginnen met de reeks :-)  3 augustus 2016

  Door de vorm trok dit boek mij niet, ik wist niet dat het zou komen ook…slechte fan ben ik! Door wat je schrijft ben ik toch wel benieuwd eigenlijk..


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Ik vond de scriptvorm echt enorm snel wennen! Misschien dat je de eerste pagina’s denkt ‘hè?’, maar persoonlijk zat ik daarna er echt lekker in. :-)  3 augustus 2016

  Ik word er met elke social media- en blogpost nieuwsgieriger naar…  3 augustus 2016

  aah, ik ben afgelopen maandag naar de Harry Potter Expo geweest in Brussel en dat was zo tof… Eind oktober ga ik naar de voorstelling en wil die eerst zien voordat ik het boek lees, anders weet ik alles al en ik wil me echt laten verrassen tijdens de voorstelling. Ik hoop dus dat iedereen het geheim houd en ik geen spoilers ineens voorbij zie komen! Je hebt me nu nog nieuwsgieriger gemaakt.


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Oooo, wat ben ik enorm jaloers op jou! Ik wil namelijk -nu ik dit boek heb gelezen- enorm graag naar de voorstelling, maar deze blijkt tot en met mei volgend jaar al te zijn uitverkocht. Bummer :-(  3 augustus 2016

  Ik twijfel zo om het boek te kopen… vooral vanwege die scriptvorm! Maar ik lees nu al zoveel goede reviews!  3 augustus 2016

  Oke, ik heb super benieuwd naar dit boek en het liefst van al was ik al naar de boekhandel gespurt om het boek meteen aan te kopen. Maar, het is in het Engels (ik lees liever in het Nederlands) en het is nog niet de definitieve versie. Ik denk ik dus nog een beetje wachten, ondanks dat het serieus in mijn been aan het bijten is…


  Femke - Youniqueblog

  3 augustus 2016

  Hmm, ik vraag mezelf af of de ‘definitieve’ versie ooit écht uit zal komen. Het blijft immers een script :-) Gelukkig komt de Nederlandse versie al wel in november uit!  4 augustus 2016

  Wauw zo juist mijn reactie herlezen, staan redelijk wat fouten in .. Mhihi..
  November zal er inderdaad snel zijn, mijn geduld wordt niet zo lang op de proef gesteld!


  Femke - Youniqueblog

  5 augustus 2016

  Hihi, gelukkig ;-)  3 augustus 2016

  Morgen komen er weet nieuw kaartjes vrij!


  Femke - Youniqueblog

  4 augustus 2016

  Ik had het nét gelezen, ja! Maar zó moeilijk inschatten wanneer ik volgend jaar al dan niet naar Londen kan, haha.  4 augustus 2016

  Oeh, ik ben ONTZETTEND jaloers!!! Ik twijfelde heel erg of ik het wel wilde lezen, omdat het boek in scriptvorm is geschreven, maar denk dat ik nu toch maar een exemplaar ga aanschaffen, haha!  5 augustus 2016

  Weet je dat ik serieus niet eens alle boeken gelezen heb? Wel heb ik alle films al 2924852 keer gezien haha. Toch wil ik ze allemaal nog een keer lezen ,maar dan wil ik ook alle boeken in dezelfde stijl kopen. Oh en dan deze er natuurlijk bij. Wat een eisen he? ;)  7 augustus 2016

  Ik heb de andere boeken in het Nederlands gelezen en doe dat bij dit graag ook. Nog even geduld hebben dus. Ik kreeg de boeken altijd met Kerst, dus het is eigenlijk ook wel mooi om die traditie voort te zetten ;)  18 augustus 2016

  Ik vond het even wennen in scriptvorm (en hoop stiekem dat ze hem nog een keer gaat uitschrijven als mega dik boek!), maar vond het zo leuk weer iets te kunnen lezen! (En heb je het trouwens al gehoord, 6 september komen er nog 3 miniboeken uit!)


  Femke - Youniqueblog

  18 augustus 2016

  Jaaaa, ik heb het gehoord! I’m SO excited <3