Je productiviteit onderweg vergroten? Zo doe je dat!
19/09/2016


productiviteit onderweg vergroten
Er was een tijd dat ik het geen uitzondering was dat ik minstens 2 uur per dag (al dan niet meer) in de trein spendeerde, en ik weet dat dit voor de meeste van jullie nog steeds geen uitzondering is. Hoe kun je deze tijd nuttig besteden? Oftewel: hoe kun je productiviteit onderweg vergroten? Dit zijn een aantal handige tips die ik toen heb ontdekt.

Beantwoord mails en appjes
Zelf vind ik het altijd fijn om in de trein mails en appjes te beantwoorden. Dit is namelijk vaak een behoorlijke tijdslurpende bezigheid. Als ik de mogelijkheid heb, pak ik dit dan ook het liefste op wanneer ik onderweg ben. Dan ‘vreet’ het niet aan de tijd die ik kan besteden aan een andere taak en kan ik bij thuiskomst meteen datgene oppakken wat ik écht wil doen. Zonder dat dat ene mailtje of appje (of twaalf) nog in mijn achterhoofd blijft sluimeren. Echt. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Werk vooruit
Je productiviteit onderweg vergroten, kun je ook door vooruit te werken. Het zal niet op iedere opleiding of carrière van toepassing zijn, maar zelf gebruik ik de tijd die ik spendeer in het openbaar vervoer bijvoorbeeld regelmatig om blogs te schrijven. Ook wanneer ik op het station op een bus of trein aan het wachten ben, vind ik het erg fijn om alvast een conceptversie te schrijven. Dan hoef ik bij thuiskomst de tekst ‘alleen’ nog maar een beetje bij te schaven en er een mooi beeld bij te maken.

Kies voor kleine taken
In het verlengde van het beantwoorden van mails en appjes: kijk welke (kleine) taken je eventueel al in de trein zal kunnen voltooien. Misschien kun je bijvoorbeeld als nadenken voor een cadeau voor de verjaardag van je moeder (en deze online bestellen), of alvast uitzoeken wat je vanavond wilt gaan eten. Het zijn namelijk vooral de kleine taken die in z’n totaliteit vaak veel tijd en energie kosten. En even: hoe fijn is het om thuis te komen en níks meer op je to-do list te hebben staan? Behalve die Pinterestwaardige zoete aardappel nacho’s maken dan.

Wat vinden jullie de beste tip om je productiviteit onderweg te vergroten?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER17 reacties


  19 september 2016

  Herkenbaar! Ik maak van mijn trein- en busreisjes ook altijd een soort kantoorsessies. Mijn beste tip is om niet alles op je telefoon te willen doen, maar in plaats daarvan je laptop erbij te pakken. Dat werkt zoveel sneller en op veel plekken heb je wel wifi tegenwoordig.  19 september 2016

  Haha ja, maar die zoete aardappel nacho’s maken is ook helemáál niet erg om te doen natuurlijk! ;) Fijne tips Femke!  19 september 2016

  Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar het probleem met de Belgische treinen tijdens het spitsuur is een gigantisch gebrek aan capaciteit. Soms stonden we werkelijk als sardientjes in een ton op elkaar gestampt. Dan komt er van werken niet veel in huis. Als ik een zitplaats kon bemachtigen, probeerde ik vooral te lezen maar ik viel heel vaak gewoon in slaap ;-).  19 september 2016

  Ik gebruik dit soort dingen ontzettend vaak en het scheelt uiteindelijk toch een heleboel werk  19 september 2016

  Onderweg kan ik niet zoveel, want ik zit dan in de auto. Zelfs als ik zelf niet rijd, moet ik voor me uit kijken in verband met wagenziekte. Eind van de maand weer eens met de trein, dus dan neem ik mijn MacBook mee :)  19 september 2016

  Super slimme tips inderdaad, ik moet dat ook echt vaker doen.. Mails en apps beantwoorden in de trein!  19 september 2016

  ik heb een half jaar lang 4 uur per dag in de trein doorgebracht. T was toen ook altijd mijn doel om zo veel mogelijk dingen in de trein alvast te doen om dan maar thuis tijd te besparen :)  19 september 2016

  Jaa, ik ben de laatste tijd hier ook echt mee begonnen! Scheelt zo veel :)  19 september 2016

  Yep, doe ik ook allemaal!  19 september 2016

  Die kleine taakjes en het beantwoorden van mails doe ik ook al eens op de bus of tram. Echt vooruit werken niet, want ik heb onderweg enkel mijn smartphone bij me en dat typt toch echt iets te onhandig voor een volledige blogpost, haha.  19 september 2016

  Fijne tips, ja! Kleine taken voltooien is inderdaad een goeie :-)  19 september 2016

  Ik zit niet suuuuper vaak in de trein, maar zo wel dan tik ik vaak m’n notities vol (bijv idd met blogpost conceptjes). Het enige probleem dat ik vaak heb, is dat ik me pas achteraf bedenk: “dát had ik kunnen doen in de trein!” en dan baal ik als ik heb zitten niksen….;p  20 september 2016

  Ik vind het ook heerlijk om vooruit te werken in de trein, dat geeft ook echt voldoening op de 1 of andere manier. Geen afleiding, je bent onderweg dus niemand verwacht wat van je en je bent lekker bezig :)  22 september 2016

  Appen doe ik vaak ook in de trein en het delen van mijn blogpost etc op social media:)  23 september 2016

  Inderdaad erg fijn om berichtjes en e-mails onderweg op te pakken. Of lekker te relaxen in mijn geval, want ik was een lange tijd kwijt aan het reizen en had als ik thuis kwam nagenoeg geen tijd meer om te relaxen.  26 september 2016

  Ik kan helemaal niet leren in de trein maar vooruit werken en mails beantwoorden doe ik wel! Ik reis elke dag 5 uur met de trein.  30 september 2016

  Appjes sturen die belangrijk zijn, taken inplannen en notities maken vind ik altijd wel heel handig om onderweg te doen: motiveert ook weer meer om eenmaal thuis of waar dan ook aan de slag te gaan!