Ondernemer? 3 financiële zaken die je moet hebben geregeld
14/07/2017


ondernemer pensioen arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp zzp'er femke kamps
Praten over geld kan soms net zo ongemakkelijk voelen als het dragen van een bikini met een opgeblazen buik. Als het niet hoeft, liever niet. Toch ontstaat er altijd een zekere nieuwsgierigheid wanneer ik vertel als ondernemer mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering (en inmiddels ook pensioen) zelf te hebben geregeld. Vandaag vertel ik meer over deze financiële investeringen.

BOEKHOUDER: €40 – €60 per maand (variabel per maand)
Hoewel ik al een paar jaar mijn eigen administratie zo zorgvuldig mogelijk bijhoud, heb ik sinds kort besloten om toch een boekhouder in de arm te nemen. Eigenlijk puur en alleen voor mijn eigen gemoedsrust. Het merendeel van mijn administratie doe ik nog steeds zelf, maar mijn boekhouder loopt dit na op eventuele fouten, wijst me op financiële mogelijkheden en vangt indien gevraagd eventueel grotere financiële taken op (bijv. het maken van een jaarrekening). Het is voor mij de investering meer dan waard.

ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING: €74,68 per maand
Oké, ik wil dit woord dolgraag eens gebruiken tijdens galgje. Afijn. Hoewel ik net als ieder ander hoop om nooit arbeidsongeschikt te raken, heb ik -eveneens voor mijn eigen gemoedsrust- als ondernemer ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Ik ben voor slechts 20 euro per jaar (excl. BTW) aangesloten bij ZZP Nederland en heb me door hen laten adviseren wat betreft de beste AOV voor mij. Uiteindelijk ben ik hierdoor uitgekomen bij De Amersfoortse. Bonus: dankzij een collectieve korting via ZZP Nederland heb ik er met gemak mijn lidmaatschap uit kunnen halen.

PENSIOEN: €100 per maand
Door de vele grijze haren zie je bijna het bejaardenhuis niet meer. Tenminste, dat gevoel kreeg ik toen ik de opties rondom het regelen van mijn eigen pensioen aan het verkennen was. Uiteindelijk heb ik me laten adviseren door mijn boekhouder en hij raadde aan op dit moment te sparen. In de huidige markt zou dit mij het meeste voordeel opleveren. Hij raadde aan om maandelijks een vast bedrag op een aparte rekening te zetten. Bij voorkeur op een ‘langspaarrekening’ zodat je er, zolang je van het geld afblijft, aan het einde van het jaar er extra veel rente over ontvangt. And so I did.

In totaal ben ik gemiddeld zo’n €225 per maand kwijt aan deze financiële zaken. Dit klinkt als veel geld, en dat is het misschien ook wel, maar bedenk dat ik als ondernemer geen werkgever heb aan wie ik loonheffingen en dergelijke afsta. Ik zie het echt als een investering in mijn onderneming en bovenal natuurlijk als een investering in mezelf. Als ik als bejaard vrouwtje een gebreid zeemeerminnendeken wil kopen, dan wil ik dit natuurlijk wel kunnen betalen. Verdomme.

Aan alle ondernemende lezers: hoe heb jij je financiële zaken geregeld? Als jullie nog tips hebben voor mij, dan is dit natuurlijk ook welkom ;-)

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Mariska van der Haven22 reacties


  14 juli 2017

  Ik vind het goed dat je dit benoemt. Persoonlijk zou ik alle drie deze zaken ook regelen als ik zelfstandig ondernemer zou zijn. Tijdens mijn vorige werk (bij een bank) zag ik ontzettend vaak dat ZZP’ers géén AOV hadden én geen pensioen. De reden werd vaak genoemd dat deze zo duur zijn. Hetzelfde is van toepassing voor een ongevallenverzekering (terwijl die in sommige branches toch wel érg belangrijk is). Ik begreep dit nooit zo goed. Ja, het is wellicht veel geld voor nu. Maar wat is veel? 1 op de 10 mensen wordt arbeidsongeschikt. Dat is toch mega veel? Goed dat je jezelf hebt laten adviseren/ hebt verdiept en dit hebt geregeld :-)!


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Nee, dit snap ik ook echt niet. Juist omdat ik ook al te vaak verhalen heb gehoord van mensen die door stomme pech arbeidsongeschikt raken. Ik heb beslist geen risicovol beroep, maar ik vind het idee wel fijn dat als er iets gebeurt ik nog ergens op kan terugvallen. Dank je wel voor je fijne reactie!  14 juli 2017

  Dit soort artikelen vind ik erg fijn. Soms weet je inderdaad niet wat je allemaal moet regelen voor je onderneming. Ik denk dat de 225 euro het zeker waard is. Het zijn toch belangrijke dingen


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Dat vind ik ook! Het is een behoorlijk bedrag, maar anderzijds valt het ook alles mee als het je zoveel zekerheid geeft.  14 juli 2017

  Wat handig om hier eens een artikel over te lezen! Ik kan me goed voorstellen dat je als zzp’er in deze drie dingen geld investeert. Vooral een arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt me dan fijn om te hebben. Toevallig had ik gisteren bij mijn nieuwe werk een adviesgesprek over mijn pensioen. In eerste instantie vond ik het allemaal een ver-van-mijn-bedshow, maar ik ben toch blij dat het goed geregeld is.


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Dit gevoel snap ik echt ontzettend goed! Al heb ik het nooit echt voor mezelf uitgeschoven. Ik dacht: hoe eerder ik begin, hoe minder geld ik maandelijks opzij hoef te leggen. Lijkt me heel naar als je op je vijftigste opeens honderden euro’s (al dan niet duizend) euro aan de kant te zetten omdat je ‘opeens’ moet sparen voor je pensioen.  14 juli 2017

  Wat een fijn artikel! Dit soort dingen moet ik me ook echt in gaan verdiepen. Mag ik vragen bij welke bank jij de spaarrekening hebt afgesloten?


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Ja, natuurlijk! Ik heb deze rekening afgesloten bij ABN Amro (Vermogens Spaarrekening). Hier zat ik al bij, dus ik kon kosteloos een extra spaarrekening openen. Vandaar deze keuze eigenlijk ;-)  14 juli 2017

  ‘Als ik als bejaard vrouwtje een gebreid zeemeerminnendeken wil kopen, dan wil ik dit natuurlijk wel kunnen betalen. Verdomme.’

  Haha. Goed geregeld allemaal! Ik moet me er ook maar eens in gaan verdiepen allemaal :)


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Ik dacht: hoe eerder ik begin, hoe minder ik uiteindelijk maandelijks opzij hoef te leggen ;-) Lijkt me helemaal niks om daar last-minute om te moeten stressen.


  Ingrid

  14 juli 2017

  Wat een interessant artikel! Als je erover nadenkt is 225 euro toch helemaal niet zoveel, als je er kijkt wat je er voor terug krijgt qua pensioen of arbeidsongeschiktheidsuitkering mocht het nodig zijn. En wat een stress je voorkomt door je boekhouder. Goede tip voor andere zelfstandigen denk ik.


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Helemaal mee eens! Ik vind het zelf ook echt een redelijke investering. Maar ik snap heel goed als mensen het wel (te) veel vinden. Al doe je jezelf daardoor tekort, denk ik ;-)  14 juli 2017

  Wat een fijn artikel meid! Ik zit ook al tijden naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kijken, maar het is zo’n ding op mijn to do list die steeds maar blijft doorschuiven. Enerzijds ook omdat ik – wanneer ik dan eindelijk eens begin met zoeken – ik steeds uitkom bij verzekeringen van 200 euro >.< Maar ik ga deze eens bekijken, bedankt voor de tip!


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Oef, ja dat is inderdaad heel pittig! Ik heb zelf inderdaad een heel goede ervaring door me te laten adviseren door ZZP Nederland, misschien kunnen zij jou ook helpen. Heb geen aandelen hoor, maar het is toch fijn om dit soort dingen goed geregeld te hebben ;-)  14 juli 2017

  Goed geregeld allemaal! Ik vind €225,- wel echt veel geld, maar ik denk dat future-Femke je heel dankbaar is als het een keer misgaat en als dat pensioen in de buurt komt. Ik werk al een miljoen jaar bij allerlei start-ups en heb dus ook welgeteld €0,- pensioen opgebouwd. Ik zet nu maandelijks 10% van mijn inkomsten aan de kant. Uiteindelijk zou ik hier graag mee willen beleggen (niet met alles en op een veilige manier, dat wel) om er meer mee te doen dan ‘alleen maar’ rente vangen; vooral omdat de rente niet echt om over naar huis te schrijven is. Het lijkt me zo gek dat je uiteindelijk niet meer werkt en als je dan te krap uitkomt dan zou dat zo balen zijn van al die jaren hard werken en spenden!


  Femke - Youniqueblog

  14 juli 2017

  Het is zeker niet niks, maar ik zie het inderdaad ook echt als een investering in mijn toekomstige zelf. Al is het ook ontzettend slim dat je al 10% van je inkomsten maandelijks aan de kant zet. Het is een begin! Ik overweeg ook om later te beleggen, maar mijn boekhouder raadde aan momenteel eerst gewoon te sparen om te kijken ‘hoe dat gaat’. Mocht het ooit zover zijn, dan ben ik ook heel benieuwd naar jouw ervaringen!  14 juli 2017

  Wat goed dat je bent begonnen met dit! Blijf je 100 euro sparen voor je pensioen, of ga je dat nog opschroeven?


  Femke - Youniqueblog

  15 juli 2017

  Mijn boekhouder raadde me aan de eerste paar jaar zo’n 100 euro per maand opzij te zetten en hierna te kijken of het bijvoorbeeld slim is om meer te sparen en/of andere opties te overwegen om meer profijt van mijn geld te hebben. Be continued dus ;-)  15 juli 2017

  Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt en dat je er nu al mee begint. Ik denk dat je niet vroeg genoeg kan beginnen. 70 jarige jij gaat heel dankbaar zijn dat je zo vroeg begonnen bent met sparen voor je pensioen!


  Femke - Youniqueblog

  15 juli 2017

  Dat hoop ik ook! Ik zou echt niet op mijn oude dag willen stressen om geld als dat niet nodig is.  16 juli 2017

  Handig artikel, dit heb ik altijd al willen weten :) ik werk namelijk gewoon 4 dagen bij een baas en de rest aan m’n blog (blog is ook bedrijf).  17 juli 2017

  Wat goed dat je dit zo uigebreid behandelt! Ik moet zeggen dat de bedragen me nog best wel meevallen. Tuurlijk voelt het soms als een beetje weggegooid, vooral als je er geen gebruik van maakt. Maar mocht het wel nodig zijn, dan ben je alleen maar blij. En dat sparen voor je pensioen: daar ben je straks ook alleen maar blij mee. Hoewel ik me wel af vraag tot welke leeftijd onze generatie ‘moet’ blijven werken… Maar dat terzijde :).