Ondernemen, online zichtbaarheid & waardevolle les: jullie vragen beantwoord
19/07/2018


freelance tekstschrijver den bosch content creator femke kamps

Eén van de leukste dingen aan bloggen, vind ik natuurlijk het contact met jullie. Dat jullie met mij meeleven, we elkaar kunnen helpen en we dingen met elkaar kunnen delen. Eén ding wat ik al een tijdje niet meer had gedaan, was een Q&A. Ik deelde een oproepje via Instagram om jullie vragen aan mij te delen. Deze zijn nu -mét antwoord- verzameld in deze post.

Maaike: Heb je goede tips voor beginnende ondernemers?

Meer dan genoeg! Eén van de belangrijkste tips is misschien nog wel: begin niet wanneer het perfect is. Dit zie ik vooral veel in mijn omgeving gebeuren. Er heerst het idee dat je je business helemaal op orde moet hebben voordat je dit lanceert. De perfecte Instagram-feed, de perfecte website… Dit terwijl je juist door te doen leert wat je onderneming nodig heeft om te groeien. Je ontdekt gaandeweg je ‘true purpose‘. Mocht je meer praktische tips willen met betrekking tot ondernemen (Hoe kom je aan opdrachtgevers? Hoe bepaal je je tarief?), dan kan ik zeker aanraden om naar de Masterclass ondernemen voor beginnende content creators te gaan op zaterdag 1 september. #wijvanwceend

Romy: Als je één ding als ondernemer anders had mogen aanpakken, wat zou dat dan zijn?

Mezelf op waarde schatten. Ik vond als beginnend ondernemer lastig om mijn tarief te bepalen. Ik had niemand in mijn omgeving aan wie ik me kon spiegelen en heb het zelf gaandeweg moeten uitvinden wat een eerlijke prijs is. Aanvankelijk zat ik hierdoor erg laag qua tarief en het is natuurlijk lastig om hiervan terug te komen. Je kunt natuurlijk niet tegen een opdrachtgever zeggen dat je tarief met 100% is verhoogd ;-)

Laurine: Hoe zorg je ervoor dat je jezelf echt laat zien op social media/je blog?

Wees consistent qua posten, maar post liever minder met een oprechte energie dan dat je jezelf iedere dag verplicht om iets te plaatsen. Inspiratie nodig? Het kan helpen om met thema’s te werken. Geef iedere dag van de week een eigen thema. Deel op maandag iets over je werk, op woensdag een mooie quote of wijze les die je hebt geleerd en deel op vrijdag iets waar je blij van wordt. Zo houd je het persoonlijk en consistent.

Patricia/Mariska: Wat is je meest waardevolle les?/Wat voor advies zou jij je jongere zelf geven?

Twee vragen, met voor mij één en hetzelfde antwoord: People judge you no matter what you do. So live the life you fucking want to. Een quote die ik onlangs nog toelichtte in dit artikel, waar ik zoveel mooie reacties op kreeg.

Kleine aanvulling hierop: Het is menseigen (en zeker niet verkeerd) om te luisteren naar de mening van anderen, maar het is nog belangrijker om te luisteren naar jezelf. Zoals freelance journalist Charlotte van ‘t Wout onlangs schreef reageren (juist) de mensen die het meest om je geven uit angst of bezorgdheid. Maar bedenk: als je hetzelfde pad bewandelt als anderen, zal er ook nooit iets veranderen.

Wat is jouw meest waardevolle les? Wat voor advies zou jij je jongere zelf geven?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER5 reacties


  19 juli 2018

  Wat een mooie quote om mee te eindigen! Je hebt helemaal gelijk dat mensen altijd wel wat vinden en dat je dus maar het beste je eigen pad kunt volgen. Goede tip van gewoon maar ergens beginnen. Dat heeft ook mij over de streep getrokken om me in te schrijven bij de KvK. Ik ben nog steeds een beetje zoekende, maar eigenlijk is dat helemaal niet erg en maakt dat het ondernemen juist leuk :)  19 juli 2018

  Die quote! Heel erg passend. Vroegâh heb ik al ontzettend veel blogs uit de grond gestampt, maar ik verwijderde ze steeds na een aantal artikels omdat ik er toch niet volledig achter stond. Met mijn huidige blog ben ik blijven doorzetten en wat ben ik daar blij mee! Het voelt geweldig zo’n digitale uitlaatklep te hebben. So what als mijn vrienden het maar lame vinden? Ík beleef er veel plezier aan en dat is het allerbelangrijkste. :-)  19 juli 2018

  Die tip om te beginnen ook als het nog niet perfect is, vind ik wel heel mooi! En waarde te laag inschatten is denk ik een fout die heel veel gemaakt wordt.  19 juli 2018

  Wow! Je quote is echt zo pakkend. Die ga ik zeker onthouden <3  7 september 2018

  Echt een hele pakkende quote! Ik merk dat deze veel losmaakt bij anderen!