Huskytocht Lowland Pack: huskytocht door de Limburgse bossen (recensie)
09/12/2018


Huskytocht lowlandpack ervaring recensie review huskytocht limburg lowland pack

Dacht ik na onze USA Westcoast Roadtrip er wel weer alle bucketlistmomenten voor dit jaar erop te hebben zitten, verrasten mijn zus en haar man me met een huskytocht door de Limburgse bossen als verjaardagscadeau. Zó tof! In dit artikel vertel ik jullie alles over deze ervaring.

Huskytocht Lowland Pack

Huskytocht lowlandpack ervaring recensie review huskytocht limburg lowland pack

Joelen met de roedel

De huskytocht door de Limburgse bossen is een initiatief van Lowland Pack en van mijn zus en haar man kreeg ik een dagarrangement cadeau. Om 10 uur werden alle gasten (zo’n 15 personen) verwelkomd met koffie, thee en iets lekkers. En stipt om 10.10 begonnen de honden te joelen. “Dat doen ze iedere dag om dit tijdstip”, aldus André Veenstra, oprichter van Lowland Pack, grinnikend. “Dat doen ze om te te laten weten dat ze bij elkaar horen. Over maximaal 3 minuten is dit voorbij.” En hij had gelijk.

Na een korte uitleg over Lowland Pack was het tijd om kennis te maken met de husky’s. Lowland Pack is met ruim dertig Siberische husky’s de grootste Nederlandse houder van deze prachtige dieren. Iedere Siberische husky die er geboren wordt, houden ze zelf. Zo kunnen ze de honden zelf trainen voor de huskytochten, maar bijvoorbeeld ook voor de wedstrijden. En die Siberische husky’s? Dat was natuurlijk instant liefde. Wat zijn ze lief en mooi!

Huskytocht lowlandpack ervaring recensie review huskytocht limburg lowland pack

Meehelpen met voorbereiden

In een optocht van auto’s rijden we naar het bos achter Toverland waar de huskytocht zal plaatsvinden. De bus met Syberische husky’s voorop. Eenmaal daar wordt iedereen vriendelijk gevraagd om mee te helpen alles klaar te zetten. Van lijnen aan de grond tot voerbakken, en natuurlijk het optuigen van de husky’s zelf. Eén voor één mogen we een husky aanlijnen en een tuigje omdoen. Tijdens de voorbereiding is al meteen duidelijk hoeveel spierkracht deze honden hebben, want als je niet oplet word je zo vooruit getrokken en bepaalde honden worden dan ook alleen aan ‘sterke mannen’ overgelaten.

Huskytocht lowlandpack ervaring recensie review huskytocht limburg lowland pack

Korte rit

Daarnaast wordt ons ook direct verteld hoe we op de slee moeten staan, hoe we moeten sturen en -niet onbelangrijk- remmen. Je mag per koppel ongeveer een half uur onder begeleiding een sleehondentocht maken. Eén kwartier per persoon dus. De instructeur rijdt voorop met een quad met de andere helft van ‘het koppel’ achterop.

Ik moet eerlijk toegeven dat de hoeveelheid tijd die we hadden ons -en de andere deelnemers met ons- erg tegenviel. Dat de tocht zo kort zou duren, stond niet duidelijk aangegeven op de website. We waren allemaal in de veronderstelling dat we de gehele (mid)dag op de slee zouden staan, maar je gaat dus per koppel. Dit maakt de tocht natuurlijk wel behoorlijk prijzig (€89,95 per persoon). Je kunt tussendoor natuurlijk wel meehelpen met de honden voorbereiden, voeren en de overgebleven honden knuffelen, maar het was vooral erg veel wachten. We waren van 11:00 tot ongeveer 15:00 in het bos, en waren zelf pas tussen 14:00 en 14:30 aan de beurt.

Bijzonder avontuur

Maar hé, die vijftien minuten aan avontuur waren wel ont-zet-tend leuk. Vanwege de weersomstandigheden (modderig en 14 graden – boven de 15 graden worden deze tochten niet gehouden) waren de honden misschien niet op hun best, maar het was ongelofelijk bijzonder om door de bossen te racen met zes Syberische husky’s voor je. Ook werden de nodige modderpoelen niet ontweken, zodat ik volledig onder de modder én met een grote grijns terugkeerde. Geloof me: mijn droom om dit eens in een sneeuwgebied te mogen beleven, is nu alleen maar aangewakkerd.

Huskytocht lowlandpack ervaring recensie review huskytocht limburg lowland pack

Al met al was de huskytocht van Lowland Pack een ontzettend leuke ervaring. De dag werd afgesloten met een laatste knuffelsessie met de honden en een gezellige borrel waarbij oprichter André nog meer vertelde over Lowland Pack en Syberische husky’s. Het was zonder twijfel een bijzondere ervaring, die wat mij betreft nog véél langer had mogen duren.

Waren jullie al bekend met de huskytochten van Lowland Pack? Zouden jullie dit eens willen proberen?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER8 reacties


  9 december 2018

  Dat klinkt zeker als een geweldige ervaring! Wat een prachtige honden ook. Jammer dat de tocht zo kort duurde, maar je bent wel een heel bijzondere (korte) ervaring rijker :)  9 december 2018

  Waaauw, wat een prachtige honden zeg!! Ik zou zoiets ook heel graag eens willen doen, maar het allerliefst ergens met veel sneeuw haha. Ik wist ook niet eens dat je dat hier in NL kon doen joh. Gaaf!  9 december 2018

  Wauw wat gaaf en wat een super mooie honden zeg! Ik wist niet eens dat je het kon doen in Nederland. Zou dit ook graag eens doen met sneeuw.


  Patrick

  9 december 2018

  Heb het zelf ook mogen meemaken en zoals je het zegt is de tocht formidabel om dit mee temaken maar wel kort. Het is dan ook heel plezierig om de honden te knuffelen en hen klaar te maken voor de rit alsook wanneer ze aankomen en zich naar hun drinkbak kan begeleiden. Ik heb dan ook een prachtige dag gehad en moet ik ook zeggen dat Andre en zijn team voor hen geen probleem was om uitleg tegeven over deze prachtige dieren. Het is wel prijzig oké maar eten, medicatie, hooi voor in de winter, getuig om ze aanteleiden kost enorm veel en daarom heb ik er geen problemen mee. Groetjes.  9 december 2018

  Ik heb het ook gedaan bij lowlandpack en ik heb echt ge-no-ten. We waren met een groep vrienden (dat maakt op elkaar wachten misschien wat leuker, want je moedigt elkaar aan) en we hebben de hele dag met de huskies liggen kroelen. Daarna mochten we ook nog even met ze in de kennel. Ik vond het echt super, en op een bepaalde manier zelfs therapeutisch. Ik kan het echt iedereen aanraden; het sleeen (“karren”) vond ik eigenlijk bijna bijzaak!  11 december 2018

  Wat onwijs gaaf zeg, zoiets wil ik ook nog graag een keer in mijn leven doen!


  Mark

  29 oktober 2023

  Samen met mijn zus ben ik een dagje mee geweest met de lowland pack. Ik ben normaal niet van de reviews schrijven maar aangezien ik door een husky in mijn been werd gebeten tijdens het aaien van de honden vond ik dit wel nodig. De hond greep flink naar mijn been toe en schampte mijn been met zijn tanden en bleef vasthouden in de broek ik trok mijzelf terug en heel mijn broek scheurde open. Ik heb er gelukkig een oppervlakkige wond aan overgehouden maar het scheelde echt niet veel of hij had dieper in mijn been gezeten. Ik liep naar de instructeurs toe en er werd bijna niet en zelfs heel ongeïnteresseerd op gereageerd, dit vond ik nog het ergst. Ik moest zelf komen met het idee om de wond te ontsmetten.
  Er waren op deze zelfde dag zelfs meerdere mensen gebeten. Het lijkt bijna of dit heel normaal is voor de instructeurs en dat ze er bewust niet op in willen gaan om problemen voor hun zelf te vookomen. maar ik vind het heel onverantwoord, zeker bij kinderen. In mijn ogen zijn de honden te opgefokt waardoor ze dit gedrag vertonen, maar ik ben natuurlijk geen hondenkenner. Ik zie veel vergelijkbare reviews staan in mijn ogen moet hier echt iets in veranderen bij de lowland pack


  Nicole Dupon

  18 januari 2024

  Goedendag is het mogelijk om een huskytocht op een slee door de sneeuw nog te doen bij jullie?