Waarom 2019 niet 'jouw jaar' hoeft te worden...
03/01/2019


femke kamps

Vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar word je om de oren geslagen met goede voornemens op social media. De ene na de andere advertentie verschijnt in mijn blikveld met de bewering dat zij de sleutel tot succes hebben om van 2019 ‘jouw jaar’ te maken. Dan nog niet te spreken over het aantal lijstjes met dingen die je in 2019 zou ‘moeten’ doen. Spoiler: je moet dus helemaal niks. En 2019 hoeft absoluut niet ‘jouw jaar’ te worden.

Begrijp me niet verkeerd. Als jij concrete doelen hebt die je dit jaar graag wilt verwezenlijken: good for you! Het huidige socialmedialandschap kan je op dit moment echter het gevoel geven dat je de grootste mislukking ooit bent wanneer je geen goede voornemens hebt. Of geen focuswoord van het jaar’ hebt geformuleerd. Ik kan je natuurlijk vertellen dat je moet stoppen met jezelf te vergelijken. We weten echter allemaal dat de evolutie dit menseigen trekje er tot op de dag van vandaag nog niet uit heeft gefilterd. En daarom wil ik als tegengeluid graag een voorbeeld delen van iemand die géén goede voornemens heeft gemaakt: ik.

De magie van klokslag twaalf uur

Ieder jaar op Oudejaarsavond zijn we in de veronderstelling dat we om klokslag twaalf uur in een compleet ander mens veranderen. Dat dit het jaar is waarin we gezonder gaan eten/meer gaan sporten/minder tijd aan social media besteden/ ons leven op orde brengen/ [vul hier jouw goede voornemen in]. Zoals gezegd is hier niets verkeerd mee, maar wel ontzettend ingewikkeld als je je gewoontes en blokkades uit 2018 nog niet hebt aangepakt. Om nog niet te spreken over de opgestapelde mentale bagage uit de jaren daarvoor. Dan is de kans van slagen net zo groot als wanneer je op 24 november zou beginnen aan je kersverse meesterplan. Of ieder andere willekeurige datum for that matter.

Een jaar met een glimlach en een traan

Bovendien is de kans klein dat 2019, of ieder ander jaar, écht ‘jouw jaar’ gaat worden. Ja, ik twijfel er niet over dat dit jaar veel mooie momenten teweeg gaat brengen. Ik hoop van harte dat je je dit jaar geliefd voelt, je meermaals schatert van het lachen en veel persoonlijke successen mag behalen. Maar het gaat ongetwijfeld ook een jaar worden waarin er tranen gaan vloeien, je je leven van tijd tot tijd vervloekt en jezelf misschien soms liever even onder een dekentje wil verstoppen. En ik wil graag tegen je zeggen dat dit óók oké is.

Het leven ontvouwt zich vanzelf

2018 was zo’n jaar voor mij. Het was beslist geen jaar die ik zou bestempelen als ‘mijn jaar’. Ik heb me verdrietig, boos én verslagen gevoeld op manieren die ik nog nooit eerder had ervaren. Tegelijkertijd heb ik me ook nooit zo dankbaar gevoeld aan het einde van een jaar dan op 31 december 2018. Van tegenslagen groei je immers ook en deze komen nu eenmaal in de meeste gevallen onverwacht. Het leven ontvouwt zich vanzelf en je kunt pas achteraf de punten met elkaar verbinden. Met óf zonder goede voornemens. Kies voor wat goed voelt voor jou.

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Mariska van der Haven9 reacties

  Andrea

  3 januari 2019

  Wat een fijn en eerlijk verhaal! Ik had vorig jaar voornemens en die ben ik vergeten! Ondertussen zijn er allerlei andere prachtige, droevige en zeer leerzame dingen gebeurd die nooit gebeurd waren wanneer ze geplanned waren.  3 januari 2019

  Wat een mooi en krachtig artikel heb je geschreven. 2018 was inderdaad een jaar vol hoogtepunten voor ons en zou je kunnen bestempelen als ‘mijn jaar’, maar er waren inderdaad ook een aantal dieptepunten waar je alleen maar van kunt leren. We hebben de afgelopen dagen al meerdere keren de vraag gekregen wat voor grote plannen in 2019 op ons wachten en die zijn er gewoon niet, maar hoeven er ook zeker niet te zijn. Een fijn, rustig jaar hoort er ook gewoon bij en daar kun je je ook zeker gelukkig bij voelen.  3 januari 2019

  Wat een heerlijk stuk heb je geschreven. Ik wil in 2019 graag liever voor mezelf zijn, maar dat wil ik al jaren en het afgelopen jaar ben ik eindelijk in therapie voor mijn angststoornis (want die bleek ik te hebben), zonder dat ik daar mee had leren omgaan kon ik in 2019 echt niet liever zijn voor mezelf. 2018 was een raar jaar met hele diepe dieptepunten, ik hoop vooral dat 2019 beter wordt  4 januari 2019

  Mooi geschreven. Ik heb ook geen goede voornemens gemaakt. Natuurlijk zijn er wel een aantal doelen die ik wil bereiken, maar niets moet. :-)  4 januari 2019

  Wanneer is het wel jouw jaar vraag ik mij altijd af.. Mooi artikel, maar geluk maak je voor een groot gedeelte zelf. En door altijd maar ontzettend streng voor jezelf te zijn wordt je niet gelukkiger.
  Liefs  4 januari 2019

  Mooi geschreven, Femke! Het is inderdaad waar dat je niet aan goede voornemens hoeft te doen. Toch doe ik het. En ook ieder jaar weer. Ik denk dat ik, wat dat betreft, een beetje ouderwets ben. Vasthoudend aan mijn ideologie. Eigenlijk kan je op elk moment van de dag, week, maand of jaar starten met een voornemen. Hoe klein of groot het ook mag zijn.
  Ik hoop in ieder geval dat 2019 een mooier jaar mag worden dan 2018 voor jou. Lieve groet, Sofie  4 januari 2019

  Heel erg mooi beschreven en geschreven… en je moet dat inderdaad ook niet doen.. nooit van dingen uitgaan.. dromen kunnen uitkomen maar pas wanneer ze uitkomen kan je dat gevoel over je heen laten komen. De beste wensen meis en op een liefdevol en gezond 2019! Dat is het belangrijkste!  6 januari 2019

  Jaa, helemaal mee eens! Ik heb vorig jaar voor het eerst doelen opgeschreven en gedacht: 2018 wordt mijn jaar. Nou, dat werd het niet helemaal (het was ook niet niet mijn jaar, maar toch). Ik ben er eigenlijk wel weer klaar mee en wil gewoon doen wat goed voelt en wat goed is!  7 januari 2019

  Ben het hier heel erg mee eens! Tuurlijk hoop je dat elk jaar beter of leuker wordt dan het jaar ervoor, maar dat is in de praktijk amper zo. Gewoon genieten van het moment!