Profit First-methode: wat is het en hoe werkt het?
01/10/2019


profit first methode percentages ervaring profit first hoe dianne habraken DH finance femke kamps

Ik durf best hardop te zeggen dat ik iemand ben die goed met haar geld omgaat. Volgens mijn eigen standaarden dan. Ik ben geen impulsieve spender, spaar graag en ben al actief bezig met een potje voor de toekomst. Maar hoe zorgvuldig ik ook met mijn geld omga, toch merkte ik dat het soms lastig was het overzicht te bewaren. Tot ik kennis maakte met Profit First.

Profit First

Profit First is een methode die is overgewaaid uit -hoe kan het ook anders- de Verenigde Staten. In een notendop betekent deze methode dat je al het geld wat je ontvangt over verschillende potjes (in dit geval: bankrekeningen) verdeeld. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat je volgens de methode altijd de winst eerst moet pakken. Als beloning voor jezelf voor al dat harde werken.

In de praktijk

Volgens de Profit First-methode komt al je geld binnen op één ontvangstenrekening. Op de 10e en 25e van de maand -of net wat jij fijn vindt werken- verdeel je de ontvangsten over de verschillende potjes. In Nederland is uiteraard de eerste stap om als ondernemer eerst die 21% BTW op een afzonderlijke bankrekening te zetten. Zo. Daar kijk je niet meer naar. Het bedrag wat hierna overblijft wordt nu verdeeld over de verschillende potjes (ik herhaal: bankrekeningen) salaris, kosten, belasting en winst. Hieronder de basisverdeling om je een idee te geven:

 1. Kosten 35%
 2. Salaris 50%
 3. Belasting 10%
 4. Winst 5%

Je bankrekening liegt niet

De kracht achter de Profit First is niet alleen dat het beloning vooropstelt, maar bovenal dat je direct kunt zien hoe je ervoor staat. Je bankrekening liegt niet. Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is dat ik bij de implementatie van dit systeem hulp heb gekregen van mijn boekhouder die ook Profit First-professional is. Dianne Habraken heet ze, mocht je nieuwsgierig zijn. Zij heeft echt naar mijn persoonlijke situatie gekeken. Op basis hiervan heeft ze mijn persoonlijke percentages berekend én meegedacht over andere potjes die belangrijk zijn. Zo heb ik nu bijvoorbeeld ook een potje (ja, bankrekening) voor investeringen. “Voor het geval je ooit een nieuwe laptop nodig hebt of een opleiding wil gaan volgen”, aldus Dianne.

profit first methode percentages ervaring profit first hoe dianne habraken DH finance femke kamps

Plezier in bankzaken

Ook ontving ik van haar een handig distributiebestand. Met dit bestand hoef ik alleen maar het bedrag op mijn ontvangstenrekening in te voeren om precies te zien welk bedrag ik in welk potje moet storten. Heel handig! Sinds ik de Profit First-methode gebruik, merk ik echt dat ik veel meer plezier heb in mijn bankzaken. Het geeft mij veel meer vertrouwen in mijn financiële situatie en mijn mogelijkheden. En nee, ik word door niemand gesponsord om dit te zeggen. Het is mijn oprechte enthousiasme waarmee ik iedereen, en met name ondernemers, zou willen aansporen om hiermee te werken. Ik denk dat het veel ondernemers meer rust kan geven als het gaat om financiën en boekhouden. Dat heeft deze methode in ieder geval wel voor mij gedaan!

Ben jij al bekend met Profit First? Zou jij de Profit First-methode willen implementeren als ondernemer?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Fleur Joesten6 reacties


  1 oktober 2019

  Ik deed dit eigenlijk al een soort van voordat ik wist dat dit de profit first-methode is, haha! Ga me er wel nog eens verder in verdiepen, want kan wel wat meer kennis over cijfers en geld gebruiken. :-)  1 oktober 2019

  Dit boek staat nog op mijn ‘to read list’ én ligt al in mijn boekenkast, dus binnenkort ga ik dit boek ook zeker lezen. Interessant om te zien hoe jij de verdeling hebt gemaakt. Ik vraag me alleen af: is 10% opzij zetten voor belasting niet erg weinig? Met een eenmanszaak draag ik 38 komma nog wat % belasting af over mijn winst. Heeft dat er dan mee te maken dat jouw kosten 35% van je omzet bedragen?


  Femke Kamps

  8 oktober 2019

  Ha Nicole, dat was ook precies mijn eerste reactie! Maar onderaan de streep lijkt het vanwege de verschillende aftrekposten, gemaakte kosten & mijn gebruik van de FOR behoorlijk te kloppen.  2 oktober 2019

  Klinkt goed! Ga ik binnenkort ook eens invoeren. Hoe doe jij het met rekening houden met inkomstenbelasting?


  Femke Kamps

  8 oktober 2019

  Hi Maaike, de inkomstenbelasting valt onder het percentage 10%, maar ik vermoed dat jij doelt op de omzetbelasting? Deze haal ik van het bedrag af voordat ik het over de verschillende bankrekeningen verdeel.  2 oktober 2019

  Oeh, wat is dit handig! Ik kende dit helemaal niet. Voordat het geld elke maand gestort wordt, heb ik altijd vrij goed overzicht over de kosten de volgende maand, maar door de onverwachts bijkomende kosten daalt het bedrag wat ik aan het eind van de maand over zou houden elke keer weer. Dit zou een hele handige uitkomst zijn!