Leestip: 'Echte vrouwen krijgen een kind' van Liesbeth Smit
12/11/2019


Echte vrouwen krijgen een kind Liesbeth Smit boekrecensie recensie review Nijgh & van Ditmar

Vrouwen zonder kind zijn ‘zielig’ of ‘vreemd’. Dat is de opvatting die in de maatschappij lijkt de heersen. Een probleem wat ik al even aanstipte in het hoofdstuk ‘In (sociale) verwachting’ uit mijn boek Fuck the Quarterlife Crisis. Toen ik een paar passages uit het boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind’ tegenkwam, dacht ik meteen: dit móét ik lezen. Een boek van Liesbeth Smit die ik inmiddels iedereen kan aanraden.

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot on-gewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets ‘mis’. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm. En weten we eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

In het boek Echte vrouwen krijgen een kind weet Liesbeth het voor elkaar te krijgen om een bijzonder gevoelig onderwerp op treffende wijze te omschrijven. Zonder beschuldigende vingers of verwijten. Of je nu bewust of onbewust kinderloos bent, simpelweg niet weet of je een kinderwens hebt en alles daartussenin: dit is misschien wel het eerste boek wat eindelijk de juiste woorden op papier weet te zetten van hetgeen je misschien altijd al hebt willen zeggen tegen die opdringerige tante/buur/collega. En alleen al om deze reden zou ik oprecht willen dat iedereen het las.

Echte vrouwen krijgen een kind Liesbeth Smit boekrecensie recensie review Nijgh & van Ditmar

Rammelende eierstokken

Welke twintiger en dertiger -en ja, voornamelijk vrouwen- krijgen weleens (een stuk of 15 keer) naar hun hoofd geslingerd: “En wanneer ben jij aan de beurt?” of “Ooo, bespeur ik daar rammelende eierstokken?”. Ik kan me persoonlijk nog zó goed herinneren dat een kennis ooit stomverbaasd aan me vroeg: “Ís jouw zus nog niet zwanger?”. Alsof dat iets is wat zo vanzelfsprekend zou moeten zijn. Want: trouwen is kinderen krijgen. En als je geen kinderen hebt, dan móét daar wel een reden voor zijn. ‘Gewoon kinderloos’ zijn bestaat niet. Dan moet je inderdaad wel ‘vreemd’ of ‘zielig’ zijn. Toch?

Meer van dit soort stomme opvattingen (en hoe daarmee om te gaan) wordt besproken in Echte vrouwen krijgen een kind. Onderbouwd met cijfers, een nuchtere blik en humor. Fijne bonus: dit boek leent zich bij uitstek om naar iemands hoofd te gooien als er weer eens een ondoordachte opmerking wordt geplaatst. Geen dank.

Echte vrouwen krijgen een kind van Liesbeth Smit is verkrijgbaar voor €20,- bij o.a. Bol.com.

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER6 reacties


  12 november 2019

  Klinkt als een top boek. Inderdaad eentje in de categorie “dit-zou-iedereen-eigenlijk-gewoon-moeten-lezen”. Ik heb zelf gelukkig nog nooit vervelende opmerkingen ervaren, maar kan me zo voorstellen hoe pijnlijk zo’n vraag kan zijn.  12 november 2019

  Haha, dit lijkt me echt een geweldig boek! Zulke vragen zijn echt tenenkrommend, brrr.  12 november 2019

  Dit klinkt als een boek dat ik echt moet lezen! En goed dat hier eens een keer een boek over geschreven is. Zo komen we misschien toch een beetje uit die taboesfeer van ‘als je geen kinderen hebt dan ben je geen echte vrouw’!  12 november 2019

  Mocht dit weekend samen met haar over dit thema spreken op de Boekenbeurs in Antwerpen. Zelf heb ik De Twijfelmoeder geschreven over de twijfels die je kunt hebben over je (ontbrekende) kinderwens. Want uit die vervelende opmerkingen is jaren geleden mijn blog (en daarna het boek) voortgekomen.  12 november 2019

  Lijkt me een interessant boek! Mensen zouden echt moeten leren hoe onbeleefd het is om er opmerkingen over te maken.


  Liesbeth Smit

  15 november 2019

  Leuk om te lezen Femke! Maar niet gooien met mijn boek hoor, da’s zonde ;-)
  Groet! Liesbeth