Thuiswerktips voor een productieve dag: slimme tips om effectief thuis te werken
16/03/2020


thuiswerktips corona covid19 thuiswerken tips effectief productief thuis werken

Vanwege het coronavirus wordt iedereen die thuis kan werken sterk geadviseerd dit te doen. Vorige week werd ik hierover geïnterviewd door Indebuurt Den Bosch. Vanuit huis werken is voor mij namelijk eerder regel dan uitzondering. En ik vind het heerlijk! Sterker nog: het zijn in het algemeen zelfs mijn meest productieve dagen. Dit zijn mijn beste thuiswerktips.

Thuiswerktips voor een productieve dag

Start als een ‘normale’ werkdag

Thuiswerken gaat wat mij betreft écht het beste wanneer je het beschouwt als een normale werkdag. Neem dus de tijd om te ontbijten, kleed jezelf aan, doe (eventueel) wat make-up op en poets je tanden. Ik weet als geen ander: de verleiding om in pyjama achter je laptop te rollen is groot. In werkelijkheid zorgt het er alleen maar voor dat je je enorm suf voelt. Tenminste, zo is hoe ik dit altijd heb ervaren. Neemt niet weg dat het natuurlijk wel volledig geoorloofd is als je kiest voor een nét iets chillere broek en je schoenen links laat liggen ;-)

Maak een gedetailleerde planning

Eén van de andere effectieve thuiswerktips die gaat helpen om productief thuis te kunnen werken, is het maken van een gedetailleerde planning. Dit doe ik met behulp van Google Calender, maar je kunt natuurlijk elke agendatool gebruiken die jij fijn vindt. Aan het einde van de werkdag maak ik altijd een planning voor de volgende werkdag. Ik maak een overzicht van taken die gedaan moet worden, maak een tijdinschatting en plan dit vervolgens zorgvuldig in. Vergeet hierbij niet tijd in te plannen om je mails te beantwoorden. Zeker nu.

Plan je pauzes in

Wanneer je thuiswerkt kan het niet alleen verleidelijk zijn om te luieren, maar ook om té lang door te werken. Plan daarom aan de start van je werkdag heel bewust je pauzes in. Bijvoorbeeld een kwartier in de ochtend, een kwartier in de middag en een half uur rond lunchtijd. Zo breng je structuur aan in je dag (wat je ongetwijfeld productiever zal maken) en ga je niet over je eigen grenzen heen. Probeer ook elke dag éven naar buiten gaan. Het liefste in de ochtend of aan het begin van de middag. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar beweging en de frisse lucht geeft je productiviteit ook een boost.

Wat zijn jouw favoriete thuiswerktips? Werk jij nu verplicht thuis vanwege het coronavirus?

Volg mij op Instagram en ontvang elke donderdag een nieuwe Instagram Stories tip.

Fotografie: &Kirsten6 reacties


  16 maart 2020

  Ha, wat een leuk artikel! Ik werk ook bijna elke dag thuis en vind dat héérlijk. Ik werk thuis juist beter dan op kantoor, denk ik ;) Bij mij helpt die gedetailleerde planning enorm en verder zorgen voor een goede werkplek. Dus geen stapels zooi om me heen of ondertussen de tv aanzetten, maar echt doen alsof je op je werk zit.  16 maart 2020

  Ik zou ook niet zonder een planning kunnen, want dan pak ik gelijk mijn huishoudelijke taken op ben ik bang.  16 maart 2020

  Fijn artikel! Ik kan ook echt niet zonder een goede planning. En pauze’s zijn inderdaad ook echt een key!  16 maart 2020

  Wat een fijne tips! Ik zou mijn pauzes echt vaker moeten inplannen, dat lijkt me wel heel prettig. Ik werk wel altijd met een planner, daar kan ik echt niet zonder!  16 maart 2020

  Hele fijne tips! Een duidelijke planning werkt voor mij heel goed.  25 maart 2020

  Wat een fijne tips! Ik ben zelf ook veel aan het thuiswerken nu en vind het soms best lastig om focus te vinden. Deze tips helpen daar zeker wel bij! <3