Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon (Recensie)
28/05/2020


Je bent jong en je krijgt wat Monique van Loon recensie review

Wat doe je als je op je achtentwintigste baarmoederhalskanker blijkt te hebben, terwijl je vol in het leven staat? Het overkwam online ondernemer en culinair schrijfster Monique van Loon. In haar openhartige boek ‘Je bent jong en je krijgt wat’ geeft ze zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik normaal gesproken niet zo ‘happig’ ben op ziekteverhalen. Toch wist ik al snel dat ik dit boek wilde lezen. Als oprichter van Girlscene (of voor de écht oude garde: Minettes.nl) en Culy, heb ik Monique van Loon altijd met veel interesse en bewondering gevolgd. Het was de reden waarom ik vroeg naar haar advies aan haar twintigjarige zelf toen ik mijn eigen boek Fuck the quarterlife crisis schreef. En toen was daar haar verhaal in Glamour. Het eerste medium waarin ze openbaar haar verhaal uit te doeken deed. Opgevolgd door het prachtige boek ‘Je bent jong en je krijgt wat’.

Je bent jong en je krijgt wat Monique van Loon recensie review

Je bent jong en je krijgt wat

Waar te beginnen? De tekst op de omslag zegt het treffend: Monique weet de lastige balans tussen tragiek en luchtigheid te behouden. Heftige ingrepen en verdrietige diagnoses worden afgewisseld met herkenbare anekdotes voor iedereen die ooit met de benen in de beugels heeft gelegen. Zo begon ik hardop te proesten bij de kapster om het volgende stukje:

“Hoe vaak ik dit ook al heb gedaan, het blijft een rare situatie: met je benen wijd, in de lucht ook nog, met je bovenlijf gekleed en je onderlijf ontbloot. Behalve mijn sokken dan, die vergeet ik steeds uit te doen en dat is ook wel lekker warm zo. Alsof het laatste beetje waardigheid in die twee sokken zit. ‘Zo, hier ligt mijn poes open en bloot voor je tentoongesteld, maar ik heb nog wél mijn voeten bedekt! Die zijn van mij.'”

Het boek is allesbehalve een papieren pity party. Het biedt een eerlijk en rauw inkijkje in Monique’s persoonlijke ervaring. Naast haar vlotte schrijfstijl, bewonder ik bovenal hoe oprecht kwetsbaar ze zichzelf opstelt in dit boek. De invloed van haar diagnose op haar relatie, vriendschappen en kijk op zichzelf. Dat ze geen ‘strijder is op een pad om kanker te overwinnen’, maar een mens die hier zo goed mee omgaat als van iemand verwacht mag worden. Misschien zelfs wel meer dan dat – al zal ze dit nooit zelf zeggen.

Je bent jong en je krijgt wat Monique van Loon recensie review

Leven na kanker

Wat ik ook enorm krachtig vind, is dat Monique je meeneemt in haar leven ‘na kanker’. Terwijl de wereld van haar verwacht na de positieve uitslag uitzinnig te zijn van vreugde, geeft Monique eerlijk toe dat de vork anders in de steel zit. Haar baarmoederhalskanker heeft haar meer gekost dan alleen haar baarmoeder. Ook lymfoedeem, zenuwpijn en een chronisch gebrek aan energie en inspiratie breken haar na de kanker op. Oh, en dat verrekte plukje haar op haar kruin. Dingen die door de omgeving al snel worden vergeten of gerelativeerd. Want hé, je hebt (weer) een heel leven voor je.

Je bent jong en je krijgt wat is ongetwijfeld één van de mooiste boeken die ik in tijden heb gelezen. Persoonlijk vind ik dat elke vrouw dit boek zou moeten lezen. Als je ook maar één ding meeneemt uit dit boek, laat het dan dit zijn: sla alsjeblieft dat jaarlijkse uitstrijkje bij de huisarts niet over. Je bent jong en je krijgt wat is verkrijgbaar voor €20,99 bij o.a. Bol.com.

Volg mij op Instagram en ontvang elke donderdag een nieuwe Instagram Stories tip0 reacties