17 nieuwe Instagram features die je niet mag missen
05/11/2021


link sticker instagram collabs 60 seconden Stories

Er worden bij Instagram sneller nieuwe functionaliteiten uitgerold dan dat je ‘hashtag’ kunt zetten. In dit artikel zet ik de belangrijkste nieuwe features voor je op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?

Nieuwe Instagram features

Laatste update: 19 november 2021

1. Link Sticker

Enkel wie meer dan 10.000 volgers op Instagram had, kon voorheen een link toevoegen aan Instagram Stories. Met de komst van de Link Sticker komt hier verandering in. Met de nieuwe Link Sticker kun je namelijk een link toevoegen aan je Story, zelfs als je geen duizenden voglers hebt. In plaats van de bekende ‘swipe up’ of ‘ga naar de link in bio’ wordt het dus ‘tik op de link’. Instagram hoopt dat hierdoor vaker stickers gebruikt gaan worden in de app. In dit artikel geef ik 5 tips om de Link Sticker van Instagram slim in te zetten.

2. 60 seconden Stories

Vind je het soms ook zo vervelend dat video’s die langer zijn dan 15 seconden via Stories worden ‘opgeknipt’ in losse fragmenten? Dan heb ik fijn nieuws voor je: Instagram is momenteel de mogelijkheid aan het ontwikkelen om video’s van 60 seconden via Stories te delen zónder dat deze worden opgeknipt of afgekapt na 15 seconden. Dit zou ook betekenen dat het binnenkort mogelijk is om volledige Reels-video’s via Stories te bekijken. Wat vind jij: een leuke ontwikkeling of niet?

3. Verticaal scrollen door Stories

Het duurt niet lang meer voordat Instagram een kopie is van concurrent (of beter gezegd ‘inspiratiebron’) TikTok, want ook die verticale feed bevalt ze wel. Instagram werkt daarom aan de mogelijkheid om verticaal te scrollen door Stories, in plaats van naar links en rechts swipen. De functie heet ‘Swipe naar boven en beneden om door Stories te bladeren’ en wordt momenteel nog getest.

4. ‘Meer zoals dit’

Nóg een feature waar Instagram mee aan het experimenteren is, is de ‘Meer zoals dit’-knop. Op basis van jouw likes een persoonlijke advertenties kan je binnenkort klikken op de ‘Meer zoals dit’-knop. Er verschijnen dan soortgelijke foto’s als degene die je zojuist hebt geliket. Deze functie moet zorgen voor een betere shopervaring in de app, omdat je op deze manier ook producten en prijzen met elkaar kunt vergelijken.

link sticker instagram collabs 60 seconden Stories jouw beurt sticker instagram exclusive stories

5. Instagram Collabs

Met deze nieuwe functionaliteit Instagram Collabs kun je een andere gebruiker als co-creater (‘bijdrager’) taggen in jouw post. Diegene kan hierdoor jouw post delen in zijn of haar profielraster én overzicht. Heel interessant, want hiermee kun je het bereik van je post(s) immens vergroten. Dankzij Instagram Collabs zal de gedeelde post namelijk niet alleen worden getoond aan je eigen volgers, maar -bij acceptatie van de uitnodiging- ook aan de volgers van de co-creator.

Hoe werkt Instagram Collabs? Upload een foto of video als feedpost en doorloop de stappen totdat je bij het menu komt waar je kunt kiezen voor ‘Personen taggen’. Je ziet hier de optie ‘Bijdrager uitnodigen’. Selecteer de co-creator en…Delen maar!

6. Instagram Exclusive Stories

In navolging van populaire platformen als Twitch en Only Fans, is Instagram momenteel in hoog tempo een nieuwe feature aan het ontwikkelen: Instagram Exclusive Stories. Het is een verdiepingsslag op de huidige feature Instagram Stories. Met deze nieuwe feature kunnen contentmakers exclusieve content (Stories én livesessies) aanbieden aan volgers tegen betaling. Meer over deze feauture lees je hier.

7. ‘Jouw Beurt’-sticker

De ouderwetse ‘tag’ is terug, maar dan in een nieuw jasje! Met de ‘Jouw Beurt’-sticker kun je zelf een Stories-reeks starten die andere gebruikers kunnen overnemen. Wanneer anderen op de sticker tikken zien ze niet alleen wie de sticker heeft geïnitieerd, maar ook álle Stories van andere creators die deze sticker hebben gebruikt. Een slimme manier om je bereik te vergroten en potentiële nieuwe volgers te bereiken.

8. Inplannen van Instagram Live

Instagram is momenteel nóg een nieuwe feature aan het uitrollen: het inplannen van livesessies. Ik heb de optie op het moment van schrijven helaas (nog) niet, maar jij misschien wel! Hoe het werkt?

 Stap 1: Ga naar Livestream en tik op het kalendericoon. Als je ‘m hebt, zou dit in het menu aan de linkerzijde zichtbaar moeten zijn.

Stap 2: Vul de titel, datum en het tijdstip van je livesessie in.

Stap 3: Deel de geplande livesessie in een (feed)post. Volgers krijgen een button te zien. Wanneer ze hierop tikken, kunnen ze een seintje krijgen als de livesessie begint óf achteraf terugkijken. Handig!

9. Uploaden via desktop

De laatste, maar zeker niet de minste: Ssnds eind oktober is het ein-de-lijk mogelijk om ook vanaf je computer of laptop content te posten op Instagram. Dit maakt het een stuk makkelijker om (bewerkte) foto’s of video’s direct te uploaden. Heb jij het al geprobeerd?

instagram favorieten text to speech like sticker instagram

10. Instagram Favorieten

Instagram maakt het (binnenkort) mogelijk om andere gebruikers te markeren als ‘Favoriet’. Het idee is simpel: posts van gebruikers die jij hebt gemarkeerd als ‘favoriet’ zullen eerder aan je worden getoond dan posts van gebruikers die je niet hebt gemarkeerd als favoriet. Op deze manier hoopt Instagram jouw als gebruiker nog beter te kunnen bedienen en content te laten zien waar je echt warm voor loopt. Het is voor makers bovendien een héél interessante manier om de grillen van het algoritme te omzeilen. Hoe meer mensen jouw account namelijk markeren als favoriet, hoe makkelijker jij hen kan bereiken met jouw content.

11. Like Sticker

In de maak: de Like Sticker! Deze sticker zou je binnenkort kunnen toevoegen aan jouw Instagram Stories. Wat dit precies gaat betekenen, is nog niet bekend gemaakt. De verwachting is dat de Like Sticker gebruikt kan worden om de interactie met feedposts aan te jagen zónder Instagram Stories te hoeven verlaten. Klinkt goed, toch?

12. Editen van Stories

Nóg een fijne aanvulling: Instagram maakt het binnenkort nóg makkelijker om je Stories te editen. Zo is er een heuse ‘Undo’-mogelijkheid (‘Maak ongedaan’) in ontwikkeling waarmee je schoonheidsfoutjes makkelijker kan wissen. Nu is dit bijvoorbeeld al mogelijk wanneer je penselen gebruikt, maar Instagram wil dit graag verbreden.

13. Editen van carrouselposts na publicatie

Hoera! Het is eindelijk mogelijk om een carrouselpost te editen na publicatie. Of tenminste: om een foto of video naar keuze te verwijderen uit een gepubliceerde carrousel. Dit maakte Instagrambaas Adam Mosseri bekend via Twitter. Ben jij na publicatie tóch niet zo blij met één van de geplaatste foto’s of video’s, maar vind je het zonde om de hele carrousel te verwijderen? Dat hoeft niet meer! Tik op de puntjes rechts bovenin, kies voor ‘Bewerken’ en vervolgens kun je al swipend een foto of video kiezen om handmatig te verwijderen.

14. Opslaan van Instagram Stories als concepten

Ben je trots op de Instagram Stories die je hebt gemaakt, maar wil je deze pas op een later moment posten? Het is natuurlijk mogelijk om de gemaakte Stories op te slaan in je mobiele filmrol. Dit betekent helaas ook dat je muziek en stickers op het moment van publicatie weer opnieuw zal moeten toevoegen. Vermoeiend, toch? Daarom maakt Instagram het binnenkort mogelijk om gemaakte Instagram Stories, net als feedposts, op te slaan als ‘Concept’. Yep. Dit betekent dat je een volledige Story-reeks mét stickers en muziek, kan bewaren voor een later moment. Let wel: Instagram Stories die in ‘Concepten’ staan, zullen maximaal 7(!) dagen worden bewaard. Niet te lang wachten met posten, dus.

15. Muziek toevoegen aan feedposts

Wil jij je vakantiekiekje voorzien van een bijpassende tune? Goed nieuws: Instagram ontwikkelt momenteel de mogelijkheid om muziek toe te voegen aan feedposts.

16. Text-to-speech

Eén van de populairste TikTok-functionaliteiten is misschien wel ‘text-to-speech’: de mogelijkheid om een computerstem een geschreven tekst voor te laten lezen. Veel creators gebruiken deze functionaliteit om hun video’s te voorzien van een voice-over zónder zelf te hoeven praten. Instagram heeft de populariteit hiervan niet gemist, en rolt momenteel een identieke feature uit.

17. Rage shake

Heb jij weleens uit frustratie met je telefoon geschud? Dit wordt ook wel een ‘rage shake’ genoemd. Instagram speelt hier handig op in met de nieuwe ‘Rage shake’-feature. Is Instagram geopend, terwijl jij driftig met je telefoon schudt? Dan zal er een pop-up verschijnen met de vraag of je een probleem ondervindt met Instagram en dit wilt rapporteren. Geinig.

Ik ben benieuwd: naar welke feature(s) kijk jij het meest uit?

Volg mij op Instagram voor meer Instagramtips. Wil jij als allereerste op de hoogte zijn van nieuwe trends en ontwikkelingen rondom Instagram? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief – 280+ mensen gingen je al voor😱– en ontvang als eerste waardevolle informatie en tips direct in jouw inbox. 💌0 reacties