10 originele manieren om een IKEA KALLAX kast in te richten -
11/05/2016


IKEA KALLAX kast inrichten

Het is misschien wel het bekendste item van IKEA: de KALLAX kast. Afgezien van de Zweedse gehaktballetjes, dan. Mijn vriend en ik  hebben twee IKEA KALLAX kasten tegen elkaar aangeschoven om er één grote wandkast van te maken. En gezien wij vast niet de enige zijn met deze kast, laat ik vandaag 10(!) verschillende manieren zien om deze kast op originele wijze ‘in te richten’. Oh, en onze knuffelpoes Wikkie heeft ook een goede tip.

IKEA KALLAX kast inrichten

(Koffietafel)boeken – De meeste boeken die ik bezit liggen verstopt in de kast achter een deurtje, maar er zijn een aantal exemplaren die ik maar wát graag in het zicht zet. De welbekende koffietafelboeken. Het allerleukste is om te spelen met de ruimte van de kast en sommige boeken net iets dieper weg te zetten, of juist schuin. Ook leuk: Geef de ruimte iets meer ‘dynamiek’ door een decoratiestuk toe te voegen. Zoals deze sieradenhouder in de vorm van een unicorn!

IKEA KALLAX kast inrichten
Kunstzinnig – Om van de IKEA KALLAX kast geen museum voor prullaria te maken, vind ik het belangrijk om te variëren qua drukte. Zo zit het ene vak misschien stampvol boeken, maar heb ik in een ander vak slechts één plantje staan. Ook het plaatsen van deze minimalistische decoratiestukken is een simpele manier om meer rust voor het oog te creëren. Bovendien oogt de kast (en de overige inhoud) zo een stuk chiquer.

IKEA KALLAX kast inrichten

Favoriete dingen – Sommige beautyproducten zijn zó mooi… Die mogen (nee moeten!) gezien worden. Zo hebben mijn vriend en ik regelmatig onze favoriete parfum in deze kast staan. Niet alleen handig omdat deze er nu ‘voor de grijp’ in staan, maar ook omdat de flacons vaak te mooi zijn om te verstoppen. Verstop in een bijpassende doos overige beautyproducten die minder lief voor het oog zijn, en gebruik dit meteen als middel om meer hoogteverschil in je ‘stilleven’ aan te brengen. Dit maakt het wat interessanter om naar te kijken.

IKEA KALLAX kast inrichten
Man cave – Voor Kerst kreeg ik van Roy een standaard waar ik mijn kookboeken in kan zetten tijdens het experimenteren in de keuken. Handig! Al moet ik eerlijk toegevend dat we ‘m momenteel vooral gebruiken als decoratiestuk om ons huidige favoriete kookboek een plekje te geven. Vrijwel maandelijks veranderen we het boek wat in deze standaard een ereplekje krijgt. Deze maand is het vak echter een kleine man cave geworden met het Mannen Kookboek en zijn favoriete parfum One Million.

IKEA KALLAX kast inrichten

Opbergdozen – Laten we eerlijk zijn: Een kast moet ook praktische bergruimte bieden. Je kunt hiervoor een bijpassend inzetstuk à €10,- kopen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor leuke opbergdozen. Zo vond ik bovenstaande dozen bij Primark en ik ben er nog steeds zo blij mee. Bovendien is dit ook een manier om af te wisselen qua ‘drukte’ als het aankomt op de inrichting van de vakken.

IKEA KALLAX kast inrichten
Het Kijkvak – Bij sommige vakken mag je -wat mij betreft- wel even helemaal losgaan. Bij sommige vakken is het wel leuk als je langer dan 5 seconden kan turen om te ontdekken wat er allemaal in verstopt zit. Vergelijk het met een iets lichtere kijkdoos. Probeer echter wel dezelfde kleuraccenten in meerdere items terug te laten komen om te voorkomen dat het een ongeorganiseerde chaos wordt en het juist afbreuk doet aan je interieur.

IKEA KALLAX kast inrichten
Tijdschriften – Tijdschriften zijn voor mij heilig en ik gooi er dan ook nooit (lees: nóóit!) eentje weg. Hoewel ik de meeste exemplaren veilig in opbergdozen bewaar, geef ik de nieuwste edities altijd een plaats in onze KALLAX kast. Hoe ik dit doe? Heel simpel: Stapelen! Vaak zijn de ruggen van de tijdschriften zo mooi dat dit al heel veel kleur geeft aan het vak. Als fun touch kun je er natuurlijk een leuke plant (of cactus!) op de stapel zetten.

IKEA KALLAX kast inrichten
Urban jungle – Ja, daar zijn ze weer: onze favoriete -en zelf ‘gecustomizde’- SINNERLIG flessen. Zoals eerder gezegd vind ik het superleuk om in sommige vakken slechts een plantje te zetten. Vind je dit iets te rechttoe rechtaan? Dan kun je natuurlijk ook een ‘urban jungle’ maken met behulp van bijvoorbeeld deze flessen met nepplanten. Of bijvoorbeeld door een dienblad met cactussen en vetplanten neer te zetten. Met behulp van het kratje gaf ik het geheel een iets meer jungle feel.
IKEA KALLAX kast inrichten
Stolp – Twee interieurtrends in één: de cactus en de stolp. Zet deze op een stapel mooie -daar zijn ze weer- koffietafelboeken en je geeft het KALLAX vak meteen een luxe uitstraling. Je kunt de stolp natuurlijk ook vullen met een heleboel andere toffe dingen, zoals een lichtsnoer of een grote zandloper. Ook leuk om hiermee te variëren en experimenteren!

IKEA KALLAX kast inrichten
Walk-in closet – Heb je altijd al gedroomd van een indrukwekkende inloopkast? Tja. Je moet ergens beginnen om die droom te verwezenlijken. Heb jij prachtige pumps die zonder twijfel een ereplaats verdienen? Of juist een heel mooie tas? Ik zeg: zet ze neer als pronkstuk. En als dagelijkse herinnering dat je toch écht om salarisverhoging moet vragen als je die droom om een walk-in closet te bezitten daadwerkelijk wil verwezenlijken.

IKEA KALLAX kast inrichten

Bonustip van Wikkie: Een sophisticated kattenmand. Geintje jongens, geintje ;-) Al heeft Wikkie die memo overigens niet gekregen en ligt ze maar wát graag in onze wandkast.

Wat is jouw favoriete manier om de IKEA KALLAX kast in te richten? Ben of ken jij ook iemand met deze kast ;-)?

P.s. Ik ontvang héél veel leuke reacties over de marmeren achtergrond. Dit ontdekte ik zelf per toeval. De achtergrond was namelijk erg donker op de foto en toen besloot ik mijn achtergrond voor fotografie (oftewel: marmerplakfolie op karton) met tape aan de kast te bevestigen. Je zou het zelf heel simpel kunnen namaken met een (groot) stuk karton (of beter: hout), deze te beplakken met marmerplakfolie en vervolgens -op passende wijze- te bevestigen aan de achterkant van de KALLAX kast. Als tijdelijke oplossing gebruikte ik dus tape, maar je kunt uiteraard ook gebruik maken van bijvoorbeeld lijm of schroeven.35 reacties


  11 mei 2016

  Leuke ideeën.. Ik vind dat marmer op de achtergrond ook zo leuk bedacht :-) Lang leve tips en tricks en Ikea hacks.


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Ja, dit was eigenlijk heel toevallig! De achtergrond was nogal donker tijdens het fotograferen dat ik dacht: laat ik mijn marmeren fotoachtergrond erbij pakken ;-)  11 mei 2016

  Oeh, wat een leuke ideetjes allemaal Femke, heel tof! Alles ziet er echt prachtig uit :) Zelf heb ik ook twee van deze kasten, alleen dan in het mini!


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Dankjewel Anniek! Superleuk om te horen :-)  11 mei 2016

  Ik heb een beetje een combinatie van deze dingen in mijn kast en dat ziet er heel leuk uit. Je moet het vooral niet te druk inrichten, dat is erg belangrijk.  11 mei 2016

  Super handige en leuke tips! Ik ga voor in m’n nieuwe kamer een KALLAX kast kopen dus hier kan ik zeker wat mee!


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Ooo, wat toevallig! Wat een timing :-)  11 mei 2016

  De Urban Jungle en de Kat vind ik nog wel de gaafste hokjes!


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Jammer dat Wikkie niet bij IKEA te koop is, hè ;-)?  11 mei 2016

  Heel mooi gedaan! Ik heb momenteel een paar kleinere Kallax kasten maar omdat ik nog thuis woon en veel rommel heb zijn ze vooral praktisch ingedeeld… Als ik ga samenwonen wil ik ook heel graag zo’n grote Kallax kast en die leuk indelen! Ik kijk dan zeker nog even terug naar je artikel :-)


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Herkenbaar! Nu Roy en ik de kasten tegen elkaar aan hebben aangeschoven, hebben we ook veel meer ruimte voor creativiteit – zo fijn! :-)  11 mei 2016

  Hey Femke, Lange tijd heb ik ook een Ikea Pax kast gehad. Je moet inderdaad opletten dat je hem niet te vol gaat proppen, want dan wordt het geen gezicht. Leuk beschreven hoe je varieert met beautyproducten tot aan een man cave. Hahah! Wij hebben de kast weggehaald omdat hij eigenlijk moest dienen voor opbergruimte, en dat bleek na alle hokjes volgestopt te hebben toch niet zo mooi te staan.


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Herkenbaar, hoor! Daarom gebruik ik opbergdozen met leuke prints om de kast alsnog praktisch te maken. En we hebben een aantal inzetstukken gekocht, zodat de minder mooie dingen gewoon achter een deurtje verstopt kunnen worden ;-)  11 mei 2016

  Ik heb wel 3 kallax kasten in huis staan (al zijn er twee nog van expedit). Een 8 vaks in de hobbykamer voor, je raad het al, hobbyspullen. Een 4 vaks en 5 vaks in de slaapkamer voor boeken, dvd’s en knuffels :)


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Ooo, wat een boel! Al hebben wij -theoretisch gezien- ook al twee KALLAX kasten in de woonkamer staan ;-) Zo leuk dat je er zóveel mee kunt.  11 mei 2016

  Dat marmer op de achtergrond; hoe cool is dat! Dat vind ik nog wel de beste tip haha.


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Ja tof, hè? Dit ontdekte ik per toeval, haha. De achtergrond werd nogal donker om mee te fotograferen en zette ik mijn marmeren fotoachtergrond erachter. Toen ontdekte ik per toeval: hé… Dit is best wel tof ;-)  11 mei 2016

  Wat heb je dat leuk gedaan zeg! Lekker crea!  11 mei 2016

  Leuke ideeën. Bij mij zit hij vooral… vol. Al staat er in één vakje een prullenbak van IKEA. Ik vond het zo leuk dat deze er precies in pasten. Waar je al niet blij van kunt worden hè? ;-)


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Haha, herkenbaar! Ik kan van zulke kleine dingen ook echt héél blij worden :-)  11 mei 2016

  Urban jungle vind ik heel leuk staan! En natuurlijk gewoon boeken.

  x  11 mei 2016

  Wauw, wat is dit een gaaf artikel geworden. Heel erg leuke inspiratie. Wij hebben momenteel geen Kallax kast meer, maar ik zou wel weer graag zo’n soort kast hebben. Er schiet me ineens een leuk idee te binnen voor bij ons. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe je die marmeren achtergrond achter je kast hebt gekregen?


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Dankjewel voor het mooie compliment :-)! De marmeren achtergrond heb ik per toeval ontdekt, haha. De achtergrond was nogal donker om mee te fotograferen en daarom zette ik mijn marmeren fotoachtergrond erachter. Toen ontdekte ik pas dat dit eigenlijk best tof is. Je zou het zelf dus heel simpel kunnen namaken met een (groot) stuk karton (of beter: hout), deze te beplakken met marmerplakfolie en deze te bevestigen aan de achterkant van de KALLAX kast.  11 mei 2016

  Oeeh leuke ideetjes! Ik vind vooral de achtergrond heel gaaf haha! En die laatste, ik moest hardop lachen om dat koppie van Wikkie!


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Ja, dat vond ik zelf ook! Zo grappig dat ik dit per toeval ontdekte :’)  11 mei 2016

  Ik trek die open vakkenkasten heel erg slecht, maar eigenlijk is dat heel suf – ik heb zelf vijf open boekenkasten in mijn woonkamer, hahaha. Vind dat jij het wel heel tof hebt ingericht. Ben wel heel benieuwd naar het totaalplaatje nu!  11 mei 2016

  Ah heel leuk inderdaad!  11 mei 2016

  Wauw, echt enorm leuk gedaan op deze manier. Heb je de gehele achterkant beplakt met ‘marmer’? Ik ben wel nieuwsgierig naar het totaalplaatje van de kast. Helaas kan ik het niet zo inrichten. Mijn kat vind het nogal leuk om losstaande accessoires te slopen! :(


  Femke - Youniqueblog

  11 mei 2016

  Nee, ik had alleen de twee vakken gedaan die ik gebruikte om te fotograferen :-)! Mijn achtergrond is helaas ook niet groot genoeg om de hele kast te beslaan ;-)  11 mei 2016

  Die marmeren achtergrond is inderdaad heeeel tof! Ik heb laatst een heleboel van die Kallax dingen weg gedaan… Of nouja, een jaartje terug denk ik :’) Toen Tim er nog was, haha. Anders had ik ze denk ik boven neergezet en er ook zoiets leuks van gemaakt! Hier word je toch vrolijk van?
  Random gedachte over cactus onder een stolp: blijft ie dan leven? Het is een plant en die heeft lucht nodig om dingen om te zetten, toch? Of zal die op een gegeven moment denken: yo, jij met je fotosynthese, krijg je toch lekker geen zuurstof meer van me, ik sta hier wel gewoon lekker voor de sier!!!
  Staat sowieso wel heel gaaf. En anders lekker een nepperd, gna gna.


  Femke - Youniqueblog

  12 mei 2016

  Hahaha! Fantástische fantasie :’) Ik heb in ieder geval gelezen dat wanneer je ze iedere week een middagje laat luchten, dat ze er dan prima tegen kunnen. En inderdaad anders gewoon een neppe ;-)  12 mei 2016

  Heel mooi gedaan, je hebt hier echt wel oog voor.


  Femke - Youniqueblog

  12 mei 2016

  Wat lief, dankjewel!  12 mei 2016

  Het “kattenvakje” is wel de allerleukste hoor!  15 mei 2016

  Wat een leuke ideeën! Ik heb zelf twee van deze kasten. Eentje thuis die ik gebruik als kledingkast en een kleintje op mijn studentenkamer die ik gebruik als boeken/opberg kastje