Lactosevrije drip cake: hét recept voor jarigen met een lactose-intolerantie
01/11/2016


lactosevrije drip cake
Afgelopen vrijdag mocht ik 25 kaarsjes uitblazen, en dat wilde ik natuurlijk geheel in stijl doen. Ik moest en zou een lactosevrije drip cake aan mezelf cadeau doen. Toen dit echter een enorme opgave bleek te zijn (lees: geen enkele bakker had de kennis of tijd om hiermee te experimenteren) staken mijn vriend en ik zélf de handen uit de mouwen. En het is ons gelukt!

Het probleem van de combinatie ‘drip cake’ en ‘lactosevrij’ is volgens de bakkers te wijten aan het feit dat hiervoor room nodig is. Hiermee kunnen ze namelijk de frosting nét vloeibaar genoeg maken om dat ‘drip’ effect te creëren, maar dik genoeg zodat deze tijdig opstijft. Dat was met mijn lactose-intolerantie voor mij dus helaas geen optie(*). Roy en ik zagen echter ook een andere optie: gesmolten chocolade. Dat is namelijk ook vloeibaar wanneer je dit smelt, maar mits niet te warm kun je deze ook snel opstijven.

Lactosevrije drip cake

Roy en ik maakten de basis van de taart met een basismix voor taarten (en gebruikten havermelk in plaats van halfvolle melk) en bekleedden de taart met kant-en-klare rolfondant van Dr. Oetker (zó handig). Vervolgens smolten we zo’n 200 gram pure chocolade en goten we dit in het midden over de taart. Door het bord waar de taart op stond in cirkeltjes te draaien ging de chocolade langzaam maar zeker naar de rand van de taart. Met een paar cocktailprikkers creëerden we (oké, Roy) het drip effect. Hiervoor stak hij de cocktailprikker in de chocolade en trok deze van de taart weg, zodat er een klein chocoladedraadje aan bleef hangen. Deze plakte hij vervolgens aan de zijkant van de taart. Een stuk of 100 draadjes verder was mijn lactosevrije drip cake een feit.

lactosevrije-drip-cake-3

lactosevrije-drip-cake-1
Om de lactosevrije drip cake af te maken versierde ik de taart met sprinkles en een kleine decoratieslinger. Is ‘ie niet ontzettend mooi? Misschien zelfs nog wel mooier dan mijn roze marble cake. Ik was zo bang dat het zou mislukken en dat ik op mijn 25ste een doorsnee appeltaart zou moeten serveren (hoewel: ook heel lekker), dus mijn vreugde was des te groter toen ik mijn vrienden kon verrassen met deze taart. Handig om te weten: verwarm het mes voor je de taart aansnijd. Zo ga je makkelijker door de (dikke) chocoladelaag heen. Hebben jullie nu inmiddels ook weer zin gekregen in chocola? Ik wel.

Wat vinden jullie van deze lactosevrije drip cake? Vinden jullie drip cakes ook zo tof?

(*) Er schijnt ook zoiets te bestaan als lactosevrije banketbakkersroom. Maar hé… Als je een excuus hebt om chocolade te eten, waarom niet?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER21 reacties


  1 november 2016

  Wat een goed idee met die chocola! De taart ziet er echt geweldig uit! Te mooi om op te eten…of toch niet ;)  1 november 2016

  Ziet er ontzettend leuk uit!  1 november 2016

  Wat een mooie én vrolijke taart! Ziet er erg lekker uit! :)  1 november 2016

  Wauw, ziet er zo mooi uit! Handige tip ook, om je mes wat te verwarmen voor je begint te snijden. Zou ik weer niet aan gedacht hebben ;)


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Ik ook niet, haha! Maar gelukkig heb ik een briljant vriendje ;-)  1 november 2016

  deze ziet er alleen al super awesome uit :D


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Ja, hè? Ik was ook zó blij met het resultaat.


  Kirsten

  1 november 2016

  Prachtig geworden!!


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Whoop, whoop!  1 november 2016

  Echt een super leuke taart! x


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Dank je wel :-)!  1 november 2016

  Dat ziet er fantastisch lekker uit ja! Fijn dat je nu tóch de taart hebt kunnen maken die je graag wilde! :)
  Ik vind de slinger ook echt geweldig!


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Ja precies, ik was er ook zó blij mee! En die slinger vond ik bij HEMA – schattig hè?  1 november 2016

  Oh wat een leuek taart!


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Yeeaah :-)  1 november 2016

  Die kaarsjes met vlaggetjes. Té cute :’) Heel de taart ziet er echt vet uit, wilde dat ik hier het geduld voor had.


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Hahaha! Gelukkig kon ik tussendoor chocolade eten om mijn ongeduld een beetje te temmen ;-)  3 november 2016

  Wauw! Die ziet er fantastisch uit! Dat de bakker(s) daar zelf niet aan gedacht heeft (hebben) zeg.. Je moet niet denken in beperkingen, maar in mogelijkheden. Top gedaan!


  Femke - Youniqueblog

  4 november 2016

  Eens! Helaas hadden de meeste bakkers geen tijd om hiermee te experimenteren. Zo jammer :-( Maar goed: het is ons gelukt!  6 april 2017

  Fijn om een lactosevrije taart tegen te komen dat toch fun is! Superleuke taart!


  Lia

  24 maart 2018

  Hallo,

  Het ziet er echt prachtig uit en ik wil hem graag ook zelf maken. Maar ik maak een dripcake altijd met botercreme en als ik een fondantcake maak smeer ik de taart ook altijd af met botercreme. Waarmee heb jij de taart afgesmeerd?

  Mvg lia