#introvertlikeaboss van C Academy review: mijn meest waardevolle lessen
28/08/2018


#introvertlikeaboss introvertlikeaboss charlotte van 't wout c academy review recensie ervaring hsp tips introvert tips instagram cursus

Je leest het goed: ik volgde een cursus die volledig via Instagram te volgen was. De cursus die ik volgde was #introvertlikeaboss van C Academy, een initiatief van online ondernemer Charlotte van ‘t Wout. In deze Instagramcursus geeft Charlotte praktische tips en waardevolle inzichten hoe als HSP en introvert je eigen energie te bewaken. In dit artikel deel ik wat ik ervan vond.

#introvertlikeaboss

Moeite met grenzen stellen? Heel enthousiast zijn over afspraken, maar op de dag zelf liever thuis blijven? Doodmoe na een feestje? Bang dat anderen je ‘saai’ vinden zoals je bent? #introvertlikeaboss is de cursus voor als je wil leren hoe je met je energie moet omgaan als introvert.

Zo luidde het intro van de 7-daagse cursus #introvertlikeaboss en ik kon niets anders doen dan driftig ‘ja’ knikken vanachter mijn laptop. Voor €49,95 besloot ik mijn toegang tot het privéaccount te kopen. Op maandag 20 augustus luidde het startschot van de cursus en vervolgens deelde Charlotte -aan de hand van verschillende thema’s- haar tips en inzichten met betrekking tot dit onderwerp. Hieronder een beknopt overzicht:

Dag 1: Zelfkennis. Introvert of extravert? HSP? Hooggevoelig zijn? Hoe zit dat precies?
Dag 2: Grenzen. Waar liggen jouw grenzen? Hoe communiceer je die?
Dag 3: Balans en prikkeloverload. Zo laad je op (+ livesessie eetstoornis & HSP)
Dag 4: Zichtbaarheid. Hoe val je op als ondernemer of in je werk?
Dag 5: Sociaal doen. Feestjes, vrienden, business: How-To-Survive de extravert
Dag 6: FOMO. Alleen zijn en eenzaamheid: zo ga je ermee om
Dag 7: Zelfvertrouwen en kracht. Zijn wie je bent

#introvertlikeaboss introvertlikeaboss charlotte van 't wout c academy review recensie ervaring hsp tips introvert tips instagram cursus

Enthousiast & persoonlijk

Vanaf dag één was ik meteen blij dat ik mezelf had ingeschreven. Charlotte vertelt op een enthousiaste en persoonlijke manier waardoor het voelt alsof ze naast je op de bank zit. Wat ik fijn vond is dat ze sprak uit eigen ervaring. Hierdoor waren haar verhalen niet alleen herkenbaar, maar de tips die ze gaf ook zeer praktisch toepasbaar. In de cursus besprak Charlotte concrete situaties en hoe zij hiermee omspringt. Denk bijvoorbeeld aan je grenzen aangeven aan anderen, hoe om te gaan met extraverte mensen en mindset hacks die je helpen om anders naar jezelf en een situatie te kijken.

Aan het einde van de dag gaf Charlotte op basis van het thema een challenge mee, zodat je concreet aan de slag kon met haar tips. Wat ik heel waardevol vond, is dat je ook daadwerkelijk iets ‘tastbaars’ overhoud aan de cursus. Nadat Charlotte via Instagram Stories haar tips en inzichten deelde en tweemaal een livesessie hield, kon je via de link in de bio het bijbehorende e-book downloaden. Hier stond geen nieuwe informatie in, maar een fijne wrap-up op papier van wat ze via Instagram Stories had besproken. Overigens niet van de livesessies, dus deze moest je uiterlijk 24 uur nadien bekijken voordat ze verdwenen.

#introvertlikeaboss introvertlikeaboss charlotte van 't wout c academy review recensie ervaring hsp tips introvert tips instagram cursus

Waardevolle lessen #introvertlikeaboss

Eveneens als kleine wrap-up leek het me leuk om de belangrijkste tips en inzichten die ik uit de cursus #introvertlikeaboss met jullie te delen. Charlotte heeft uiteraard véél meer verteld dan onderstaand, maar dat maakt een cursus gericht op persoonlijke ontwikkeling zo leuk. Je kunt er zelf uithalen waar je je het meest door aangesproken voelt en iedereen heeft zijn eigen ‘aha’-momenten. Dit waren die van mij:

Bedenk 5 luxedingen die je jezelf als HSP veroorloofd

Eén ding is zeker: ik ben -zoals Charlotte dat zou zeggen- HSP as fuck. Ook de zelftest die Charlotte aangaf om in te vullen maakte dit wederom meer dan duidelijk. HSP staat voor ‘hoog sensitief persoon’. Ongeveer 15 tot 20 procent van de mensen is een HSP wat betekent dat je zenuwstelsel sneller overprikkeld raakt dan van andere mensen.  Net als Charlotte voel ik energieën, geeft mijn lichaam grenzen duidelijk aan en ga ik bijvoorbeeld heel slecht op enge en gewelddadige films. Klinkt nu alsof ik een doetje ben, maar dat is HSP zijn totaal niet. Zoals Charlotte aangeeft is het ook een kracht, maar het kost me hierdoor wel meer moeite om mijn eigen energie te bewaken.

En daarom had Charlotte een leuke challenge: bedenk 5 ‘luxe’ dingetjes die jij voor jezelf wil veroorloven omdat je introvert of HSP bent. Voor Charlotte zijn dit dingen als eersteklas reizen en bijvoorbeeld een koptelefoon met noise-cancelling kopen. Mijn lijstje is nog niet ‘af’, maar ik merk wel dat ik het heel leuk vind om hierover na te denken. Voelt een beetje alsof je jarig bent. De aanschaf van de Calm app is bijvoorbeeld zo’n luxe. Maar ook bijvoorbeeld een weekend lang alleen maar Simsen. Wat me meteen brengt bij het volgende punt…

#introvertlikeaboss introvertlikeaboss charlotte van 't wout c academy review recensie ervaring hsp tips introvert tips instagram cursus

Vraag jezelf regelmatig af: wat heb ik nodig?

Wat ik grappig vond is dat Charlotte regelmatig naar haar behoefte kijkt alsof ze een Sim is. Dit doe ik ook weleens vaker. De Sims hebben namelijk specifieke behoeftebalken die vervuld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan ‘honger’, ‘energie’, ‘plezier’ en ‘sociaal’. Charlotte tipte om vaker op een dag je persoonlijke behoeftebalken te checken door jezelf af te vragen wat je nodig hebt. Een soort mini-meditatie. Door vaker in je lichaam te zitten en stil te staan bij je behoeftes, ga je minder snel over je eigen grenzen heen.

Straal energie uit in plaats van energie als een spons op te nemen

Dit is een algemene les die ik mee heb genomen op basis van twee afzonderlijke dagen. Zo gaf Charlotte op dag 5 aan dat wanneer ze in een ruimte komt waar ze niemand kent ze bewust in de ruimte rondkijkt en ‘liefde’ probeert uit te stralen. Oké, dat klinkt heel zweverig maar de les was: focus jezelf op wat jij van hén vind, niet andersom. En door de ruimte binnen te komen met een liefdevolle mindset, ga je op een andere manier het gesprek aan.

De dag ervoor had ze een tip gegeven met betrekking tot publiekelijk spreken die voor mij hierop aansloot. Ze gaf aan om jezelf voor een presentatie of lezing af te vragen wat je aan het publiek komt geven.Welke mooie dingen je gaat zeggen die misschien wel hun levens gaan veranderen. Door je wederom te focussen op je eigen energie, denk je minder na over wat ze over jou gaan zeggen. En voorkom je dat je door hun energie -misschien wel negatief- wordt beïnvloed.

#introvertlikeaboss introvertlikeaboss charlotte van 't wout c academy review recensie ervaring hsp tips introvert tips instagram cursus

Cadeau aan mezelf

Het moge duidelijk zijn dat ik #introvertlikeaboss een waardevolle cursus vond, waar ik zeker mooie inzichten en lessen voor mezelf heb uitgehaald. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik mezelf meteen heb ingeschreven voor haar tweede Instagramcursus: #productiviteitonfleek. Een cursus voor productiever en efficiënter werken zodat je méér focus en balans vindt en de dingen doet die er echt toe doen. Natuurlijk onder het mom: ‘luxeding’ die ik mezelf als HSP veroorloof.

Hadden jullie al eerder gehoord van de Instagramcursus #introvertlikeaboss? Lijkt het jullie interessant om een Instagramcursus te volgen?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER7 reacties


  28 augustus 2018

  Dat klinkt zeker als een heel geslaagde cursus met een paar heel mooie lessen. Wat leuk ook dat deze cursus via Instagram te volgen was! Ik denk dat ik hier ook wel veel aan zou hebben :) Vooral die vergelijking met het behoeftebalkje van de Sims vind ik wel treffend. Goed om eens bij stil te staan waar je behoefte aan hebt inderdaad!  28 augustus 2018

  Oeeeh die introvertlikeaboss zou nog iets voor mij zijn ook! Ik ga het eens bekijken! Klinkt echt mega interessant en vooral handig dat je het via Instagram kan volgen. Super laagdrempelig zo.  28 augustus 2018

  Ik heb ook meegedaan aan de cursus en vond het ook heel waardevol. Plus, je voelt je niet meer zo’n weirdo omdat je met 300+ vrouwen lekker introvert zit te wezen haha! Ook heb ik me ingeschreven voor de productiviteitscursus, ben echt fan geworden van Charlotte, haar enthousiasme, eerlijkheid en aanpak. Leuk dat je ook met beiden mee doet!  28 augustus 2018

  Alle cursussen die Charlotte aanbiedt lijken me echt super waardevol, maar ik mag helaas geen geld uitgeven aan dingen die niet met mijn komende vakantie te maken hebben, haha. Als #productiviteitonfleek niet middenin mijn vakantie viel had ik me daar sowieso voor aangemeld.

  Fijn dat de cursus je zo goed is bevallen!  29 augustus 2018

  Leuk! Ik ben nu haar nieuwste cursus aan het volgen: #productiviteitonfleek. Pas tweede dag achter de rug en nu al zó nuttig. Echt zo leuk is Charlotte!  1 september 2018

  Geweldig hè? Ik heb ‘m ook gevolgd, en de cursus over productiviteit volg ik nu óók!  4 januari 2019

  Ah, wat lief allemaal. Ook alle reacties die eronder staan. Superfijn dat jullie er zoveel aan hebben! Ben ook hartstikke blij elke keer als de cursussen lopen om het met zoveel leukerds samen te doen :)