Positieve veranderingen waarvoor ik het afgelopen jaar heb gekozen
28/09/2018


positieve veranderingen

Van het inlassen van een 6-urige werkdag tot een grote Instagram opruiming: in dit artikel vertel ik over 3 positieve veranderingen waarvoor ik bewust heb gekozen en leg ik uit waarom. Benieuwd?

Positieve veranderingen

Een werkdag laten werken voor mij

Wat ik de laatste tijd heb proberen los te laten, is dat een werkdag pas succesvol is op het moment dat deze 8 uur heeft geduurd. Dit is iets wat vanuit de maatschappij wordt meegegeven, maar waarnaar ik steeds kritischer ben gaan kijken. Ís dat namelijk wel zo? Ik heb jullie weleens eerder verteld dat ik heb geëxperimenteerd met de 5- 0f 6-urige werkdag. Inmiddels heb ik ontdekt dat vooral laatstgenoemde erg goed voor mij werkt.

Het geeft mij veel voldoening om 6 uur lekker door te werken en vervolgens halverwege de middag iets te gaan doen voor mezelf. In tegenstelling tot mijn werkdag uitsmeren totdat ik rond etenstijd uitgeblust en knorrig ben. Die (halve) vrije middag dient voor mij dan ook echt als motivatie. Wanneer ik ‘s ochtends begin weet ik: als je binnen een tijdsbestek van 6 uur deze opdrachten of taken afrond, kun je ‘s middags ongestoord en zonder schuldgevoel dat boek lezen/YouTube-filmpjes kijken/Simsen. Dit geeft mij zoveel energie! Als je de vrijheid hebt om je eigen werkdagen in te plannen, kan ik je zeker aanraden om hiermee te experimenteren.

Instagram opruiming 

Oké, dit klinkt misschien niet gezellig maar hear me out. Zowel persoonlijk als voor mijn werk spendeer ik heel wat uurtjes op social media. Het gevolg hiervan is dat ik héél veel meekrijg van héél veel mensen. Niet alleen vriendinnen, maar ook mensen die ik eens op een event heb ontmoet of mensen die mij om wat voor reden dan ook inspireren. Tijdens het scrollen door mijn Instagramfeed vroeg ik me, geïnspireerd door auteur van The Life-changing Magic of Tidying Marie Kondo, steeds vaker af: ‘Does this spark joy?’ En ik moest eerlijk toegeven: nee.

Sindsdien ben ik langzaam maar gestaag het lijstje van mensen die ik op Instagram volg gaan ‘opruimen’. Dit is namelijk voor mij de eerste plek waar ik mezelf regelmatig betrap doelloos door mijn feed te scrollen. Ik vroeg mezelf bij iedereen die ik volg(de) af:

 1. Zijn we connected via Facebook en/of LinkedIn? En misschien nog wel belangrijker;
 2. Does this spark joy?

positieve veranderingen 6-urige werkdag instagram opruiming does this spark joy marie kondo social media detox instagram detox

Was het antwoord op de eerste vraag ‘Ja’, dan was/is dit voor mij in de meeste gevallen een goede reden om iemand te ontvolgen. Veel mensen delen namelijk dezelfde content op zowel Facebook, LinkedIn als Instagram. Het gevolg? Ik krijg minstens twee keer (al dan niet drie keer) dezelfde foto, video of hetzelfde nieuws voorgeschoteld. Overbodig.

Was het antwoord op de eerste vraag ‘Nee’, dan ging ik door naar de volgende vraag: “Does this spark joy?’. Zo ontdekte ik dat ik veel, vaak grote buitenlandse influencers, volgde die eigenlijk allemaal dezelfde type content maken. Poserend in een groot bloemenveld of genietend van een latte macchiato in een pas geopende hotspot met een inspirerende quote als bijschrift. Het probleem? Het inspireert mij niet. Ook in dit geval besloot ik hen te volgen.

Ik ontvolg iemand dus niet omdat ik diegene niet mag, maar omdat ik door de content gewoon niet wordt geprikkeld óf omdat ik de content al vaker voorgeschoteld krijg. Sinds ik dit heb gedaan merk ik dat ik met veel meer plezier door mijn feed(s) scroll, omdat ik nu meer word geïnspireerd door wat ik zie dan ooit tevoren. En daar gaat het om. Tenminste, als je het mij vraagt.

Meer investeren in mezelf

Als je naar bovenstaande punten kijkt, zou je samengevat kunnen zeggen dat ik meer dan ooit investeer in mezelf. Mijn goede voornemens voor 2018 om te leven volgens mijn eigen regels en te onthaasten hebben dit jaar op een natuurlijke manier hun weg gevonden. Ook heb ik letterlijk meer geïnvesteerd in mezelf. Zo volgde ik eind augustus de 7-daagse online cursus #introvertlikeaboss van Charlotte van ‘t Wout. Ook volgde ik een aantal online trainingen bij New Heroes m.b.t. soft skills. Ieder waar ik mijn eigen persoonlijke inzichten uit kon halen.

De reden van dit alles? Practise what you preach. Ik sta volledig achter het creëren van jouw persoonlijke definitie van succes en geluk. Dat je in je leven kiest voor hetgeen waar jíj blij van wordt. Ook als anderen dit misschien niet helemaal begrijpen. Het is belangrijker dat je succesvol en gelukkig bent dan dat je dit alleen oogt in de ogen van anderen. Ik ben nu dan ook heel benieuwd:

Welke positieve veranderingen heb jij de afgelopen tijd gemaakt? Of welke positieve veranderingen zou je graag willen maken?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER6 reacties


  28 september 2018

  Wat een mooi artikel! Goed om te lezen dat je een aantal dingen anders hebt gedaan en dat het voor jou heel goed werkt. Ik moet zeggen dat ik het ook heel fijn vind om mijn Instagram op te ruimen, haha! Met de 6-urige werkdag moet ik ook maar eens gaan experimenteren, ik ga vaak door tot ‘s avonds laat…  28 september 2018

  Heerlijk zeg! Ik sluit me helemaal bij jou aan! Mijn werkdag is ook nooit langer dan mijn to-do list voor die dag. En dankzij #productiviteitonfleek zijn ze nu ook veel efficienter, dus dat is lekker! Met insta doe ik hetzelfde als jij. Ik val niet per se meer op mooie feeds. Maar ik ben een beetje overboard gegaan met het volgen van nieuwe mensen, dus ik heb nu alleen maar hele gemotiveerde vrouwelijke ondernemers in mijn feed en nu word ik een beetje motivatie-moe :) Binnenkort maar weer eens een bezem erdoorheen dus. Soms wil ik gewoon plaatjes kijken en niet aangewakkerd worden om 21.00 uur ‘s avonds!  29 september 2018

  Fijn artikel om te lezen! Ik heb ook een werkdag van 6u en dat werkt voor mij ook véél beter. Kan me zelfs niet inbeelden dat ik nog terug zou willen naar 8u. En verder deed ik laatst ook een Instagram opruiming. Heb denk ik 250 accounts ontvolgd. Ik keek ook vooral naar of ik erdoor geïnspireerd raak of blij van word en dat bleek bij veel accounts niet zo te zijn. Voelt wel fijn en frisser zo!  29 september 2018

  Wat enorm goed van je zeg en ik sluit me ook helemaal bij je aan.. een werkdag minder heb ik ook voor gekozen en hierdoor krijg ik veel meer rust in mijn hoofd. Ik kan op die dag heerlijk werken aan mijn blog zonder stress. Lukt het die dag niet, dan heb ik altijd de zaterdag nog! Leuke foto’s heb je ook gemaakt, fijn weekend!  1 oktober 2018

  Ik merk het aan je en dat is zo goed! Sinds je boek ben je kritischer gaan kijken naar alles en dat heeft echt positief voor je uitgepakt vind ik. Je gunt jezelf daardoor nu ook veel meer en dat is alleen maar goed. Ik ben blij voor je dat je deze stappen gezet hebt <3  2 oktober 2018

  Tot voor kort had ik een werkdag van 8u met een halfuur pauze. Dodelijk was dat voor mij. Ik kwam ‘s avonds thuis, helemaal uitgeblust en nergens nog zin in. Een werkdag met 6u zou mij ook beter uitkomen, maar helaas heb je dat niet altijd voor het kiezen. Toch niet als je voor een baas werkt.