#productiviteitonfleek van C Academy: de meest waardevolle lessen die ik leerde van Charlotte van 't Wout
10/09/2018


#productiviteitonfleek charlotte van 't wout c academy productiviteit tips instagramcursus c academy

Na met veel plezier de Instagramcursus #introvertlikeaboss te hebben gevolgd, besloot ik mezelf ook #productiviteitonfleek van Charlotte van ‘t Wout cadeau te doen. Deze module van C Academy leert je om productiever en efficiënter te werken, zodat je meer focus en balans vindt en de dingen doet die er echt toe doen. In dit artikel deel ik mijn meest waardevolle lessen die ik van deze cursus leerde.

#productiviteitonfleek charlotte van 't wout c academy productiviteit tips instagramcursus c academy

#productiviteitonfleek

Chaos in je dag? Lukt het je niet om focus en structuur aan te brengen? De hele dag druk en tóch ‘s avonds het gevoel dat je niks hebt gedaan? This one is for you.“, zo luidde de omschrijving van #productiviteitonfleek. Een 10-daagse cursus à €35.- (incl. twee livesessies en een e-book) die volledig via Instagram te volgen was. Hoewel ik mezelf op werkgebied absoluut niet chaotisch vind, was mijn aandacht wel meteen getriggerd. Met name de baas blijven over mijn eigen agenda kan een behoorlijke opgave zijn. Ik hoopte beslist wat te kunnen opsteken van Charlotte die niet alleen journalist is, maar ook met SPOT verschillende ruimtes verhuurt. And I did! Hieronder deel ik de meest waardevolle lessen die ik leerde.

Wees de allerbeste en strengste PA voor jezelf

“Ik ga er altijd vanuit dat mijn agenda belangrijker is dan dat van andere mensen”, was één van de dingen die Charlotte meegaf tijdens de cursus #productiviteitonfleek. Nu hoor ik je denken: dat is ook niet aardig. Toch vond ik het een heel fijne les. Ook Charlotte was altijd iemand die -net als ik- de leiding aan anderen overliet wanneer ze wilden afspreken (“Wanneer kan jij?” of “Zeg jij het maar”). Met als gevolg dat je versprokkelt over de week losse afspraken hebt staan. Afspraken die ook nog eens midden op de dag vallen en zo je workflow verstoren.

Door de allerbeste en strengste personal assistent voor jezelf te zijn neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen agenda. Hierbij is het belangrijk dat je ook specifiek de tijd aangeeft die je hebt. Deze laatste regel pas ik al langere tijd doe en geloof me: het is zó fijn. Wanneer je tijdens het maken van de afspraak aangeeft dat je een uur de tijd hebt, is het tijdens de afspraak zelf ook veel makkelijker om je eigen grens aan te geven. “Zoals je eerder hebt aangegeven…” moet je immers na een uur weer gaan. En ‘even afspreken of we iets voor elkaar kunnen betekenen’? Dat kan ook door te bellen.

#productiviteitonfleek charlotte van 't wout c academy productiviteit tips instagramcursus c academy

Werk met themadagen

Nog een fijne tip vind ik het feit dat Charlotte werkt met themadagen. Zo staan maandagen voor haar in het teken van de administratie, woensdag zijn voor haar bedrijf SPOT en op vrijdag voert ze coachinggesprekken. Of dit soms niet door elkaar loopt? Natuurlijk. Door het aanhouden van deze themadagen ervaart Charlotte echter wel meer focus. Het is absoluut iets waarmee ik ook wil experimenteren. Of dagdelen met verschillende thema’s, bijvoorbeeld. Dit houd je werkzaamheden overzichtelijk.

Een andere reden om met themadagen te werken, is dat het een evaluatiemoment is voor jezelf. Door je werkzaamheden op te delen in verschillende thema’s vind je sneller een patroon hoeveel tijd je waaraan kwijt bent. En of de thema’s in je werkzaamheden wel overeenkomen met hetgeen waar je qua carrière naartoe wilt (zie ook: ‘Beschrijf je leven over drie jaar en baseer hier je keuzes op’). Het is namelijk ook hét moment om een dag(deel) vrij te boeken in je agenda om aandacht te besteden aan een nieuw project waar je anders nooit eerder aan toekwam.

Welke taak kun je nú doen, zodat je de hele dag trots en blij bent dat je dat hebt gedaan

Soms kun je op een dag zoveel verschillende dingen en lopen er zoveel zaken door elkaar heen dat je je aan het einde van de dag helemaal niet voldaan voelt. Eerder opgejaagd omdat je na een drukke dag voor je gevoel nog steeds achter de feiten aanhobbelt. Herkenbaar right? Een mooie tip die Charlotte op dit gebied meegaf is: bedenk welke taak je nú kunt doen, zodat je de hele dag trots en blij bent dat je dat hebt gedaan. Doe deze taak meteen aan het begin van de dag. Zo begin je de dag met een fijn gevoel en hoe de dag ook loopt: je hebt in ieder geval die ene taak succesvol afgerond.

#productiviteitonfleek charlotte van 't wout c academy productiviteit tips instagramcursus c academy

Beschrijf je leven over drie jaar en baseer hier je keuzes op

Nog een waardevolle les die Charlotte meegaf, was dat het belangrijk is om je keuzes te baseren op waar je naartoe wilt groeien. Vaak raak je zo ondergesneeuwd door dagelijkse taken dat je het grotere (toekomst)plaatje uit het oog verliest. Terwijl dit plaatje juist kan helpen om effectievere keuzes te maken en productiever te werken. Als je namelijk duidelijk voor ogen hebt waar je naartoe wilt, kun je hier je keuzes op baseren. En vervolgens je energie en focus steken in deze werkzaamheden.

Heb je (nog) geen idee hoe je leven over drie jaar eruit zal moeten komen te zien? Omschrijf dan een recente ideale werkweek of dag die je hebt gehad, tipt Charlotte. Wat was de reden waarom deze dag of week zo fijn was? Deze situatie kan namelijk ook veel verklappen over wat belangrijk voor je is en waar je naartoe wilt. Al is het maar omdat je altijd wel zulke weken of dagen zou willen hebben.

Verfrissende inzichten en praktische tips

Ook dit keer heb ik weer intens genoten van de Instagramcursus van Charlotte van ‘t Wout. Net zoals bij #introvertlikeaboss was ook deze cursus weer gevuld met verfrissende inzichten, fijne wijsheden en praktische tips die direct toepasbaar zijn. De cursus #productiviteitonfleek gaf de ruimte om er datgene uit te halen wat bij jou past. Bovenstaande lessen waren het meest waardevol voor mij, maar Charlotte sprak bijvoorbeeld ook over uitstelgedrag, perfectionisme, e-mailmanagement en gewoontes om je productiviteit een boost te geven.

Mocht je interesse hebben in deze thema’s, kan ik dus absoluut aanraden om deze cursus te volgen. Wanneer de eerstvolgende editie van #productiviteitonfleek zal worden gegeven is nog niet bekend, maar je vindt hier een overzicht van de modules en eventuele startdata. Zo heeft Charlotte al verklapt dat de eerstvolgende editie van #introvertlikeaboss in november zal plaatsvinden. Nog zo’n aanrader!

Waren jullie al bekend met de Instagramcursussen van Charlotte van ‘t Wout? Wat is jullie indruk van #productiviteitonfleek?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER2 reacties


    10 september 2018

    Dat klinkt zeker als een heel fijne cursussen. Alleen al dit zijn 3 nuttige tips! Zo leuk ook dat deze cursus via Instagram werd gegeven. Ideaal!    10 september 2018

    Jaaa! Deze cursus heb ik ook gevolgd en ben nog bezig om van alles uit te schrijven, maar ik heb hier zoveel aan gehad. Echt een aanrader. Daarnaast ben ik sowieso een beetje een Charlotte fan geworden :)