The Self-Made Summit 2019: de 6 belangrijkste lessen die ik heb geleerd
12/03/2019


the self-made summit hashtag workmode pakhuis west amsterdam emilie sobels

Op donderdag 7 maart 2019 was de allereerste editie van The Self-Made Summit in Pakhuis West te Amsterdam. Een initiatief van één van mijn favoriete female leaders Emilie Sobels, founder van Hashtag Workmode, om ambitieuze vrouwen uit allerlei vakgebieden met elkaar te verbinden. Het was zonder twijfel een ontzettend inspirerende dag en ik wil graag 6 belangrijke lessen delen die ik heb geleerd. 

The Self-Made Summit

the self-made summit hashtag workmode pakhuis west amsterdam emilie sobels tessa duste

Fotografie: Anouk Fotografeert

Schaal terug naar iets wat jou motiveert. En breng daar verandering teweeg.

“Er zijn zoveel problemen in de wereld dat velen van ons zich hierdoor overweldigd voelen”, aldus Tessa Duste (CEO at Hrbs & Founder at MOSS). “Ik wil je hierbij dan ook verlossen van de verplichting om een groots probleem zoals klimaatverandering op te lossen. Schaal daarentegen terug naar iets wat jou intrinsiek motiveert. En breng daar verandering teweeg. Dit kan met het milieu te maken hebben, maar bijvoorbeeld ook iets sociaal-cultureels. Als we namelijk allemaal een positieve verandering teweeg brengen bij iets wat ons aan het hart gaat, laten we vanzelf een mooiere wereld achter.” Het enige wat ik hierop kon zeggen is: amen!

Verander je slaapformule 

Eén van de meest praktische talks was afkomstig van Els van der Helm (founder of Shleep) die veel mooie inzichten bood op het gebied van slaap. Eén van de beste tips die zij haar publiek meegaf? “Reverse the formula. Start with the hours you really need for sleep. Then fill in the rest of your day“, aldus Els. De meesten van ons delen namelijk onze tijd zo in dat slaap vaak helemaal onderaan de prioriteitenlijst komt te staan. Zonde, omdat slaap daadwerkelijk een grote invloed heeft op o.a. je productiviteit en geluksgevoel. Nog een ander grappig feitje: bij een gezond slaappatroon zou je tussen 5 tot maximaal 30 minuten in slaap moeten vallen. Ik doe er -helaas- langer over. En jullie?

the self-made summit hashtag workmode pakhuis west amsterdam emilie sobels

Fotografie: Anouk Fotografeert

Houd witruimtes over in je agenda

Zoals jullie weten vind ik het ontzettend leuk om te plannen en durf ik (nu ;-)) best hardop te zeggen dat ik dit goed kan. Toch gaf één van de sprekers -helaas durf ik zo één, twee, drie niet meer te zeggen wie- een heel sterke tip: vergeet niet om witruimtes in je agenda te plannen. Wat ik -en ik vermoed veel mensen met mij- namelijk doen is direct achter elkaar taken inplannen. En ondanks dat je netjes je reistijd en administratieve taken in je agenda noteert, kan je planning hierdoor alsnog erg verstikkend aanvoelen. Door je agenda te voorzien van witruimtes, bijvoorbeeld een kwartier tussen twee taken in, ontstaat er meer lucht en hierdoor meer rust in je dag. Iets wat ik zeker wil toepassen!

Wees assertief in keuzes maken. Anders maakt iemand anders een keuze voor jou.

Zowel Adine Tjeenk Willink (co-founder Nimbles) als Heleen Lameijer (SEH arts en wetenschapper) hadden het thema ‘lef’ als rode draad voor hun talk. Zo sprak Adine in haar talk over het belang van keuzes maken vanuit kracht en niet uit angst. “Ik geloof in assertief keuzes maken”, aldus Adine. “Als jij namelijk geen keuze maakt, doet een ander dit wel voor jou. Wil je dat? Als je je niet laat leiden door angst, kan ik je beloven dat je ook geen spijt hebt.” Ook Heleen onderstreepte het belang van lef op de werkvloer. Hierbij gaf ze aan hoe belangrijk het is om in je eigen kracht te staan en jezelf te durven zien als expert. “Als ik het zelf niet geloof: wie dan wel?”

the self-made summit hashtag workmode pakhuis west amsterdam emilie sobels

Fotografie: Anouk Fotografeert

Work-life balance is een mythe

Tijdens een Q&A met Lucy Woesthoff (Founder Dromenjager & Creative Director) en Sanny Verhoeven (founder Sanny Zoekt Geluk) was het ‘work-life balance’ een prominent topic. De conclusie? Work-life balance is een mythe. “De verhouding tussen werk en privé is nooit gelijk”, vertelde Sanny. “De ene week besteed ik meer tijd aan mijn werk, een andere week meer aan mijn vriendinnen of ouders. Het heet niet voor niets balanceren.” Ook Lucy Woesthoff beaamde dit en vulde aan: “Voor mij gaat de regel ‘kwaliteit boven kwantiteit’ echt op. Ik maak soms lange dagen, maar wanneer ik bij mijn kinderen ben ligt mijn volledige aandacht bij hen.”

the self-made summit hashtag workmode pakhuis west amsterdam emilie sobels

Perception is reality. Zorg dat je gezien wordt zoals je gezien wilt worden.

De laatste talk van The Self-Made Summit was afkomstig van Nancy Poleon (founder BrandedU) en wát een knaller van een afsluiter was dat. Nancy werkte jarenlang als marketingmanager van BMG in Londen en hielp muzikanten als Britney Spears, Alicia Keys, Pink en Prince (to name a few…) het podium op. In haar talk deelde ze het belang van een sterk personal brand. Eén van de belangrijkste lessen die ze het publiek meegaf? Perception is reality. “Zorg dat je gezien wordt, zoals je gezien wilt worden”, gaf Nancy mee aan het publiek. “Een brand is gebaseerd op jouw kernwaarden. Wie jij vanbinnen bent. Vraag jezelf dus af waar je om bekend wilt staan en draag dit pro-actief uit. Datgene wat jou uniek maakt, maakt jou relevant.”

Iets om naar uit te kijken…

Het moge duidelijk zijn dat The Self-Made Summit zeer geslaagd was. Naast alle inspirerende talks werden alle bezoekers de gehele dag door voorzien van verschillende dranken, een vegetarische of vegan lunch, talloze snacks en ook leuke aanvullende activiteiten, zoals een workshop van BloomOn. Daarnaast werd de de dag afgesloten met een gezellige (netwerk)borrel, maar in alle eerlijkheid was ik tegen die tijd zó moe van de gehele dag door luisteren en kletsen dat ik lekker naar huis ben gegaan. Maar zonder twijfel met een glimlach op mijn gezicht. Hoewel ik voor deze editie was uitgenodigd, heb ik inmiddels zelf al voor volgend jaar een kaartje gekocht. Yes, je leest het goed: op donderdag 23 april 2020 vindt namelijk de tweede editie van The Self-Made Summit plaats en -direct een tip voor jullie- er geldt tot 1 april 2019 nog een speciaal Early Bird-tarief. Ik heb er nu al zin in!

Wat is jouw indruk van The Self-Made Summit? Wat vinden jullie de mooiste les?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER5 reacties


  12 maart 2019

  Wauw, dat klinkt zeker als een tof, inspirerend en leerzaam event! Prachtige lessen die je opnoemt! Vooral dat punt van je slaapritme is best wel een eye-opener. Slapen schiet er bij mij ook weleens deels bij in als ik een drukke dag heb, terwijl het best wat heeft om van slapen juist je prioriteit te maken. Ook het punt van zelf keuzes maken en assertief zijn, is een goede. Juist in het werkzame leven is een dosis lef en assertiviteit nooit verkeerd.  12 maart 2019

  SUPER INSPIREREND! Wat een mooie lessen. Bedankt voor dit artikel, ik heb het via Instagram een beetje gevolgd. Grappig, die slaapregel heb ik al wel toegepast. Maar die witregel-in-je-agenda-tip: slim! Ga ik ook toepassen!  12 maart 2019

  Fijn artikel en onwijs inspirerend zeg. Erg mooie lessen, vind het fijn dat je deze ook met ons deelt. Ik heb zelf ook gemerkt dat een goed slaapritme echt essentieel is en ik zorg er dan ook echt voor dat ik voldoende slaap krijg.  12 maart 2019

  Wauw, wat lijkt me dit een enorm inspirerend event! Heel tof dat je er een artikel over schrijft! Ik slaap meestal ook niet binnen een halfuur, maar ik probeer wel echt genoeg te slapen als die mogelijkheid er is.  16 maart 2019

  Leuk je daar gezien te hebben, Femke! Het was zo inspirerend, hè, die dag! Ik heb er ook onwijs van genoten en heb heel veel geleerd. Tot volgend jaar! X