Fotograferen met smartphone: 5 tips om nóg mooiere foto's te maken
13/08/2019


fotograferen smartphone tips

Hoewel je natuurlijk met een spiegelreflexcamera mooiere foto’s schiet, werkt dit in de praktijk natuurlijk knap lastig. Het is immers een groot ding om mee te slepen. Daarom maak ik graag ‘even snel’ een foto met mijn mobiel als ik een weekendje weg ben of op vakantie ga. In dit artikel deel ik mijn favoriete tips waarmee je je mobiele foto’s vandaag nog kunt verbeteren.

Fotograferen smartphone
fotograferen smartphone tips

1. Maak de lens van je mobiele camera schoon

Het ligt misschien voor de hand, maar dit is misschien wel één van de meest gemaakte fouten die ik om mij heen zie gebeuren. En dat is zonde, want een vieze lens verpest in de basis al (de kwaliteit) van de foto. Zelfs vegen die voor het oog nauwelijks zichtbaar zijn, kunnen zorgen voor een vage foto. Als je één ding gaat onthouden van dit artikel, laat het dan dit zijn: maak altijd de lens van je mobiele camea schoon wanneer je een foto wilt maken. Al-tijd. Een mini-poetsbeurt met de zoom van je jurk of mouw is vaak al voldoende.

2. Fotografeer met je ogen

Nóg een fout die ik vaak zie gebeuren: mensen die niet goed kijken voordat ze een foto maken. Ik heb gaandeweg geleerd te fotograferen met mijn ogen. Oftewel: eerst goed naar de scène kijken, de hoek bepalen en dan pas een foto maken. De meeste foto’s worden logischerwijs vaak op ooghoogte gemaakt. Dit levert echter niet altijd de mooiste foto’s op. Soms kan een scène je verrassen door even door je kniëen te gaan of ergens op te gaan staan. Dit klinkt misschien als veel werk, maar het is slechts een investering van een paar seconden.

fotograferen smartphone tips

3. Maak optimaal gebruik van de functionaliteiten van je mobiel

Wat voor een spiegelreflexcamera geldt, gaat ook op voor een mobiel: de standaardmodus levert prima foto’s op, maar speel de functionaliteiten en je krijgt het mooiste effect. Zo heeft mijn iPhone 8 plus, net zoals iPhone Xs, een heuse ‘portretmodus’. Hiermee kun je met je mobiel foto’s maken met een mooi scherpte – diepte effect. Dit heeft mij tot nu toe de mooiste beelden opgeleverd. Ook kun je bijvoorbeeld spelen met de inval van het licht en focus door op het scherm te tikken. Heel handig!

4. Speel met de foto door deze bij te snijden

Heb je (al) een foto gemaakt? Speel eens met de compositie door de foto bij te snijden. Dit is een tip die ook terugkwam in het boek Picture Perfect van Iep Bergsma. Door een foto nét wat anders uit te snijden -bijvoorbeeld door het onderwerp van het midden af te brengen- kan er soms een totaal nieuwe scène ontstaan. Pin jezelf dan ook niet vast op de zelfgekozen compositie en speel hiermee om tot het mooiste resultaat te komen.

fotograferen smartphone tips

5. Maak gebruik van presets

Al eerder schreef ik over mijn liefde voor Adobe Lightroom Presets. Adobe Lightroom Presets zijn voorinstellingen voor de bewerking van een foto en persoonlijk vind ik ze echt onmisbaar wanneer je je foto gaat onmisbaar. Het geeft je foto net die laatste boost om de gefotografeerde scène écht tot leven te laten komen. Aanrader!

Wat zijn jullie favoriete tips om mooie foto’s te maken met je mobiel?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER

Fotografie: Studio Wonderful

Advertorial5 reacties


  13 augustus 2019

  Ik maak al mijn foto’s met mijn smartphone, dus leuk om te lezen hoe jij dit aanpakt! Ik kan inmiddels ook niet meer zonder lightroom en snijd altijd nog wel wat bij aan een foto. De cameralens schoonvegen is ook een gewoonte die ik me laatst heb aangeleerd. Verder heb ik geen andere tips denk ik zo!  13 augustus 2019

  Stap 1… ALTIJD als ik met iemand anders zijn telefoon een foto wil maken, is de lens vies en dan kijken ze mij gek aan als ik die schoonmaak haha. Leuke tips :D  13 augustus 2019

  Handige tips! Mijn lens schoonmaken doe ik eigenlijk nooit… *schaam*  15 augustus 2019

  Ah wat een handige tips! Nu heb ik een iPhone 6s Plus, en deze heeft nog geen Portretfunctie e.d. Dus wanneer ik een nieuw mobiel aanschaf *rent naar de winkel* zal er een hoop veranderen voor mij, haha. Dat gaat veel mooiere foto’s opleveren!  1 september 2019

  Ik maak uitsluitend foto’s met mijn smartphone (ben er wel over aan het nadenken om een spiegelreflexcamera aan te schaffen) dus heel fijn om te lezen hoe jij het aanpakt. En superhandige tips ook, thx daarvoor!