Een nieuw decennium: terugblik op de afgelopen tien jaar
31/12/2019


terugblik 10's een nieuw decennium

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Dat is wat ons te wachten staat in 2020. Maar eerst een beknopte terugblik op de afgelopen tien jaar. Mijn eerste tien volwassen jaren. Gevuld met hoogtepunten, maar ook tal van momenten waarop de realiteit van het leven keihard op de deur bonkte.

Early 10’s

De early 10’s waren behoorlijk lief voor mij. Zo studeerde ik in 2010 af aan de middelbare school. Een deel van mij kan zich haast niet voorstellen dat dit alweer tien jaar geleden is. Tegelijkertijd voelt deze periode bijna als iets uit een vorig leven. Wat jullie? De early 10’s was de periode waarin ik mijn Bachelor of Arts en Master of Science op het gebied van Communicatie- en Informatiewetenschappen behaalde en veel fijne mensen ontmoette zoals Donna, Tedje, Shifra, Joli, Carlijn en Emma. Stuk voor stuk mag ik hen goede vriendinnen noemen en dat maakt me best een beetje trots.

Terugblik 2 defterugblik 10's

Nog meer fijne dingen

Ook liep ik stage bij Fashionchick Girls (toen nog: Fashionista) en Glamour, en besloot ik in 2015 voor mezelf te beginnen. Een ongelofelijk spannende stap, maar een keuze waar ik nog elke dag waanzinnig blij mee ben. En misschien nog wel het belangrijkste: in de early 10’s kregen Roy en ik een relatie, gingen we samenwonen, kochten we ons eerste koophuis én adopteerden we Wikkie en Nox. Wat zou mijn leven zijn zonder hen, right?

terugblik 10's

Roerige jaren

Naast fijne reizen naar o.a. New York City (in mijn eentje – weten jullie nog?!), Bali, Boedapest en een fantastische rondreis aan de USA Westcoast Roadtrip, waren de laatste jaren vooral enorm roerig. Ik kampte met mentale problemen. Angsten en hyperventilatie-aanvallen slopen er steeds vaker in. Toen ik zelfs tijdens een vakantie op Griekenland kampte met een hyperventilatie-aanval, wist ik: dit kan zo niet langer. Ik besloot hulp te zoeken bij een coach en moest concluderen dat ik kampte met een quarterlife crisis. Een term die regelmatig aanleiding was voor grapjes en zelfs haatopmerkingen, maar voor mij in deze periode brute realiteit. Lichtpuntje uit deze periode: er volgde een boek. Fuck the quarterlife crisis. Waar ik nog steeds enorm trots op ben.

terugblik 10's

De realiteit van het leven drong zich in de 10’s steeds harder aan. Ik verloor geliefde familieleden, werd geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven en kreeg ook zelf pittig nieuws te verwerken. Tegelijkertijd zijn het ook juist deze ervaringen geweest die me meer dan ooit hebben doen beseffen wat belangrijk voor me is. Verbinding. Verbinding met de mensen om mij heen. En vooral hetgeen te doen wat nú goed voelt. Wellicht de reden waarom mijn haren de afgelopen tien jaar ook de kleuren roze, blauw, peach en ginger hebben gezien ;-)

Op naar het volgende decennium

Eén ding is zeker: de 10’s zaten bomvol verrassingen. Grote en kleine verrassingen en goede en slechte. Van ontmoeting met Demi Lovato tot een (waanzinnig lekkere!) high tea van dik 200 pond bij Sketch in Londen. En van een vader – dochtertrip naar Kopenhagen tot mijn zus in de echt mogen verbinden als trouwambtenaar. Top of mind zou ik nog wel 28 dingen meer kunnen benoemen, maar daar zal ik jullie op deze laatste dag van 2019 niet mee vervelen.

En nu: op naar het volgende decennium! Het zal jullie vast niet verrassen dat ik geen specifieke voornemens heb voor 2020. Net als vorig jaar wil ik mezelf niet opleggen dat 2020 per se ‘mijn jaar’ moet worden. Hopelijk doen jullie dit ook niet. Het enige waar ik meer van hoop te krijgen in 2020 -en de jaren die volgen- zijn nóg meer fijne momenten met de mensen om mij heen. Dát is voor mij ultiem geluk. En misschien wel de belangrijkste les die ik meeneem uit de ’10’s.

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen tien jaar? Wat is de belangrijkste les die jullie meenemen?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER12 reacties


  31 december 2019

  Leuk om te lezen! We zijn ongeveer even oud en ik herken veel highlights uit jouw 10 jaar. Mijn belangrijkste les is denk ik wel dat niet alles loopt zoals je zou willen en dat dat ook helemaal oké is.


  Femke Kamps

  31 december 2019

  Ah, wat leuk om te lezen! En wat een mooie les ook. Die is ook zeker in mij leven van toepassing geweest. Fijne jaarwisseling! X  31 december 2019

  Ik volg je al jaren, grappig dat die allereerste dingen in je overzicht ook nog vers in mijn geheugens staan. In 2020 wil ik mijn uitgavepatroon veranderen, nog minder spullen en kleren kopen en meer geld (be)sparen voor leuke weekendjes weg.


  Femke Kamps

  31 december 2019

  Wauw, wat bijzonder om te lezen! En wat een onwijs mooie voornemens voor 2020. Ik hoop dat je een mooi jaar tegemoet gaat met veel leuke weekendjes weg <3  31 december 2019

  Lief <3 Ben blij dat ik je heb leren kennen! En wat ben ik trots op wat je allemaal hebt bereikt en wie je bent als mens. Love you!


  Femke Kamps

  31 december 2019

  Zo lief! Ik ben ook zó blij dat je in mijn leven bent gekomen <3  31 december 2019

  Wat mooi, zo’n uitgebreide terugblik op het hele decennium. En wat is er veel veranderd! En wat mooi wat deze 10 jaar je allemaal hebben gebracht, inclusief liefde, een huis, twee poezelige liefdes en een eigen boek. Ik hoop dat het nieuwe decennium je heel veel moois zal brengen en een stukje minder roerigheid <3
  Mijn belangrijkste les is dat je altijd meer kunt dan je denkt. Zelfs als anderen je vertellen dat dat niet zo is.  2 januari 2020

  Wat leuk en goed om te lezen, je bent een mooie en inspiratievolle vrouw. Ik lees altijd met veel plezier je artikelen! maar wat een mooie en uitgebreide terugblik heb je genomen. Ik wens jou en je vriend ook een gelukkig en liefdevol 2020.  2 januari 2020

  Wat leuk en goed om te lezen, je bent een mooie en inspiratievolle vrouw. Ik lees altijd met veel plezier je artikelen! maar wat een mooie en uitgebreide terugblik heb je genomen. Ik wens jou en je vriend ook een gelukkig en liefdevol 2020.  3 januari 2020

  Heel leuk dit! M’n afgelopen tien, met name de laatste vijf, waren vrij heftig. Ik lijk ook wel een heel ander mens nu, haha. Best bijzonder om over na te denken. :-) M’n grootste les is wel dat je vooral moet doen wat goed is en voelt voor jou. Ik zorg echt voor mijn eigen geluk.


  Femke Kamps

  7 januari 2020

  Dit kan ik me he-le-maal voorstellen! Je hebt ook onwijs grote stappen gemaakt. Een heel passende en inspirerende les heb je mogen meenemen <3  7 januari 2020

  Wat leuk zo’n overzicht! En wat heb je veel gedaan!