Je moet bijna niks van Lianne Keemink | Recensie
05/02/2020


Je moet bijna niks Lianne Keemink recensie review boekrecensie

Het boek Je moet bijna niks van Lianne Keemink stond al ruim een jaar op mijn verlanglijstje. Toen Lianne pas geleden haar tweede boek aankondigde (Dingen anders doen), werd het gênant. Ik moest en zou dat eerste boek lezen. Gelukkig vond ik het boek tijdens de feestdagen onder de kerstboom.

Je moet bijna niks

Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dikke xx maanden overspannen thuiszitten. In JE MOET (bijna) NIKS leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhulp. Dit boek gaat over het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en Echte Liefde. Het bevat héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindful van wordt. Om jou te helpen. Hoef je dat zelf niet meer te doen.

Zoals de synopsis doet verklappen deelt Lianne, onder sommigen beter bekend als The Self-Help Hipster, haar mooie inzichten en lessen aan de hand van haar leven. De vele persoonlijke voorbeelden maakt het boek (en Lianne!) vanaf de start onwijs relatable. De vele bezoeken aan de bibliotheek en die onbrekende wiskundeknubbel. Het leek alsof ik over mezelf aan het lezen was. Al heb ik me -in tegenstelling tot Lianne- nooit meer écht kunnen herstellen en bleef ik wél onvoldoendes voor wiskunde halen. Consistent wel.

Je moet bijna niks Lianne Keemink recensie review boekrecensie

Ontnuchterende realitycheck

Zelfspot en humor zijn terugkerende gasten in dit boek. Twee elementen die door mij zeker warm werden verwelkomd. Of dit boek alleen grappen en grollen is? Beslist niet. In het tweede deel van het boek gaat Lianne meer in op concrete thema’s en haar (opgedane) kennis op dit gebied. Dit levert waardevolle, concrete, maar vooral relativerende inzichten op die je direct aan het denken weten te zetten.

Je moet bijna niks Lianne Keemink recensie review boekrecensie

Zijn alle inzichten even baanbrekend? Nee, maar dit is ook niet nodig. Ze zijn namelijk wel voor het eerst op Lianne’s nuchtere wijze gebracht. En dat is heerlijk. Ook de ‘zwerigheidsschaal’ is in het tweede deel een ontzettend grappige, relativerende en sterke toevoeging. Dit maakt Je moet bijna niks een ontnuchterende realitycheck. Want even: ben je al niet de beste versie van jezelf? En ja: de fijne bonus is natuurlijk de verwijzing naar mijn boek Fuck the quarterlife crisis. Lief!

Je moet bijna niks van Lianne Keemink is verkrijgbaar voor €20,- bij o.a. Bol.com. Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit boek?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER7 reacties


  5 februari 2020

  Een lekker nuchter zelfhulpboek? Dat klinkt me als muziek in de oren! En hoe tof dat Lianne jouw boek vermeldt! :)  5 februari 2020

  Oeh, ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek! Ik ben zelf behoorlijk nuchter, haha, dus dit klinkt echt als iets voor mij! ;-)  5 februari 2020

  Deze wil ik ook graag nog eens lezen, klinkt erg leuk!  5 februari 2020

  Ik ben nieuwsgierig, de volgende keer bij de Bieb even kijken of ze deze ook hebben.  5 februari 2020

  Lijkt mij een heerlijk boek thanks for sharing, ik ga deze even op mijn wishlist plaatsen.  10 februari 2020

  Klinkt als een heel leuk boek! Ik heb het op mijn nog-te-lezen-lijstje gezet!  11 februari 2020

  Ik heb hem op mijn lijst gezet, dit moet een leuk boek zijn!