Mobiele fotografietips winter: handige trucs voor mooie foto's
06/01/2017


fotografie-winter

Nu ik écht niet meer zonder handschoenen op de fiets kan stappen, is het voor mijn gevoel officieel winter. Een gevreesde periode voor fotografieliefhebbers, want in deze donkere periode is het ook lastiger om mooie foto’s te maken met je mobiele telefoon. Wil jij ook in de winter mooie, lichte foto’s te maken? Deze mobiele fotografietips voor in de winter helpen je op weg. 

Wanneer je net als ik in het bezit bent van een iPhone 6 of iPhone 7 weet je dat het geen afbreuk zal doen aan je foto’s om zo nu en dan naar je mobiele camera te grijpen om je filmrol nóg voller te schieten. Ook niet in de winter. Wil je je foto’s nét dat laatste (Instagram-waardige) zetje geven? Dit zijn mijn favoriete tips.

Mobiele fotografietips winter

KIES HET PERFECTE TIJDSTIP
In de winter is het beste tijdstip om foto’s te maken vaak tussen 10:00 tot 15:00. Dit is het moment dat de zon op z’n hoogst staat, en er dus de meest natuurlijke lichtinval is. Een pré van de winter: vaak is de natuurlijke lichtinval in deze periode op z’n mooist, omdat deze niet zo ‘hard’ is en vaak een blauwe ondertoon heeft. Is het vanwege school of werk onmogelijk om binnen dit tijdsbestek foto’s te maken? Overweeg dan om te investeren in goede studiolampen.

MAAK GEBRUIK VAN KLEUR
Om je foto’s in de winter lichter te doen ogen, is het gebruik van (veel) kleur vaak een must. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van originele achtergronden voor fotografie (lees: craft papier of plakfolie) of props om je foto wat leuker te maken. Hoe meer kleur je gebruikt in je foto, hoe minder duister deze zal ogen. En ja: dat wil je.

EDITEN
Zoals jullie inmiddels vast wel weten ben ik dol op fotografie apps. Zo ontdekte ik laatst Adobe Photoshop Fix. Een gratis(!) app voor zowel mensen met een iPhone 7 (of iOS an sich) als met een Android besturingssysteem. Hiermee kun je niet alleen oneffenheden in je foto kunt corrigeren, maar bijvoorbeeld ook de tint van je foto kunt aanpassen. Erg praktisch wanneer je je foto bijvoorbeeld wat warmer wilt maken qua tint (want: winter) of de natuurlijke lichtinval überhaupt wilt corrigeren. Want eerlijk: soms kan deze ook nogal grijs zijn.

En hé, het is natuurlijk helemaal niet erg als je foto’s soms wat donkerder of grauwer uitpakken dan gehoopt. Maak hier juist gebruik van. Zo is de winterse periode perfect om foto’s te maken van chocolademelk, fluffy sokken en de vrolijke lampjes aan de muur die er nog hangen als aandenken aan de feestdagen. Eigenlijk is fotograferen in de winter helemaal zo erg nog niet.

Wat zijn jullie favoriete mobiele fotografietips voor in de winter? Hebben jullie nog handige tips?

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER

Dit is een gesponsord artikel29 reacties


  6 januari 2017

  Handige tips! Ik heb nu vakantie, dus probeer nu alvast zoveel mogelijk foto’s vooruit te maken. Straks als ik moet werken lukt het niet tussen 10:00 en 15:00.
  Liefde voor jouw telefoonhoesje <3


  Charlotte

  6 januari 2017

  Goede tips! Zo stom dat het altijd zo vroeg donker is in de winter, ik ben heel erg van het bloggen laat op de middag maar dat gaat nu met foto’s maken niet echt meer…


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Ik herken het enorm! Het is zo fijn dat ik overdag foto’s kan maken als ik thuis aan het werk ben :-)  6 januari 2017

  Fijne tips! Vooral de app lijkt mij heel erg handig voor het editen van de foto’s. Ik kan niet wachten tot het weer beter en langer licht is en er weer lichte foto’s gemaakt kunnen worden.


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Ik ook hoor – véél fijner :-)  6 januari 2017

  Leuk leuk! Met kerst heb ik een daglichtlamp gekregen, en dat is toch wel een tip die ik wil meegeven. Als je echt foto’s maakt voor bijvoorbeeld de blog dan is dat zo’n goede investering!
  Ik gebruik A Color Story om te editen, die vind ik echt heel fijn. Je kan met filters maar ook gewoon zelf wat aanpassen. Mooie nagellak heb je!


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Oh, welke daglichtlamp heb je? Ik ben hier namelijk wel erg nieuwsgierig naar. Oh, A Color Story heb ik inderdaad ook, maar gebruik ik helaas niet zo vaak. En dankjewel! Dit is angora cardi van Essie :-)  6 januari 2017

  Oeh, waar is je telefoonhoesje van? Heel leuk!


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Ah, dank je wel :-) Ik heb ‘m van ebay! Durf alleen zo niet uit mijn hoofd te zeggen van welke verkoper…  6 januari 2017

  Wat ene handige tips! Gelijk even die app opzoeken.


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Zeker doen, wat mij betreft echt een enorme aanrader :-)  6 januari 2017

  Fijne tips! Ik merk dat ik nu toch vaker mijn spiegelreflex erbij pak voor Instagram foto’s, haha. Het is soms gewoon zo ontzettend donker in mijn kamer, blegh!


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Dat snap ik ontzettend goed! Dat geeft je toch nét iets meer mogelijkheden qua nabewerking :-)  6 januari 2017

  Goede tips! Ik pak vaak mijn Canon en importeer dan mijn foto’s naar mijn mobiel omdat mijn foto’s met mijn iPhone vaak zo donker zijn nu. Die tip van de Adobe app ga ik zeker onthouden!


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Dat snap ik héél goed, en ik doe het eerlijk gezegd ook vaak. Dan krijg je toch nét iets mooiere foto’s :-)  6 januari 2017

  Bedankt voor de handige tips! Ik ga zeker even naar die app kijken.


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt :-)!  6 januari 2017

  Wat een fijne tips! En thanks voor de tip van de app, ben hem meteen aan het downloaden en testen :)


  Femke - Youniqueblog

  6 januari 2017

  Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt :-)  6 januari 2017

  Handige tips. Ik ben op donderdags altijd vrij dus ik probeer ook echt altijd tussen 10.00 en 15.00 te fotograferen  6 januari 2017

  Wat een fijne tips! Ik vind die van de kleur ook heel handig. En supermooi is die uitgelichte foto! Ben er nog steeds niet uit hoe je de achtergrond vaag kunt maken :’) Malou x  6 januari 2017

  Geweldige tips! Dit was net wat ik nodig had!  7 januari 2017

  Als ik met dit weer op de fiets stap worden mijn vingers letterlijk geel. Zeer appetijtelijk met zwarte nagellak.  7 januari 2017

  Handige tips! Ik ga morgen foto’s maken van mijn blog en ik ga eens proberen te spelen met de achtergronden.  7 januari 2017

  Belichting is alles, ja. En, if all else fails, dan is spelen met de brightness enzo inderdaad een goed idee.  7 januari 2017

  Joe! Ik kan niet reageren op je reactie, dus maar even zo: ik heb een daglichtlamp van VidaXL, “Studiolamp inclusief softbox 60 x 40cm”. Hij kan heel erg hoog op zijn statief dus dat is fijn. Het is even wennen want hij is enorm fel, maar je kan het licht natuurlijk ergens laten bouncen en dan is het zó fijn om mee te werken! Het licht is superblauw vergeleken met wat wij in huis hebben, maar met een goede witbalans merk je daar in je foto’s niets van. Aanrader!  8 januari 2017

  Echt heel handige tips! Zelf vind ik het licht in de winter zo ontzettend mooi op foto’s!  8 januari 2017

  Wat een fijne tips! Fotograferen met dit donkere weer kan soms echt nog lastig zijn  7 februari 2017

  Ik ga meteen op zoek naar de app! Lijkt me heel handig.