Freelance tekstschrijver: 5 vragen een paar jaar later nogmaals beantwoord
01/03/2017


freelance tekstschrijver cosmopolitan
Een paar jaar geleden beantwoordde ik 5 vragen over mijn werk als freelance tekstschrijver en het leek me leuk om dezelfde vragen ditmaal nog eens te beantwoorden. Nu ik inmiddels ruim 2 jaar officieel werkzaam ben als zelfstandig ondernemer. Is er veel veranderd? 

Freelance tekstschrijver

Hoe ziet jouw werkdag er samengevat uit?
Ik sta zonder twijfel eerder op dan twee jaar geleden. Niet veel eerder overigens, maar ongeveer een half uurtje. Niet om de laatste reden dat ik een aantal keer per week ‘s ochtends sport en de virtuele lessen die ik volg om half 8 beginnen. Ontzettend fijn vind ik dit! Als ik niet sport zit ik om 8:00 achter mijn laptop, maar zo wel dan ben ik rond 8:45 klaar. Ik maak altijd aan het einde van de dag een planning voor de volgende dag, dus ik kan op dit tijdstip ook meteen beginnen met schrijven. Meestal werk ik door tot ongeveer 12 uur en neem dan een uitgebreide middagpauze om even een aflevering van mijn favoriete serie te kijken of om naar buiten te gaan. Hierna werk ik weer door tot ongeveer 5 uur. Het ligt er een beetje aan hoe druk het is, en hoe ik me voel.

Welke voor- en nadelen heeft jouw werk?
Net als twee jaar geleden vind ik het nog steeds ontzettend fijn dat ik mijn eigen tijd kan indelen. Hier put ik echt heel veel rust uit, omdat ik de ruimte krijg om naar mezelf te luisteren en beter kan inspelen op hoe ik me voel. Natuurlijk zijn er altijd wel deadlines waar ik rekening mee moet houden, maar als freelancer is het natuurlijk niet verplicht om alleen tijdens kantooruren aan te werken. Als ik op zondagavond zin heb om te werken, dan kan dit natuurlijk ook. Het enige nadeel is dat je als freelancer vaak alleen werkt, maar: gelukkig werk ik nu alweer ruim een jaar bij Shoeby. Hierdoor heb ik een aantal dagen per week ook echt vaste collega’s, zodat ik niet alle werkdagen al pratend tegen Wikkie spendeer ;-)

In welke opzichten zou je in je werk willen of kunnen groeien?
Er zijn zonder twijfel zeker bepaalde dingen die ik qua werk nog zou willen bereiken. Ik merk ook dat ik door het opstellen van dit soort doelen altijd weer even op scherp wordt gesteld en een nieuwe reden heb om gemotiveerd achter mijn laptop te kruipen. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik momenteel achter de schermen met een groot werkproject, en dit is zeker ook één van de redenen waarom ik vele ochtenden met een ‘let’s do this!’ state of mind ontwaak. Daarnaast zou ik ook graag vaker werkgerelateerde evenementen bezoeken, maar helaas schiet dit er vanwege de al bestaande drukte er té vaak bij in. Wat ergens natuurlijk ook een goed teken is.

Wat vind je het lastigst aan je baan?
Aanvankelijk vond ik het lastig dat mensen het moeilijk vonden om te begrijpen dat ik thuis ook écht aan het werk was, maar nu heb ik hier gelukkig vrijwel nooit meer last meer van. Wel vind ik het soms lastig dat voor veel mensen freelancen nog steeds een vreemd ‘fenomeen’ is. Het is voor anderen vaak lastig om te begrijpen wat ik doe en er wordt dan ook niet snel naar gevraagd. Gelukkig heb ik een aantal vriendinnen die ook freelancen met wie ik over dit onderwerp eindeloos kan praten, maar toch vind ik het jammer dat het vaak zo’ n onbegrepen beroep is.

Zijn er bepaalde eigenschappen die je hebt en die in jouw voordeel werken?
Ik denk dat dit nog steeds dezelfde eigenschappen zijn als die ik een paar jaar geleden had benoemd: zelfdiscipline en focus. Al zou ik daar nu nog vastberadenheid aan toe willen voegen. Zo noemde mijn coach dit tenminste. Als ik eenmaal mijn gedachten ergens toe heb gezet, dan ga ik er ook voor. [insert power pose]

Heb jij nog vragen over mijn werk als freelance tekstschrijver? Laat ‘m hieronder in een reactie achter, en ik beantwoord ze zo snel mogelijk.

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * SNAPCHAT * YOUTUBE * TWITTER19 reacties


  1 maart 2017

  Superleuk om hier meer over te lezen! Ik ben zelf ook (totdat ik ergens een baan heb gevonden) freelancer en stagiaire en ik merk ook dat mensen het vaak niet begrijpen. Soms is het best frustrerend als anderen denken dat je de hele dag gewoon lekker thuis zit en weinig uitspookt. Wat fijn om te horen dat je zo te horen echt een goed ritme voor jezelf hebt kunnen vinden. Ontspanning is zo belangrijk en het klinkt alsof je een goede balans hebt gevonden :) Ik word trouwens steeds nieuwsgieriger naar het werkproject :)


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Precies, dat vind ik ook zo ergerlijk. Al is het niet per se dat mensen denken dat ik niks doe. Het is meer dat ze niet snappen wat ik dan wél doe, haha. In de zin van: ‘waar is ze als freelancer dan de hele dag zo druk mee?’. En JA! Ik hoop héél snel meer te delen :-) Ik wil je ook zó graag meer vertellen.  1 maart 2017

  Super leuk om zo te lezen. Als ik het zo lees heb je ook lange werkdagen, net als een ‘kantoorbaan’ dus wat dat betreft is het natuurlijk erg raar dat freelancer ongebrepen is. Ik denk juist dat freelancers meer werken dan iemand die een kantoorbaan heeft, want die gaat vaak naar huis en is dan klaar met werken. Ik begrijp het overigens wel dat je het fijn vindt om ook nog met collega’s te kunnen kletsen. Dat zou ik ook missen hihi.


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Ooo, dat is zeker zo! Al wil ik mensen die een kantoorbaan hebben ook zeker niet ‘afvallen’, want zij maken net zo goed natuurlijk lange dagen. Dat merk ik wel als ik op het hoofdkantoor van Shoeby werk ;-)  1 maart 2017

  Leuk om hier wat meer over te lezen. Frustrerend lijkt het mij als anderen denken dat je thuis alleen maar een beetje aan het lummelen bent terwijl je gewoon super hard aan het werk bent. Ik heb zelf sinds maandag ook m’n eigen bedrijf en ben daarvoor ook thuis aan het werk 1 – 2 dagen in de week. Ik ben heel benieuwd hoe het mij gaat bevallen.


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Ooo, wat leuk! Gefeliciteerd :-) Dat wist ik helemaal niet. Wat voor bedrijf heb je :-)?  1 maart 2017

  Leuk om te lezen! Ooit wil ik ook voor mijzelf beginnen. Het lijkt mij heerlijk om je eigen tijd te bepalen, maar ik ben ondertussen al van diverse dingen bezig. Misschien een gekke vraag, maar is het soms niet saai of rustig? Ik ben nu heel veel collega’s om mij heen gewend.


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Ik vind persoonlijk de rust héérlijk! Dan werk ik echt het beste. Al moet ik wel bekennen dat het dan júíst ook wel fijn kan zijn om een paar dagen met collega’s te werken. Anders zou het wel een beetje eenzaam worden ;-)  1 maart 2017

  Ik kan geloven dat het frustrerend was dat mensen dachten dat je thuis maar wat loopt te suffen. Je eigen tijd indelen lijkt me heerlijk, al kan ik af en toe wel een duwtje in de rug gebruiken. Daarom ook dat ik volgens mij m’n collega’s rond me echt wel nódig heb. Ik vind het heel erg knap dat het voor jou nog steeds zo goed werkt!


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Wat een lieve reactie, dank je wel :-)!  1 maart 2017

  Vind het echt gaaf om hier meer over te lezen! Het lijkt me echt heel interessant om te doen!


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Nou, wie weet worden we ooit wel freelance-collega’s :-)?!  1 maart 2017

  Wat ontzettend leuk om te lezen hoe je nu tegenover het freelancen staat! Toen ik je eerste blog las was ik zelf nog geen freelancer. Inmiddels ben ik dat ook. Ik herken vooral wat je zeg over dat mensen niet snappen wat je doet en er dus niet naar vragen. Dat vind ik best jammer!

  Verder ben ik nog niet zo lang bezig met freelancen, dus ik ben nog erg op zoek naar structuur. Hopelijk ben ik op een dag net zo gestructureerd als jij!


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Oh, wat ontzettend leuk! Wat doe je qua werk? Ook teksten schrijven of…? En die structuur komt echt vanzelf :-) Het is gewoon aanvoelen en aftasten wat bij je past en wat voor jou werkt!  1 maart 2017

  Is het alweer 2 jaar geleden? Wauw! Denk inderdaad dat zelfdiscipline heel belangrijk is. Ik ben inmiddels tekstschrijver vanuit huis (niet hetzelfde als freelancen, maar wel vanuit huis dus) & merk dat het soms nog even wat moeite kost om me er echt toe te zetten!


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Het gaat echt enorm snel, hè? Ik vind het ook echt een gek idee dat het alweer twee jaar geleden is… En ik snap jouw probleem goed, hoor! Ik had dat vaak op vrijdagmiddag, maar ‘gelukkig’ werk ik nu op deze dag bij Shoeby zodat ik echt gerichte taken heb wat ik die dag móét doen.  1 maart 2017

  Super leuk om te lezen. Ik was altijd wel benieuwd hoe het is als je als freelancer werkt.


  Femke - Youniqueblog

  2 maart 2017

  Hopelijk is het nu allemaal íéts duidelijker geworden :-)?  5 maart 2017

  Ik ben geen fulltime freelancer, maar herken wel veel dingen die je zegt. Of schrijft, eigenlijk. Sowieso is schrijven een grandioos mooi vak!