Hoofdbord maken: maak je eigen hoofdbord bed voor in de slaapkamer
20/09/2018


hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Een eigen hoofdbord maken voor ons bed stond al langere tijd op ons lijstje. De standaard hoofdborden die we tegenkwamen in beddenwinkels spraken ons namelijk niet echt aan en bovendien hadden we zelf een vrij duidelijk idee van wat we wilden. Toen we wat meer ruimte in onze agenda hadden, besloten we ervoor te gaan. En wat zijn we trots op het resultaat!

Hoofdbord maken

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Het ontwerp

Om eerlijk te zijn: een eigen hoofdbord maken is niet een simpele klus die je ‘even’ doet. Het vereist niet alleen behoorlijk wat tijd, maar ook enige mate van handigheid en technisch inzicht. Gelukkig beschikt mijn vriend over laatstgenoemden, want het enige wat ik op dit punt op tafel breng is enthousiasme over het idee. Hier begon het dan ook mee. Net als bij de verbouwing van onze achtertuin had ook ditmaal Roy zijn idee eerst op papier uitgetekend. Het idee: een hoofdbord maken met diepte. De buitenzijde zou wit worden, wat mooi aansluit bij het frame van ons bed, en de binnenzijde met hout. De diepte zou  er bovendien niet alleen voor zorgen dat we ons bed ‘in’ het frame konden schuiven, maar ook dat deze breed genoeg is om te decoreren.

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Het frame

Een eigen hoofdbord maken begint uiteraard bij de basis: het frame. Deze heeft Roy geheel zelf ontworpen en op maat gemaakt. Geef hem een digitaal applaus! De enige tip die ik hierover kan meegeven is dan ook: meet héél nauwkeurig de benodigde maten op en werk zoveel mogelijk met grote onderdelen om het frame stabiel te maken. Ons frame bestaat uit vijf onderdelen die Roy aan elkaar heeft bevestigd met lijm en schroeven: vier grote, brede planken voor de buitenzijde en één grote plank voor de achterzijde.

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Sprayen, schuren en verven

Yes, eindelijk het onderdeel waaraan ik ook een bijdrage kon leveren. Voor het houten binnenwerk van het hoofdbord kozen we voor de RUNNEN vlonder van IKEA. Om te voorkomen dat de houten binnenzijde van het frame zou overheersen, besloten we deze zwart te verven met spraypaint. Zo sloot de binnenzijde van het hoofdbord perfect aan bij de onderzijde van de tegels.

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Nadat de zwarte spray was opgedroogd plakten we de binnenzijde af met A4 papier om aan de slag te gaan met de buitenzijde. Deze moest eerst geschuurd worden waarna er twee lagen grondverf overheen ging en vervolgens twee lagen lak in dezelfde tint. Alle lagen moesten gemiddeld zo’n vier uur drogen, dus alleen dit gedeelte kostte vrijwel een heel weekend om af te ronden.

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Plaatsen en bevestigen

Toen het frame eenmaal af was, werd het tijd om de vlondertegels aan de binnenzijde te bevestigen. Omdat het frame precies op maat was gemaakt, was het gelukkig relatief makkelijk om dit te doen. Het was slechts een kwestie van de tegels plaatsen en ze aan de achterzijde bevestigen met schroeven. Een -oké, niet geheel- onverwacht pittig werk was het bevestigen van het hoofdbord aan de muur. Ook hier werd wederom bewezen dat je eigen hoofdbord maken echt maatwerk is.

hoofdbord maken hoofdbord bed maken diy hoofdbord slaapkamer hoofdbord zelf maken voor achter je bed

Roy maakte twee steunen aan de muur waarop het frame daadwerkelijk ‘hangt’. Dit zijn twee grote brede balken met aan de bovenzijde een inkeping waar het frame op kan inhaken. Mocht je je eigen hoofdbord willen maken, kan ik dus alleen maar meegeven om zeer nauwkeurig te zijn in het meten hiervan. Dit is namelijk voor ieder frame verschillend, maar cruciaal voor het resultaat. Hangt je frame (iets) te hoog of te laag, dan ziet dit er gek uit. Ook wij hebben door een meetfout een do-over moeten doen, maar gelukkig mag het resultaat er zeker wezen. Mocht je het leuk vinden: je vindt hier alle voor en na foto’s van onze slaapkamer.

Een eigen hoofdbord maken: zouden jullie dit graag eens willen proberen? Wat vinden jullie van ons hoofdbord?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER6 reacties


  20 september 2018

  Ik vind jullie hoofdbord echt prachtig gemaakt! En ik zou dit ook graag maken, dus ik ga dit zeker onthouden!  20 september 2018

  Wauw dat ziet er heel gaaf uit!


  Maeike

  20 september 2018

  Wat ziet dat er gaaf uit, lekker origineel en wat stoerder dan een woonwinkel meestal heeft!
  Het enige wat ik me afvroeg is of je katten het niet als krabpaal gaan gebruiken?


  Femke - Youniqueblog

  23 september 2018

  Wat leuk om te horen, dankjewel! De katten zitten er in ieder geval niet aan :-)  21 september 2018

  Wauw zo leuk! Hij is heel mooi geworden en wat leuk dat jullie dit samen hebben kunnen doen!


  Ilse

  26 maart 2019

  Hi Femke,

  Super leuk dit! Mag ik vragen hoe breed jullie bed is? Dan scheelt het weer uitmeten met de vlonder en kan ik gewoon jullie aantal tellen :)