Chocoladepepernoten maken: recept voor chocoladepepernoten met sprinkles
04/12/2018


De tijd om uitbundig Sinterklaas te vieren, ligt inmiddels ver achter me. Dit betekent echter niet dat ik het niet heerlijk vind om me onder te dompelen in alle feestvreugde, en bovenal natuurlijk al dat lekkers. Mijn favoriete Sinterklaas snoepgoed? Dat zijn chocoladepepernoten. Ik besloot ze voor de verandering eens zelf te maken. En gaf ze wat extra sprinkles om het Sinterklaasfeest echt compleet te maken.

Chocoladepepernoten maken

Kruidnotendeeg bereiden

Chocoladepepernoten maken is gelukkig allesbehalve ingewikkeld. Zeker als je het net als ik aanpakt en kant-en-klaar kruidnotendeeg uit de supermarkt meeneemt. Sorry not sorry. Heb je wel zin (en tijd) om je eigen kruidnotendeeg te maken? Dat kan door 250 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 125 gram bruine basterdsuiker, 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden, 125 gram boter, 1/4 theelepel zout en 2 à 3 eetlepels melk met elkaar te mengen. Zie ook: dit recept.

Zodra het deeg is gemaakt, kun je hier kleine(!) bolletjes van rollen. En geloof me: deze hoeven niet groter te zijn dan knikkers. Roy en ik hadden onszelf hier namelijk op verkeken tijdens de eerste baksessie, waardoor we enorme kruidnoten hadden. Ook niet verkeerd natuurlijk. De deegbolletjes mogen zo’n 12 minuten in een voorverwarmde oven à 160 graden. Even laten afkoelen en dan kan het (chocolade)feestje écht beginnen…

Versieren? Jouw Sinterklaasfeestje

Afhankelijk van de hoeveelheid aan kruidnoten die je hebt gebakken, kun je je favoriete chocolade naar smaak au bain-marie laten smelten. Ik heb 180 gram pure chocoladepepernoten gehad om zeker 25 pepernoten te kunnen voorzien van een dikke laag chocolade. Om de kruidnoten in de gesmolten chocolade te dippen, legde ik ze één voor één op een vork, dompelde ik ze onder en tikte ze vervolgens aan de rand van de pan af. Leg ze op bakpapier om af te koelen.

De sprinkles voegde ik dan ook niet meteen toe, maar zodra de chocolade ietwat meer op kamertemperatuur was gekomen. Zo voorkom je dat de sprinkles te diep wegzakken in de chocolade of zelfs gaan smelten. Hoe je de chocoladepepernoten verder versiert is natuurlijk volledig jouw (Sinterklaas)feestje!

chocoladepepernoten maken chocoladepepernoten recept chocoladekruidnoten maken chocoladekruidnoten recept

Chocoladepepernoten maken: zou jij dat ook eens willen proberen? Wat is jouw favoriete Sinterklaas snoepgoed?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER2 reacties