Focus (AAN/UIT) van Mark Tigchelaar: de 3 belangrijkste lessen die ik leerde
21/05/2019


focus aan uit mark tigchelaar oscar bos

Een (tweede) boek schrijven betekent niet alleen heel veel schrijven, maar ook heel veel lezen. En dat is natuurlijk geen straf als je om deze reden boeken als GRIP van Rick Pastoor en Focus van Mark Tigchelaar op het verplichte leeslijstje staan. In dit artikel deel ik de 3 belangrijkste lessen die ik leerde van Focus (AAN/UIT).

1. Het is wél mogelijk om te multitasken

Het is volgens Mark Tigchelaar één van de grootste misvattingen dat we als mens niet kunnen multitasken. Dat kunnen we namelijk wèl. Mits de taken aanspraak maken op een ander deel van je brein. Zo kun je bijvoorbeeld prima lezen met rustgevende muziek op de achtergrond. Het is pas een probleem op het moment dat je gaat switchtasken. Oftewel: wanneer je aan het lezen bent, maar tegelijkertijd naar het nieuwe nummer van je favoriete artiest wilt luisteren. Dan maak je namelijk gelijktijdig aanspraak op hetzelfde gedeelte van je brein. Het gedeelte van je brein dat verantwoordelijk is voor je informatieverwerking. En dát maakt je minder productief.

2. Aanraken is afmaken

Ik ben vast niet de enige die zich hier schuldig aan maakt: een mailtje openen om ‘m vervolgens pas later te beantwoorden. Dat is, qua productiviteit, volgens Mark een grote fout. Het zorgt ervoor dat er een open loop ontstaat. Een hersenspinsel die als een vervelende pop-up in je hoofd blijft sluimeren. Hij haalt daarom in zijn boek Focus dan ook de populaire regel ‘aanraken is afmaken’ nog eens aan. Begin je aan een taak? Zorg er dan voor dat je de tijd hebt om deze taak ook daadwerkelijk af te maken. En dus niet slechts te markeren om op een later moment af te handelen. Je doet jezelf hier een gróót plezier mee.

focus aan uit mark tigchelaar oscar bos

3. De tijd die je verliest met een pauze is kleiner dan het productiviteitsverlies als je doorgaat

‘Tijd en productiviteit zijn niet lineair verbonden’, is misschien wel één van de meest belangrijke inzichten die Mark Tigchelaar meegeeft in zijn boek Focus. We denken vaak dat hoe meer uren we ergens instoppen, hoe productiever dit ons maakt. De wetenschap spreekt dit echter tegen. Dit principe gaat wellicht op voor machines, maar niet voor mensen. Sterker nog: er zit zelfs een dalende lijn in onze productiviteit wanneer we uren doorstomen zonder tussendoor weer op te laden. Volgens Mark Tighelaar is een tachtigurige werkweek dan ook geen teken van betrokkenheid of toewijding, maar een teken van inefficiëntie. En dat zou ik niet meer eens met hem kunnen zijn.

Focus (AAN/UIT) van Mark Tigchelaar is een fijn, praktisch boek met veel waardevolle tips die je direct kunt toepassen. Hij haalt in zijn boek veel interessante (wetenschappelijke) onderzoeken en inzichten aan op het gebied van focus, productiviteit en efficiëntie. Een grote aanrader als je het, net als ik, onwijs interessant vindt om hier meer over te lezen. Focus van Mark Tigchelaar (€20.-) is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com.

Zijn jullie nieuwsgierig naar het boek Focus (AAN/UIT) van Mark Tigchelaar? Vinden jullie het interessant om over productief en efficiënt werken te lezen?

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER3 reacties


  21 mei 2019

  Ik geloof ook wel dat je kan multitasken maar dan met ‘onbelangrijke’ dingen, bijvoorbeeld een podcast luisteren of telefoneren met een vriendin terwijl ik de was op hang / keuken poets / … Maar echt met werk zie ik niet goed in hoe je het kan combineren. Misschien staan er in het boek wel praktische voorbeelden.
  Ben wel fan van het aanraken afmaken principe! Dat zorgt inderdaad voor closure :)  21 mei 2019

  Klinkt goed! In die open loop geloof ik inderdaad wel ja.  27 mei 2019

  Dit boek staat nog steeds op mijn wishlist, want hij lijkt me erg interessant!