Vandaag -precies een jaar geleden- kwam Fuck the quarterlife crisis uit!
01/11/2018


fuck the quarterlife crisis femke kamps millennial burnout jong burnout young professionals

Wauw. Vandaag, precies een jaar geleden, kwam mijn boek Fuck the quarterlife crisis uit. Natuurlijk hoopte ik een jaar geleden dat het boek goed zou worden ontvangen. Dat mijn boek inmiddels al ruim tweeduizend exemplaren zijn verkocht en ik nog regelmatig enthousiaste reacties ontvang van lezers, is meer dan ik kon wensen. Ik maakte een overzicht van de ups (maar zeker ook een aantal downs) van het afgelopen jaar.

Fuck the quarterlife crisis

Twee webseries

Eén van de leukste dingen in de aanloop naar mijn boek was het creëren van niet één, maar twee webseries geïnspireerd door mijn boek: Advies aan twintigjarige zelf en Op de bank bij de YouTube-psycholoog. Eerstgenoemde webserie leek mij een mooie aanvulling op het laatste hoofdstuk van mijn boek waarin ik aan vrouwen die mij inspireren vraag naar het advies aan hun twintigjarige zelf.

Wat een eer dat zoveel toffe vrouwen wilden meewerken: van Eva Koreman (3FM radio-dj) en Anne Marije de Vries Lentsch (hoofdredacteur Cosmopolitan) tot Cynthia Schultz (founder Cynthia.nl) en Milou Turpijn (hoofdredacteur Women’s Health). In de bijbehorende webserie deelden een aantal van hen ook op camera (een deel van) hun advies. Met dank aan videograaf Jessy Kneefel zou ik niet trotser kunnen zijn op het resultaat…

De tweede webserie werd geïnspireerd door het belangrijke thematiek in mijn boek: het bespreekbaar maken van mentale problemen. Hiervoor schakelde ik de hulp in van burn-out coach Kirsten Nelis die ook in Fuck the quarterlife crisis haar expertise deelt.

“Ik loop al een tijdje bij een psycholoog, maar ik heb niet het gevoel dat het helpt: wat moet ik doen?” tot “Hoe zorg je voor meer begrip uit je omgeving, zoals werk, vrienden en familie?”. Mijn persoonlijke inbox liep vol nadat ik op Instagram een oproep plaatste om persoonlijke vragen over stressgerelateerde klachten, prestatiedruk en burn-outs toe te sturen voor de nieuwe webserie. De antwoorden werden vastgelegd door videograaf Annette Aniba en ook ditmaal was ik zeer trots op het resultaat en de positieve reacties.

In de media

Ook ontzettend tof is alle media-aandacht die Fuck the quarterlife crisis het afgelopen jaar heeft gekregen. Zo werd het boek (en zelfs de webseries!) getipt in tijdschriften als Cosmopolitan, Women’s Health en Fashionchick Girls. Ook werd ik o.a. geïnterviewd door EénVandaag en RTL nieuws.

Laatstgenoemde wel met een zwart randje, want wat heb ik naar aanleiding van dit interview veel shit over me heen gekregen. Zeker toen Geen Stijl er ook nog een gekscherende item aan besteedde. Ik werd neergezet als een aansteller die hyperventileerde op het moment dat ik niet iedere dag een foto op Instagram kon plaatsen. Ik kreeg de meest nare reacties en privéberichten toegestuurd. Jullie mogen best van mij weten dat ik hierdoor een enorme emotionele kater had. Gelukkig vond ik enkele dagen later de woorden om mijn kant van het verhaal te vertellenen werd dit artikel supergoed ontvangen.

fuck the quarterlife crisis femke kamps

Gelukkig was daar dan ook genoeg positieve aandacht voor mijn boek. Zo werd ik genomineerd voor De Jonge 100 (een lijst met de 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland) en werd ik een dagdeel gevolgd door EenVandaag. Zij maakten een waardevolle en eerlijke reeks over millennials. Voor iedereen die destijds de uitzending heeft gemist en nieuwsgierig is: je de aflevering hier terugkijken. Vanaf 3:35 begint het item over millennials met wat interessante achtergrondinfo en opiniepeilingen, rond 7:28 begint mijn bijdrage.

Training: Jouw persoonlijke weg naar succes en geluk

Nog iets ontzettend bijzonders dat is voortgekomen uit mijn boek, is de training Jouw weg naar persoonlijk succes en geluk. Naar aanleiding van mijn boek werd ik benaderd door het opleidingsinstituut Schouten & Nelissen of ik geïnteresseerd zou zijn om met hen, geïnspireerd door mijn boek, een training zou willen ontwikkelen voor young professionals. Een training die ik in de toekomst ook zelf zou kunnen gaan geven. Eh… How about HELL YES?

jouw weg naar persoonlijk succes en geluk

Ik werd gekoppeld aan een ervaren trainer met wie ik direct een goede klik had. Samen sparden we over hoe de training eruit zou moeten komen te zien. Het resultaat? Een training waarin je jouw go getter-mentaliteit effectief leert om te zetten naar een persoonlijk kompas voor geluk en succes. Tijdens deze training  ga je aan de slag met jouw mindfucks. Je leert jouw ambitie te transformeren naar een persoonlijk actieplan voor succes en geluk. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn of hierover graag meer over willen lezen, dan kan dat hier. Hoe ontzettend bijzonder is dit?

 Tweede druk

En als spreekwoordelijke kers op de taart: de tweede druk van mijn boek. Het onwerkelijke bewijs dat Fuck the quarterlife crisis inmiddels al ruim 2000 keer is verkocht. Wow. Nu ik dit typ dringt het eigenlijk pas voor het eerst écht tot me door. Ik word er een beetje stil van. In mijn boek schrijf ik hoe makkelijk we voorbijgaan aan ons eigen succes en geluksmomentjes. Hoe makkelijk we het erkennen en vieren hiervan wegwuiven met een ‘ach, zo bijzonder is het niet’ of ‘dat vier ik later wel’. Ook ik heb daar een handje van.

fuck the quarterlife crisis femke kamps millennial burnout jong burnout young professionals

Dit artikel is voor mij een ontzettend fijne reminder wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Wat Fuck the quarterlife crisis allemaal voor me heeft betekent. Zowel op persoonlijk vlak als professioneel gezien. Wat voor impact het heeft gehad op mijn leven. En dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder jullie steun. Dit artikel wil ik dan ook graag afsluiten met een groots ‘dankjewel’ aan jullie. Aan iedereen die Fuck the quarterlife crisis heeft gelezen, het boek heeft aanbevolen aan anderen en mij de meest lieve en enthousiaste (privé)berichten hebben gestuurd. Dankje-, dankje-, dankjewel voor al jullie steun. Ik ben jullie meer dankbaar dan ik ooit in woorden zal kunnen uitdrukken. En dat zegt wat voor een tekstschrijver.

Liefs,
Femke

FACEBOOK * INSTAGRAM * YOUTUBE * TWITTER2 reacties


    1 november 2018

    Wat een mooie mijlpaal! Gefeliciteerd met het jubileum van je boek! Wat mag je trots zijn op alles wat je in het afgelopen jaar met of dankzij Fuck the Quarterlife Crisis hebt bereikt. Wel heftig dat je optreden op tv zo veel onterecht negatieve reacties opleverde. Knap dat je dat van je af hebt geschud! Helaas zijn er altijd wel een paar negatievelingen, maar gelukkig staan daar tegenover heel veel mensen die je met je boek echt hebt geholpen, alleen al door dit onderwerp uit de taboesfeer te halen <3    2 november 2018

    Een jaar al?! Jeeezus, wat vliegt de tijd! Proficiat! Ik wist trouwens helemaal niet dat je zo veel shit over je heen gekregen hebt naar aanleiding van die uitzending. Goed dat je je eroverheen hebt kunnen zetten!